TSH (Troid) Yüksekliği Belirtileri Nedenleri Bitkisel Tedavisi TSH Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
TSH (tiroid uyarıcı hormon) beyinde yer alan bezelye şeklindeki hipofiz bezleri tarafından üretilen bir hormondur. Yapılan kan testinde TSH seviyesinin normalin üstünde çıkmasına TSH yüksekliği denir. Tiroid bezinin yeteri kadar çalışmaması durumunda “hipotiroidi” yani TSH yüksekliği meydana gelir. Kişinin TSH seviyesi 6.0’nın üzerinde olması durumunda TSH yüksekliği teşhisi koyulur ve gerekli tedaviye başlanır.
TSH Kan Testi Neden Yapılır?
Doktorunuz, tiroid hastalığı belirtileri yaşadığınızda TSH testi yaptırmanızı isteyebilir. Tiroid hastalıkları; hipotiroidizm ve hipertroidi olarak 2 türe ayrılır. Hipotiroidizm TSH yüksekliği olarak da bilinip, tiroitlerin çok az hormon üretmesi sonucu metabolizmanın yavaşlamasına sebep olan durumdur. Hipotiroidizm belirtileri içinde; halsizlik, saç dökülmesi ve konsantrasyon zorluğu sayılabilir. Hipertroidi ise tiroid bezlerinin çok fazla hormon ürettiği ve bu nedenle metobolizmayı hızlandırdığı durumdur. Hipertroidi belirtileri ise; iştahta artış, endişe hali ve uyku problemleri yer alır.
TSH Normal Değerleri Nedir?
Dahiliye Doktoru Murat Kınıkoğlu, kendisine sorulan bu soruyu şöyle cevaplamıştır: (Ülkemizde çoğu laboratuarda Tsh normal değeri 0.4 – 3.0 uIU/mL olarak geçer. 2002 yılına kadar TSH değerinin normal sınırları 0.5 – 5.0 arasındaydı. American Association for Clinical Chemistiry (Amerika Klinik Kimya Derneği) 2003 yılında yaptığı açıklamayla bu değeri 0.4-2.5 seviyesine indirdiğini bildirmiştir.)
TSH Yüksekliği Belirtileri
- Halsizlik
- Stres
- Depresyon
- Sabahları uyanmakta güçlük çekme
- Kilo alımı ve kilo kaybı sorunları
- Tırnakların çabuk kırılabilmesi
- Soğuğa hassasiyet
- Cinsel isteksizlik
- Adet dönemi sorunlaru
- Saç ve ciltte sertleşme
- Saç dökülmeleri
- Kabızlık
- Hafıza kaybı
- Aşırı yorgunluk
- Bellek sorunları, kafa karışıklıkları
- Aşırı saç dökülmesi
- Artan uyku hali
- Sık soğuk algınlığı geçirme
- Kas ağrısı, kramp
- Konuşma bozukluğu
- Kilo alımı veya kilo vermede zorluk
- El, yüz ve ayaklarda şişlikler
- Cilt kuruluğu
- Cildin koyulaşması
- Yiyeceklerden tat alınmaması
- Metabolizma hızında azalış
- İştah kaybı
- Kilo kaybı
- Hızlı kalp atışı, çarpıntı
- Sıcak basmaları
- Uyku problemleri
- Sinirlilik hali
- Ellerde titreme
- İshal
- Adet kanamalarında azalma veya adet olmama
- Fıtık
- Ağlama
- Fiziksel büyümenin etkilenmesi ve kısa boy
- Zayıf kaslar
- Tiroitlerin büyümesi ve boyunda şişlikler
- Soğuk eller ve ayaklar (düşük vücut ısısı)
- İştahsızlık
- Yüzde şişme
- Düşük nabız oranı
- Sık sık öksürme
- Dilin şişmesi
- Dişlerin gecikmeli kalıcı gelişimi
- Yavaş ve zayıf zihinsel gelişim
- Kilo kaybetme zorluğu, kilo
TSH Yüksekliği Nedenleri
- Hipotiroidizm
- Hipofiz bezinin alınması
- Tiroid hormon direnci
- Hashimoto Tiroidit
- Konjenital Hipotiroidi
- Hipofiz Adenomu (Hipofiz bezindeki hücrelerden birinin anormal olarak üremesi ve bir tümör oluşturmasıdır.)
