Tiroglossal Kisti Tiroglossal Duktus Kisti Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?
Tiroglossal duktus kisti olarak da bilinen triglossal kist boynun orta hattında meydana gelen için sıvı dolu kitlelere denir. Bu tür bir kist doğuştandır, yani doğduğunuz andan itibaren boynunuzda bulunurlar. Kist doğumda (konjenital) mevcut olmasına rağmen, çocuk en az 2 yaşına gelene kadar genellikle dışarıdan görülmezler. Bazı durumlarda, triglossal kistler o kadar küçüktür ki herhangi bir belirtiye yol açmaz. Büyük kistler ise nefes almanızı veya yutmanızı önleyebilir ve ameliyatla çıkarılması gerekebilir.
Tiroglossal Kisti Tiroglossal Duktus Kisti Kimlerde Görülür?
Söz konusu rahatsızlığa çoğunlukla çocukluk ve ergenlik döneminde rastlanılmaktadır. Ancak buna karşın seyrek olmakla birlikte 20 yaşının üzerindeki bireylerde de rastlanılması mümkündür. Rahatsızlık herhangi bir cinsiyet farkı olmaksızın her bireyde eşit yakalanma riskine sahip olduğu belirtilmektedir.
Tiroglossal Kisti Tiroglossal Duktus Kisti Neden Olur?
Troid bezinin gelişimini sağladığı kanala “trioglossal kanal” adı verilmektedir. Troid bezinin oluşumunun ardından artan hücreler doğal şartlar içerisinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Fakat bazı durumlarda ortadan kalkmayan hücreler tiroglossal kistlerin oluşumuna sebebiyet vermektedir.
Tiroglossal Kisti Tiroglossal Duktus Kisti Belirtileri Nelerdir?
Troglossal kistin en sık rastlanılan belirtileri arasında boynun üst kısmında, adem elmasıyla çene ortasında içi sıvı dolu bir kesecik oluşumu başı çekmektedir. Bu kesecik, sıklıkla dil ağzın içine çekildiğinde yada çıkartıldığında yerinden oynamaktadır.
Genel olarak boyun hafif bir kesecik oluşumunun haricinde bir belirti göstermeyen bu rahatsızlık, iltihaplandığı takdirde kızarıklara, ağrılara, kistin genişlemesine ve akıntı gözlemlenmesine sebebiyet verebilmektedir. Çok sık rastlanılmasa da nefes almada ve yutkunmada zorluk çekilmesi gibi sorunlara da yol açabilmektedir. Yutkunmak ve dil hareketleri suretiyle kistin hareket etmesi en mühim belirtiler arasındadır.
Diğer belirtileri şunlardır;
- Boynun orta ön tarafında küçük, yumuşak, yuvarlak bir kitle
- Kısık bir sesle konuşma
- Nefes almakta veya yutkunmakta güçlük çekmek
- Kist alanının çevresinde hassasiyet
- Kist bölgesi etrafındaki ciltte kızarık
Tiroglossal Kisti Tiroglossal Duktus Kisti Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz, boynunuzdaki kitleye dokunarak, tiroglosal kistiniz olup olmadığını söyleyebilir. Yetkili hekim kist oluşumu durumuna şüphe ile yaklaşıyor ise bölgede yer alan keseciği bulmak ve teşhisi tasdik etmek adına bir yada birden fazla görüntüleme veya kan tetkiklerine başvurabilmektedir. Kan tetkikleri yardımı ile kan değerlerinde yer alan triod uyarıcı hormon olan “TSH” oranını değerlendirilebilir ve böylelikle troidin ne denli işlevini yerine getirdiği tespit edilebilir. Kesin tanı için tam kan sayımı ve troid fonksiyon tetkikleri gerçekleştirilmelidir. Ek olarak teşhiste ultrason büyük bir destekçi olmaktadır. Troidin doğal şartlar altında bulunduğu yerin dışında olabilmesi ve kistin niteliği ancak ultrason ile saptanabilmektedir. Tiroglossal kist bünyesinde troid bezi dokusu barındırabileceği gibi doğal bulunduğu konumunda troid dokusu dışında yalnızca kist içinde olabilir.
Tiroglossal Kisti Tiroglossal Duktus Kisti Tedavisi Nedir?
Enfeksiyonel durumlara bağlı olarak ortaya çıkan tiroglossal kist hallerinde antibiyotik tedavisine başvurulabilir. Enfeksiyon durumu antibiyotiklerin yardımı ile ortadan kaldırıldığında ameliyat ile müdahale söz konusu olabilir.
Ameliyatla kist ve dil tabanına uzanan bağı çıkartılır. Operasyon esnasında hyoid kemiğinin orta bölümü de kist ve kanal ile birlikte çıkartılır. Kistin yeniden oluşumunu engellemek adına gerçekleştirilen en mühim uygulamadır. Alınan parça patolojik değerlendirme için gerekli yerlere iletilir.
Tiroglossal Kisti Tiroglossal Duktus Kisti Ameliyatı Ve Ameliyat Sonrası
Bu sorundan muzdarip olan kişi operasyonun gerçekleşeceği gün hastaneye müracaat edecek ve cerrahi müdahale için hazırlanacaktır. Genel anestezi ile gerçekleştirilen müdahalenin ardından kişi kendine gelene dek uyanma odasında bekletilecektir. Yaşanan ağrı ağrının kesiciler yardımıyla dindirilmesinin ardından beslenmeye başlayacak ve operasyonun gerçekleştiği gün içerisinde taburcu olacaktır.
Ameliyatı takip eden ilk 7 gün içerisinde banyo yapılması önerilmez. Bunun sebebi ilk bir hafta boyunca kişinin boyunda bir bandaj olmasıdır. Dolayısı ile kişi bu süre zarfında vücudunu aktif olarak kullanacağı spor gibi faaliyetlerden uzak kalmalıdır. Operasyondan maksimum 3 gün sonra tekrar muayene olunmalı ve pansumanın tazelenmesi sağlanmalıdır.
Operasyonun ardından bahsi geçen kısımda şişme, kızarıklık yada akıntı durumları gözlemlenecek olursa yeniden yetkili hekime danışılmalıdır.