Toraks BT Nedir
Toraks BT; göğüs kafesi ve içinde bulunan organların görüntülenmesine imkan veren bir tür bilgisayarlı tomografi tipidir. Bu bilgisayarlı tomografide X ışınları kullanılmaktadır. Toraks bilgisayarlı tomografiye hem bir tanı yöntemi olarak hem de tedavi planı belirlenmesinde başvurulmaktadır.
Toraks BT sayesinde göğüs bölgesinden farklı açılarından detaylı üç boyutlu görüntüler alınmaktadır. Elde edilen bu görüntüler bilgisayar üzerinden işlenir ve toraks ve göğüs bölgesinin yumuşak dokuları ve kemiklerin ayrıntılı görüntüsünü sağlamaktadır. Bu görüntüler hastanın durumuna göre doktorun gerekli gördüğü durumlarda incelenmektedir.
Toraks BT’nin Akciğer grafisinden farkı; kas dokuları, kan damarları, sinirleri ve iç organları detaylı şekilde göstermesidir. Bu sayede doktorların hastalıkların teşhis edilmesine yardımcı olmaktadır. Toraks BT’de daha detaylı görüntü elde edilmesi için kontrast madde damar yoluna enjekte edilerek kullanılmaktadır.
Toraks BT Neden Uygulanır?
Son zamanlarda; teknolojik gelişmeler sayesinde toraks BT; akciğer hastalıkları için yaygın olarak da kullanılmaktadır. Toraks BT teşhis ve tedavisi için kullanılan durumlar şunlardır:
- Zatürre
- Bronşit
- Akciğerde tümör
- Akciğer zarında tümör
- Akciğer nodüllerin takibi
- Aort hastalıkları
- Doğuştan hastalıklar
- Akciğer damarlarında tıkanıklık olması
- Göğüse alınan darbeler
- Kronik akciğer hastalıkları (KOAH, amfizem vb)
- Akciğer hastalıkları
Toraks BT Nasıl Çekilir?
Toraks BT için öncelikle hasta sırtüstü olarak bir yatağa yatırılır ve ardından kutuya benzer bir cihaza yerleştirilir. Bu cihaz içinde hareket ettirilen hastanın göğüs bölgesi taranır. Bu taranma süresi dakikalar içinde tamamlanır. Eğer gerekli görülürse bu esnada hastanın koluna kontrast madde damardan enjekte edilebilir.
Toraks BT Açken mi Çekilir?
Toraks BT için önceden yapılması gereken herhangi bir hazırlık yoktur. Yani hastanın aç kalmasına gerek yoktur. Yalnızca eğer hastaya kontrastlı madde verilmesi gerekecekse birkaç saat aç olması uygun olmaktadır. Bu konuda doktor istemedikçe herhangi bir özel hazırlık gerekmemektedir ve kullanılan ilaç var ise devam edilmelidir.
Önceden göğüs bölgesinde inceleme yaptıranlar sonuçlarını ve ameliyat geçirenler ameliyat bilgilerini Toraks BT’ne giderken yanlarında bulundurmalıdır. Bu tür bilgiler toraks BT’yi çekecek radyoloji uzmanı doktorun incelemesi adına büyük önem taşımaktadır.
Toraks BT Zararları Nelerdir?
Toraks BT çekilmesi esnasında kullanılan ilaç içeren kontrast maddeler vücutta parçalara ayrılıp böbreklerden atılabilmektedir. Bu ilaçların eğer böbrekten atılma süresi kimi hastalıklardan kaynaklı uzarsa bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu durumda hastaya toraks BT öncesi 1 ay içinde serum verilir. Sonrasında yapılan keratin ölçümlerinin normal çıkması durumunda kontrast madde verilebilmektedir.
Ayrıca yapılan bazı araştırmalar sonucunda toraks BT çektiren 10.000 kişiden 1’inde beyin tümörü görülmektedir. Benzer olarak 1 adet bilgisayarlı tomografinin de yaklaşık olarak 442 tane röntgene eşit olduğu görülmüştür. Bilgisayarlı tomografinin etkisi ise 30 yıl sonra ortaya çıktığı görülmüştür. BT işlemlerinde vücuda 200 kat daha fazla X ışını girmektedir. Bu sebeple hamile kadınların kesinlikle yaptırmaması gerekmektedir.
Toraks BT Fiyatı Nedir?
Toraks BT fiyatları vücutta yapılacak bölgeye göre değişmektedir. Bazı anlaşmalı hastanelerde fiyat 100-200 TL arasındadır. Özel sağlık kuruluşlarında ise fiyatlar 400 TL’den başlamaktadır.
Toraks BT’den önce hasta spor yapmamalı ve hastaya kontrastlı madde verilecekse en az 6 saat hiç bir şey yememelidir. Hastanın bolca su tüketmesi BT için önemlidir. Ayrıca hasta tatlandırıcı ve aromalı içecekler de tüketmemelidir.
Toraks BT Uygulama Öncesi Ve Sonraki Süreçler
- Toraks BT işlemi esnasında hastaya radyoaktif madde kullanılmaktadır. Bu sebeple işlem gününde hastayı çocuk ve hamile kadınlar ziyaret etmemelidir.
- Hasta isterse ağrı kesici veya kullandığı ilaçları kullanabilir.
- BT taraması yaptıracak hasta işlem günü rahat kıyafetler giymeli ve takı, kemer, saat vb metaller kullanmamalıdır.
- BT çekilmeden önce hastanın damar yolu açılır ve kan şekeri ölçülür. Eğer kan şeker seviyesi normal ise BT işlemi için gereken radyoaktif madde damar yolu ile hastaya verilir.
- Eğer toraks BT çektirecek hasta şeker hastası ise randevudan en az 4 saat önce ilaçlarını almış olmalıdır.
- Toraks BT esnasında hasta konuşmamalıdır. Eğer hastanın sormak istediği bir şeyler varsa bunları işlemden önce doktoruna sormalıdır.