Süt Kanallarının Genişlemesi Nasıl Tedavi Edilir?

Duktal Ektazi Nedir Duktal Ektazi Hakkındaki Tüm Sorular

0 684

Duktal Ektazi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Tıpta Duktal Ektazi olarak bilinen meme başı altındaki süt kanallarının genişlemesi hastalığı meme başından açık renkli sıvı bir akıntı akmasına sebep olur. Bu durumdaki kişide muayene esnasında meme başının altında sert bir kitle hissedilir. Süt kanallarının genişlemesi çoğunlukla tedavi gerektirmese de nadir de olsa tedavi için bu bölgenin alınması gerekebilmektedir.

Duktal ektazi iyi huylu bir meme kanseridir. Bu kanser göğüste yaş ile değişim sonucu meydana gelmektedir. Bu durum kişide göğüste ağrı, tahriş ve akıntıya neden olur.

Duktal Ektazi Belirtileri Nelerdir?

Duktal ektazi belirtileri şunlardır:

  • Meme başında kızarıklık ve hassasiyet
  • Göğüs ucunun içeriye kaçması
  • Göğüs ucunda akıntı
  • Göğüs uçlarında acı
  • Bir veya her iki göğüs ucunda siyah veya yeşilimsi kirli akıntı
  • Göğüs uçlarında hassasiyet
  • Göğüs uçlarında kızarıklık
  • Göğüs bezlerinde kanal tıkanıklığı
  • Göğüs uçlarında yumru hissi

Duktal Ektazi Neden Olur?

Duktal ektazi genellikle yaşlanma sebebiyle meydana gelir. Bu durum menopoza girmek üzere olan kadınlarda ve menopoz dönemindeki kadınlarda yaygın olarak görülmektedir. Ancak bazı kadınlarda menopoz sonrasında da ortaya çıkabilir..

Yaş ilerledikçe süt kanalları daha kısa ve geniş olmaya başlamaktadır. Bu da kanallarda tıkanıklığa ve tahrişe neden olmaktadır.

Duktal ektazi riskini arttıran faktörlerden birisi de sigara içmektir.

Göğüsler, lobul denilen süt salgılayan bez ve bu sütü göğüs uçlarına taşıyan kanallardan oluşmaktadır. Göğüs ayrıca yağ, beze ve lifler ile sarılıdır.

Kadınlar menopoz dönemine yaklaştıkça göğüsteki kanallar kısalır ve genişler.  Bu durum dukt ektazi olarak adlandırılmaktadır. Bazen ise kanallarda bir sıvı birikmesi sebebiyle dukt ektazi görülebilir.

Duktal Ektazi Nasıl Teşhis Edilir?

Duktal ektazi teşhisi için şu yöntemler kullanılmaktadır:

  • Momogram ( göğüs röntgeni)
  • Ultrason taraması
  • Ince  iğne aspirasyonu (FNA) (mikroskop altında bakılacak hücrelerin bir örneğini almak için ince bir iğne ve şırınga kullanılır)
  • Core biyopsisi (mikroskop altında bakılmak için göğüs dokusu örneği almak için içi boş bir iğne kullanılarak alınır)

Duktal Ektazi Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu duktal ektazi vakasında herhangi bir tedavi gerektirmez ve belirtileri zamanla yok olur. Duktal ektazi vakalarında hastalara göğüs uçlarını sıkmamayı önermektedirler.  Göğüs uçlarını sıkmak daha fazla sıvı üretimine yol açtığından vakayı daha şiddetli hale getirebilir.

Eğer akıntı durmazsa doktorunuz ameliyat önerebilir:

Microdokemtomi: Bu ameliyatta doktorunuz süt kanallarından birini alır.

Total kanal eksizyonu: Bu amelyatta doktor tüm süt kanallarınızı temizler.

Her iki ameliyatta da meme başının çevresinden küçük bir kesik açılır. Islem sonrasında birkaç tane dikiş açılması gerekir. Bu dikişler yara oluşma riski vardır. Bu iki ameliyatta da genel anestezi yapılmaktadır.  Sonrasında da hastanede kalma gerekebilir.

Ameliyat

Duktal ektazi vakalarında göğüs uçlarında akıntı gelmeye devam ederse, doktorunuz ameliyat etmeyi önerebilir. Bu ameliyatta etkilenen kanal alınır. Bu durumda  etkilenen bir kanal veya birden fazla kanalın (bir mikrodoektomi) çıkarılması veya tüm ana kanalların (toplam kanal eksizyonu) çıkarılması gerekebilir.

Ameliyattan sonra ise ameliyat yapılan meme başında içe dönme görülebilir veya memede his kaybı yaşanabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.