Tırnak Eti İltihabı Nasıl Geçer Ayak Parmağında Dolama İltihabı

Dolamaya Parmak İltihabına Ne İyi Gelir? Soğan Bitkisel Tedavisi

1 74.916

Dolama Nedir Neden Olur Parmakta Dolama Neden Çıkar Nasıl Geçer? Kesin Çözüm Evde Tedavi Yolları

Gelin bugün de halk arasında dolama ismiyle yaygın olarak bilinen parmak iltihabı konusunda bilinçlenelim.Sırasıyla dolamanın nedenlerini,belirtilerini ve evde tedavi yöntemlerini ele alalım,ne dersiniz? Dolama ismi ile de bilinen parmak iltihabı el veya ayak parmaklarındaki tırnak derisinde ve tırnak kenarlarındaki yaralar nedeniyle meydana gelen iltihaplanma dır. Bu durum tırnak dibi enfeksiyonu olarak da adlandırılabilir. Bu makalemizde dolamanın geçmesi için evde uygulayabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemlerini okuyabilirsiniz. Diğer taraftan,şiddetli iltihap gözlendiğinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Dolama (Parmak İltihabı) Belirtileri

Parmak iltihabı aşağıdaki belirtilere yol açabilir:

  • Parmakta, cildin hemen altı olan yerde, ciltte görünür kısımda iltihap birikmesi
  • Dolama olan bölgede kızarıklık
  • Parmakta dolama olan yerden beyaz veya sarı akıntı akması
  • Dolama olan parmakta acı hissi
  • Dolama olan parmakta aşırı hassasiyet
  • Parmakta yanma hissi, kaşıntı ve şişlik

Parmak İltihabı (Dolama) Neden Olur?

Hatalı Tırnak Kesimi

Hatalı tırnak kesimi dolamanın en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Burada hatadan kasıt; tırnağın derin kesilmesi veya kütiküllerin de tırnakla birlikte kesilmesidir. Tırnak yiyenlerde de dolama görülebilir.Ve nadiren de olsa tırnaktaki mantar iltihapları da dolama nedeni olabilir. Tıp dilinde paronişya olarak adlandırılan bu enfeksiyon,elde görülen en yaygın bakteriyel enfeksiyondur.

Yara Ve Darbe Alınması

Çivi,iğne vb.tarafından ciltte açılmış derin delik ve yaralar,derin kesikler,yanma,tekrarlayan travmatik etki(sürekli olarak bıçak kullanmak,odun kırmak,eşya taşımak gibi) ,şeker hastalığı,bağışıklık sistemi zayıflıkları gibi durumlar dolamaya neden olabilirler.

Bazı mesleklerde çalışanlar için dolama ile karşılaşma riski daha fazladır.Örneğin; Diş hekimi,temizlik görevlisi,hemşire,fizik tedavi uzmanı vb. gibi insanlara daha fazla temas eden meslek çalışanlarını bu gruba dahil edebiliriz.Ayrıca aşçı,bulaşık görevlisi gibi suya çok fazla temas eden kişilerde de dolama sorununu sıklıkla yaşayabilirler.

Herpetik Dolama

Herpatik dolama, dolamanın yani parmak ucu iltihabının en sık görülen virüs kaynaklı türdür.Genellikle delik oluşturmuş yaralar buna zemin hazırlar.Cinsel yolla bulaşan genital hastalıklar da bu duruma neden olabilmektedir. Felon: Parmağın en uç bölgesinde,yumuşak dokuda meydana gelir. Genellikle çivi vb. delici aletlerin yol açtığı derin yaralar yüzünden meydana gelir. Başlarda yumuşak olan ve iltihapla birlikte giderek sertleşen bir şişlik söz konusudur.Ağrı ve kızarıklık vardır.Bakteri kaynaklı bir dolama türüdür.

Parmak Selüliti

Bakteri kaynaklı bir hastalık olan ve ciltte şişkinlik ve kızarıklığa yol açan bu hastalık,cildin pürüzlü görünümünü ifade eden selülit ile karıştırılmamalıdır.Selülit iltihabı yüzeysel bir iltihaptır.Bakterilerin cilt altına ulaşması ve yayılmasıyla ortaya çıkar.Ve o bölgeyi hassaslaştırır,acıya duyarlı hale getirir.İltihaplı bölgeyi zorlayıcı hareketler yapmamalıdır.Aksi taktirde iltihap derin enfeksiyon riski oluşturabilmektedir.

