Süt Dişi Nedir, Çocuğun Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar, Ne Zaman Dökülür?
Halk arasında genellikle süt dişleri olarak bilinen bebeklik dişleri; bebeklerde 6. ayda çıkmaya başlayan ve 30-36.aylarda tamamlanan dişlerdir. Bu dişler üst çenede 10 ve alt çenede 10 olmak üzere toplam 20 tane olmaktadır.
İlk Süt Dişi Ne Zaman Çıkar?
Bebek 6. aya geldikten sonra öncelikle iki ön dişi çıkar. Yani ilk sütü çıkması bebek 6 aylık olduğunda gerçekleşir. Ancak bu dişlerin çıkması 9. ayı da bulabilir.
Genel itibariyle çocuklarda süt dişi çıkması 3 yaşına kadar tamamlanmaktadır. Bu süreden sonra diş bakımı büyük önem kazanmaktadır. Çocuklarda oluşabilecek çürükleri önlemek adına diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. 6 ayda 1 kez de diş doktoruna gidilmelidir. Çocuklarda dişlerin düzenli bakımı ve takibi ileri yaşlarda herhangi bir diş problemi yaşanmaması için oldukça önemlidir.
Diğer Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?
Bebeklerde 6 ay ve 15.ay arasında iki çenede de ön süt dişleri çıkar ve 15.aya gelindiğinde toplam 8 süt dişi çıkmış olur. Sonraki dönemde yani 15-24 ayları arasında ise yan dişler yani azı dişleri çıkmaya başlar. 30.aya gelindiğinde ise tüm süt dişleri çıkmış olur. Bunlar ortalama zamandır yani kişide genetik ve beslenme faktörlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde süt dişleri çıkışında problemler çıkabilir.
Süt Dişleri Kaç Yaşında Değişir?
Alt çenedeki ön süt dişler 7 yaşından 8 yaşının sonuna kadar; diğer süt dişleri ise 9 ve 12 yaş arasında yerlerini kalıcı dişlere bırakırlar.
Kalıcı Diş Nedir?
Kalıcı diş; 5-6 yaştan başlayıp 20li yaşlara kadar çıkan ve kişinin ömrü boyunca ağızda kalacak dişlerdir.
İlk Kalıcı Diş Ne Zaman Çıkar?
İlk kalıcı diş 5-6 yaşlarında azı dişi şeklinde çıkar. Bu diş; henüz ağızda süt dişleri varken çıkan ilk diştir. Bu yüzden anne babalar tarafından süt dişi sanılmaktadır.
Diğer Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?
Öndeki kalıcı dişler 7 yaşından itibaren ağızdaki süt dişlerinin düşmesi ile çıkmaya başlar. 8 yaş sonunda ise düşen üst ön süt dişlerinin yerine kalıcı dişler çıkmış olur. 9 yaşında ise hem alt hem de üst çenedeki ön dişler çıkması tamamlanır. 9-10 yaşlarında ise yandaki süt dişleri düşer ve kalıcı küçük azı dişleri çıkar. 11-12 yaş döneminde 2.küçük azılar çıkar, 12 yaş ise 2.büyük azılar çıkar. Bu diş 12 yaş diş olarak da bilinir. 12 yaşında ise toplumda köpek dişleri olarak bilinen kanin dişleri çıkar. 17-25 yaş arasında ise halk arasında 20’lik diş olarak adlandırılan 3.büyük azı dişi çıkar.
Kalıcı Dişler Kaç Tanedir?
Yetişkin bir bireyde diş sayısı üst çenede 16, alt çenede 16 olmak üzere toplam 32 diş bulunmaktadır.
Süt Dişleri Nasıl Dökülür?
Süt dişleri; altta çıkmaya hazırlanan kalıcı dişlerin baskı yapması sonucu dökülür. Diş kökü yavaşça gevşediğinden dökülmesi kaçınılmaz olur. Böylece sallanmaya başlayan dişte yeni dişin ortaya çıkacağı bir boşluk oluşur. Süt dişi sallanır ve kendiliğinden düşer. Ancak çocukta yutma riskinin önlenmesi ile çekilip de alınabilir.
Süt Dişlerin Çıkma Ve Dökülme Zamanları
Üst Dişler
Orta Kesici Diş : 8 ile 12. ay arasında çıkar ve 6 ile 7 yaşı arasında düşer
Yan Kesici Diş : 9 ile 13. ay arasında çıkar ve 7 ile 8 yaşı arasında düşer
Köpek Dişi : 16 ile 22. ay arasında çıkar ve 10 ile 12 yaşı arasında düşer
Birinci Azı Dişi : 13 ile 19. ay arasında çıkar ve 9 ile 11 yaşı arasında düşer
İkinci Azı Dişi : 25 ile 33. ay arasında çıkar ve 10 ile 12 yaşı arasında düşer
Alt Dişler
Orta Kesici Diş : 6 ile 10. ay arasında çıkar ve 6 ile 7 yaşı arasında düşer
Yan Kesici Diş : 10 ile 16. ay arasında çıkar ve 7 ile 8 yaşı arasında düşer
Köpek Dişi : 17 ile 23. ay arasında çıkar ve 9 ile 12 yaşı arasında düşer
Birinci Azı Dişi : 14 ile 18. ay arasında çıkar ve 9 ile 11 yaşı arasında düşer
İkinci Azı Dişi : 23 ile 31. ay arasında çıkar ve 10 ile 12 yaşı arasında düşer