Tiroid Sintigrafisi Nedir?
Tiroid; boyun ve boğaz bölgesinde Âdem elmasının hemen altında yer alan kelebek şekilli bir salgı bezidir. Tiroid sintigrafisi tiroidlerinizin durumunu değerlendirmek için yapılan teste denir. Tiroid sintigrafisi hem tiroid anatomisi hem de fizyolojisi hakkında çok önemli bilgiler verir ve tiroid hastalıklarının teşhisi, evrelendirilmesi ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Tiroid hastalıkları teşhisi için tiroid sintigrafisi dâhil birçok tetkik ve test yapılmaktadır. Tiroid sintigrafisi yönteminde tiroid bezlerindeki birikimin incelenmesi için tiroidlere radyoaktif maddeler verilmektedir. Bu işlem için aç olunması gerekli değildir.
Tiroid Sintigrafisi Neden Yapılır?
Tiroid sintigrafisi şunların teşhisi için yapılmaktadır:
- Ektopik tiroid
- Grave hastalığı
- Tiroid kanseri
- Boyunda kitle
- Hipotiroidi
- Hipertiroidi
- Tiroid malignitesi
- Tiroglossal kanal kisti
- İyi huylu guatr
- Tiroidit
- Radyasyon tedavisi planlaması
- Guatr
Tiroid Sintigrafisi Nasıl Yapılır?
Tiroid taramaları hastanelerde nükleer tıp bölümü polikliniklerinde nükleer tıp teknisyeni tarafından yapılmaktadır. Tiroid sintigrafisi taraması; ilaç kullanılarak tiroid hücrelerinin incelendiği bir filmdir.
Bu tarama için teknesyum ilacı damar yolu ile verilir ve gama adlı kamera ile hücrelerin görüntüleri çekilir. Bu işlem genel olarak 20 dakika sürmektedir. Bu tarama esnasında kişi masaya yatırılır ve teknisyen başı geriye doğru çeker ve bir kamera ile en az 3 farklı açıdan tiroid görüntülerini alır.
Kullanılan bu kamera tiroid bölgesinin tümünü tarar ve radyoaktif maddeyi takip eder ve bu şekilde tiroidlerin nasıl çalıştığını ölçer. Bu kameraya bağlı olan bilgisayarda tiroidlerin yapı ve işlemleri görüntülenir. Bu çekim esnasında sessiz olunur ve ortalama 20-30 dakika sürer.
Tiroid Sintigrafisi Sonrası Korunma İçin Ne Yapmanız Gerekir?
Tiroid sintigrafisi taraması sonrası vücuda uygulanan radyoaktif iyot idrara geçer. Bu sebepten ötürü bu işlem sonrası mesanenin boşaltılması için bol bol su tüketilmelidir. Bu radyoaktif madde hastanın çevresindeki insanlardan da korumak için tuvalet sonrası sifon en az iki kez çekilmelidir. Bu tarama sonrasında normal beslenmeye devam edilmektedir.
Tiroid Sintigrafi Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Tiroid sintigrafi taraması tiroid bezinde herhangi bir büyüklük ve şekil bozukluğu göstermemektedir. Bu tarama sonucu elde edilen tiroid görüntüsü üzerinde yeşil ve kırmızı renk lekeler vardır. Kırmızı renkler tiroiddeki anormal gelişimleri göstermektedir. Anormal büyümeler gelecekte olası bir tümöre işaret etmekte olup bu taramada görülmektedir. Bu tür fark edilen anormallikler tiroid bezindeki aşırı çok veya az radyoaktif madde birikimini gösterebilir. Tiroid sintigrafisi ile; noduler guatr, grave hastalığı, toksik noduler guatr, hipertiroidizm, tiroid tümörleri ve hipotiroidizm gibi hastalıklar tespit edilebilir.
Tiroid sintigrafi taraması sonucunda ortaya çıkan veriler ‘’sıcak nodül’’ veya ‘’soğuk nodül’’ olarak tanımlanır. Soğuk nodüller az çalışan beze işaret etmektedir. Bu nodüllerde kanser olma ihtimali %5-15 arasında olduğundan bu kişilerde hemen tiroid biyopsisi yapılmaktadır. Eğer biyopsi sonucunda da kanser çıkmışsa acil ameliyat gerekir. Sıcak nodüller ise çok çalışan beze işaret etmektedir. Bu tarama sonucunda sıcak nodül ele edildiyse atom tedavisi veya ameliyat seçenekleri değerlendirilir.
Tiroid Sintigrafisi Zararlı mıdır?
Tiroid sintigrafi taraması için kullanılan ve damara enjekte edilen ilaçların sağlığa zarar yoktur. Bu işlemde hastanın alacağı radyasyon akciğer filmi çekilmesi için verilen radyasyondan daha azdır. Tiroid sintigrafi taraması için verilen ilaç Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca onaylanmış olup sıkı şekilde takip edilmektedir. Bu açıdan hastaya ve yakınlarına herhangi bir zarar olmayan ilaç kişide alerjiye de sebep olmayacaktır. Diğer bir deyişle hasta; bu tarama sonrasında normal sosyal hayatına dönmektedir. Tiroid sintigrafi taraması tiroid hastalıkları teşhisi konulması için büyük öneme sahiptir.