Dolama (Parmak İltihabı) İçin Evde Tedavi Yöntemleri

Daha önce söylediğimiz gibi,dolamanın (parmak iltihabının) evde tedavi yöntemleri sınırlıdır.Yine de bilinen faydalı bir kaç yöntem önerebiliriz.Elbette önereceğimiz yöntemler yüzeysel iltihaplarla ilgili olacak.Çünkü yüzeysel parmak iltihapları evde uygulayacağınız bu yöntemlerle zamanla iyileşebilir.Fakat derin mesafe iltihapları için aynı şeyi söyleyemeyiz.Söz konusu iltihap derin bir iltihap veya selülit iltihabı ihtimalini kuvvetlendiriyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalı.Çünkü tıbbi bir müdahale gerekiyor olabilir.Aksi taktirde parmakta kalıcı fonksiyon kaybı veya daha tehlikeli sorunlar meydana çıkabilir.

Parmak iltihabı, dolama için evde tedavi yöntemleri şunlardır;

Soğan

İltihaplı bölgeye sıcak soğan sarma işlemi olup,uykudan önce uygulanır. Tarifi şöyledir; Bir adet soğanı ocakta pişirmekle işe başlarız.Dış kısmı yanana kadar pişirdiğimiz soğanı,ocaktan alırız.Soğanın pişmiş olan orta kısmını,sıcaklığına dayanacağımız kadar sıcaklıkta iken iltihaplı bölgeye bir parça bez yardımıyla hava almayacak şekilde sararız.Kan dolaşımına da mani olmayacak şekilde sardıktan sonra bir gece sabaha kadar bekletip,ertesi sabah sargıyı açarız.

Yumurta

Bir adet taze çiğ yumurtayı bir bardağın içine kırın. Ardından dolamalı parmağı bu bardağın içine sokun. Yavaş bir şekilde parmakla yumurtayı yirmi dakika boyunca karıştırın. Bu işlemi dolama patlayıncaya kadar devam edin.

Keten Tohumu

Küçük bir cezvenin içine bir çay bardağı sirke katılıp, üzerine bir tatlı kaşığı havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan keten tohumunu ekledikten sonra, lapa haline gelinceye kadar karıştırın. Dolamalı parmağın üzerine sürerek bir bezle sarın. Bu işlemi dolama patlayıncaya kadar yapın. .

Tuz ve Sıcak Su

Teni yakmayacak sıcaklıkta suya bir miktar tuz(mümkünse epsom tuzu kullanın) ekleyip karıştırın,tuzlu suda parmaklarınızı 15 dakika bekletin.Bu şekilde bu rahatsızlığı azaltabilirsiniz.Bu yöntem ağrı ve şişkinliğin azalmasında etkilidir ve hatta iltihabın bir kısmının boşalmasını da sağlayabilir.

Zeytinyağı ve Çay Ağacı Yağı

Günde,sabah ve akşam olmak üzere iki kere 15 er dakika uygulanması önerilen bu uygulamanın tarifi çok basit. Bahsedilen bu iki yağı eşit oranlarda karıştırın ve bakteri kaynaklı olan parmak iltihabının çevresine 15 dakika uygulayın.Bu yağların antibakteriyel içerikleri sayesinde hem iltihabın bir kısmından kurtulursunuz  hem de artmasını durdurabilirsiniz.

Sıcak uygulamalardan bahsettik,bir de soğuk uygulama yöntemleri var.Buna örnek olarak buz uygulamasını verebiliriz.İltihaplı parmağın üzerine bir parça bez koyup,buz torbası uygulayabilirsiniz.Ağrının dinmesini sağlayacaktır.Buna ek olarak şişmeyi ve parmaktaki iltihabı azaltır.

Bir diğer yöntem parmağın sarılması yöntemidir.İltihabın yayılmasını bu şekilde önleyebilirsiniz.Sargılar her gün yenilenmeli. Bir uyarı; Parmak iltihabını kesici ve delici aletlerle kesinlikle kendiniz boşaltmaya çalışmayın!

Dolama Tıbbi Tedavi Yöntemi

İltihaplanan parmak şişer ve ağrımaya başlar ve iltihap kemiğe kadar işlerse doktora gidip küçük bir operasyonla iltihap akıtılarak, sorun tedavi edilebilir.

Dolama İçin İlaçla Tedavi Yöntemleri

Asiklovir: Bir tür antivirüstür,herpetik dolama tedavisi için kullanılabilir.

Ağrı Kesicileri: Acetaminophen veya ibuprofen gibi içerikleri olan ağrı kesiciler kullanılabilir.

Antibiyotikleri: Bakteri kaynaklı parmak iltihapları için doktor kontrolünde kullanılabilir.

Magnezyum Sülfat Kremleri Ve Macunları: Ağrı ve şişkinliği azaltmaktadır.

Tırnağında mantar bulunanlar için mantar önleyici ilaçlar da tavsiye edilir.

1 yorum
  1. Anonim diyor

    Ficudin direk kesiyor baska hiç bir kreme yada ilaca gerek yok. Tecrübeyle sabit

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.