Troponin Nedir?
Troponin, vücutta kalp krizi sonucu salgılanan bir proteindir. Bu proteinler; kalp ve iskelet kaslarınızdaki hücrelerde bulunur. Kalp zarar gördüğünde, kan akışına katılırlar. Doktorlar, kalp krizi yaşanıp yaşanmadığını kontrol etmek için size kan testi yapıp, kandaki troponin seviyesini ölçerler. Bu test, doktorların en iyi tedaviyi daha erken bulmalarına yardımcı olur.
Troponin Testi Neden Yapılır?
Troponin testi kandaki troponin T veya troponin I protein miktarını ölçer. Troponin, şu proteinlerden oluşur: troponin I (TnI), troponin T (TnT) ve troponin C (TnC). Bu proteinler, kalp kası hasar gördüğünde, kalp krizi yaşandığında kana salınır. Kalbe gelen hasar ne kadar büyük olursa, kandaki T troponin miktarı da çok olacaktır.
Troponin testi, kandaki troponin protein miktarını ölçer. Troponin, kalp kaslarında bulunan hücrelerde bulunur. Normal seviye ise 0 ila 0.4 ng/mL arasındadır. Bu test çoğunlukla kalp krizinden şüphelenildiği durumlarda yapılır. Doktorunuz göğüs ağrısı ya da diğer kalp krizi belirtisi yaşamanız sonucunda bu testi yapacaktır. Bu test genellikle 6 ila 24 saat içinde 2 kere yapılır.
Angina hastalığınız varsa ama başka bir kalp krizi belirtisi yoksa doktorunuz troponin testi yapılmasını isteyebilir. (Angina, göğsün bir kısmından yeterli kan akışının sağlanamamasından kaynaklandığı düşünülmektedir.) Troponin testi, diğer kalp problemlerini nedenlerini tespit etmek ve değerlendirmek için de yapılabilir.
Göğüs ağrısının başlamasından 12 saat sonra normal troponin seviyelerine sahip olmak kalp krizi yaşama olasılığının düşük olduğu anlamına gelir.
Troponin seviyesindeki hafif artışlar bile kalbe zararın geldiği anlamına gelir. Troponin seviyesinin çok yüksek olması ise kalp krizi yaşandığını bir belirtisidir.
Doktorunuz göğüs ağrısı veya aşağıdaki kalp krizi ile ilgili belirtileri yaşadığınızda troponin testi yaptırmanızı isteyecektir.
- Boyun, sırt, kol veya çene ağrısı
- Yoğun terleme
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Nefes darlığı
- Yorgunluk
Troponin Yüksekliği Neden Olur?
Normalde tromponin düşük seviyelerde seyreder ve hafif bir artış olması bile kalbe bazı hasarlar verir. Kişide troponin yoğunluğundaki ciddi bir artış, kişinin kalp krizi yaşamasına veya kalbe zarar gelmesine sebep olur. Troponin seviyesindeki hafif artışlar bile kalbe zarar verdiği anlamına gelir. Troponin seviyesinin çok yüksek olması da kalp krizi yaşandığının bir habercisidir. Kalp krizi yaşayan kişilerde 6 saat içinde troponin seviyesinde artışlar görülür. 12 saat sonrası, kalp krizi yaşayan kişilerin yaklaşık hepsinde troponin yükselir. Troponin seviyesi kalp krizinden sonra 1 ila 2 hafta kadar troponin seviyesi yüksek kalır.
Troponin Yüksekliği Sebepleri:
- Kalp krizi
- Yoğun egzersiz
- Yanıklar
- Sepsis gibi yaygın enfeksiyonlar
- İlaç yan etkileri
- Miyokardit (kalp kası iltihaplanması)
- Perikardit (kalp kesesi etrafında bir iltihaplanma)
- Endokardit (kalp kapaklarında enfeksiyon)
- Kardiyomiyopati (kalbin güçsüzleşmesi)
- Akciğerlerdeki kan pıhtısı (pulmoner emboli)
- Kronik böbrek hastalığı
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
- Kalp yetmezliği
- Böbrek hastalığı
- Akciğer embolisi (akciğerlerde kan pıhtılaşması)
- Diyabet
- Hipotiroidizm (tiroidlerin az çalışması)
- Felç
- Bağırsak kanaması
- Anormal hızlı kalp atışı
- Akciğer arterlerinde yüksek tansiyon (pulmoner hipertansiyon)
- Kan pıhtısı, yağ veya tümör hücreleri (pulmoner embolus) ile bir akciğer arterinin tıkanması
- Konjestif kalp yetmezliği
- Koroner arter spazmı
- Kalp kasının genellikle bir virüs (miyokardit) nedeniyle iltihaplanması
- Uzun süreli egzersiz (örneğin maraton veya triatlonlar nedeniyle)
- Araba kazası gibi kalbi yaralayan travmalar
- Kalp kasının zayıflaması (kardiyomiyopati)
- Uzun süreli böbrek hastalığı
- Troponin yüksekliği ayrıca aşağıdakiler gibi bazı tıbbi işlemlerden de kaynaklanabilir:
- Kardiyak anjiyoplasti / stentleme
- Kalp defibrilasyonu veya elektriksel kardiyoversiyon ( kalp ritmi bozukluğunu düzeltmek için tıbbi personel tarafından kalbin bilinçli şok edilmesi)
- Açık kalp ameliyatı
- Kalbin radyofrekans ablasyonu
Troponin Yüksekliği Nasıl Düşürülür?
Troponin yüksekliği için Kardiyoloji doktoruna gidilir. Troponin yüksekliğinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Troponin yüksekliğine sebep olan durum tedavi edilince troponin seviyesi 1-2 hafta içinde kendiliğinden düşmeye başlar.
Troponin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Troponin kalpten kaynaklı problemlere bağlı olarak artış gösteren bir proteindir. Sağlıklı kişilerde troponin miktarı oldukça düşüktür. Bu nedenle kan testinde troponin düşüklüğü tek başına pek bir anlam ifade etmez. Ancak yapılan bir araştırmaya göre, yaşlı insanlarda troponin seviyesinin çok düşük olması durumunun bir kalp problemine işaret edebileceği görülmüştür.
Kalp Krizi Ne Demektir?
Kalp krizi, kalpteki kas dokularının bazılarının ciddi şekilde hasar görmesi ya da yok olmasıdır. Çok yaygın olarak, kalp krizi göğüs kafesinde bir baskı hissiyle başlar ve bu his boyun ve sol kola doğru ağrı verir Nefes almakta güçlük çekebilir, bitkin hissedebilir ve soğuk terlemeler yaşayabilirsiniz.