- Hipertiroidi tedavisi için kullanılan radyoaktif iyot ve anti tiroid ilaç kullanımı gibi tedaviler
- Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi
- Lityum içeren ilaçlar
- İyot yetersizliği
- Antidepresanlar, kolestiramin ve kolestipol içeren kolesterol düşürücü ilaçlar, kortikosteroit ve adrenokortikosteroit ilaçların yan etkisi
- Aşırı miktarda kalsiyum veya demir takviyesi alımı
- Herhangi bir şekilde östrojen desteği almak (doğum kontrol hapı kullanmak vb.)
- Çok sık tiroid hormonunu azaltan gıda tüketmek (karalahana, çiğ karnabahar, kırmızı turp vb.)
TSH Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmediği taktirde kalpte büyüme, kalp yetmezliği, pıhtı oluşumu, hipertansiyon ve damar sertliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
TSH Yüksekliği İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tsh seviyenizin yüksek olmasından muzdaripseniz üniversite hastanesinin Endokronoloji bölümünde bir Endokrin uzmanına başvurmalısınız. Endokrin uzmanı sizden TSH yüksekliğinin nedenini tespit etmek için Tiroid ultrasonu, tiroid sintigrafisi, Sedimentasyon, antiTPO, antitiroglobulin antikor gibi testler isteyecektir. Alınacak kan örneğiyle kandaki TSH seviyesi ölçülür. TSH yüksekliği tespit edildikten sonra bu durumun nedeni belirlenip gerekli tedavi uygulanır.
İlaç Tedavisi
Hipotiroidizm nedeniyle TSH seviyenizdeki yükselişleri düşürmenin en güvenilir yolu, levotiroksin adı verilen sentetik tiroid hormon ilacı kullanmaktır. Bu ilaç doktorunuzdan reçete ile kullanılabilir. Hormon seviyenizi düzelten ve hipotiroidizm belirtilerini gideren ağızdan alınan bir ilaçtır. Günde bir kez almanız gerekir. İlaçları doğru dozda 1 ila 2 ay kullanımından sonra, belirtileriniz normale döner.
Beslenme Düzeni
B vitamin ve iyot bakımından zengin bir beslenme düzeni hazırlayın. Tavuk, fasulye çeşitlerinin yanı sıra tam tahıllar, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi B vitamini açısından zengin besinler gibi sağlıklı protein kaynakları açısından zengin bir beslenme düzeni uygulayın.
Düzenli Spor Yapın
Spor yapmak metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olup yorgunluk, depresyon ve kilo alma gibi tiroid problemlerinin bazı yan etkilerini ortadan kaldırabilir. Düzenli olarak koşu, yürüyüş veya bisiklet sürün. Günde en az 30 dakika hareket etmeyi bir alışkanlık haline getirin.
Her Gün Yeteri Kadar D Vitamini Alın
Sabah veya akşam saatlerinde en az 20 ila 30 dakika güneşlenin. Kollarınızı, bacaklarınızı ve yüzünüzü güneşe maruz bırakın. Yapılan araştırmalarda D vitamini düşüklüğü TSH yüksekliğine veya düşüklüğüne neden olduğu görülmüştür.
Stresi ve Kaygıyı Azaltın
Tiroid sağlığınız için stres ve kaygı düzeyinizi en az indirin. Resim yapma, boyama ve örgü gibi rahatlatıcı aktiviteler yapın. Stres ve kaygınızı azaltmak için bir hobi edinin. Aynı zamanda stres seviyenizi azaltmanız için nefes egzersizleri de yapabilirsiniz.
Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu TSH Yüksekliği Bitkisel Tedavisi
TSH yüksekliğini düşürmek için; Sabah, öğle ve akşam, aç karnınıza, öğünlerden 15 dakika kadar önce 1 yemek kaşığı dolusu taze yeşil dereotu birkaç kez çiğnendikten sonra 2-3 yudum su ile yutulur. Bu küre hiç ara vermeden 3 ay devam etmelisiniz.
İbrahim Saraçoğlu, dereotu kürünün ikinci ayından sonra tiroid hormonlarınızı zaman zaman kontrol ettirmenizi bildiriyor. Çünkü kullandığınız ilacın miktarını azaltmanız gerekli olabilir.