Kan Fazlalığı Nedir?
Vücutta kan fazlalığı yapılan kan testinde Hemoglobin yani HGB oranının yüksek çıkmasına denir. Hemoglobin (HGB), kana kırmızı rengini veren bir pigmenttir. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir proteindir. Kırmızı kan hücrelerinin atardamarlar aracılığıyla akciğerlerden gelen oksijeni aktarmasına yardımcı olur. Ayrıca vücuttaki karbondioksiti damarlar aracılığıyla akciğerlere geri taşır. Hemoglobin (Hgb) kan testi, kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin içerdiğini ölçer. Hemoglobin, oksijen ile birleştiği ve vücudun her hücresine ve dokusuna taşıdığı için kanın hayati bir parçasıdır. Sağlıklı kalabilmek için hemoglobinin normal aralığı içinde kalması istenir. Yetişkin bir erkekte normal hemoglobin aralığı 14 ila 18 g / dl’dir. Yetişkin bir kadında ise 12 ila 15 g / dl’dir. Hemoglobin sayısı erkeklerde kanda dl başına 17.5 gramdan daha yüksek ve kadınlar içinse kanın desilitresi başına 15.5 gram hemoglobin seviyesinde olmasına vücutta kan fazlalığı denir.
Normal Hemoglobin Seviyeleri
Cinsiyet ve Yaş Grubu Hemoglobin Sayısı (gm / dl)
- Yenidoğan: 14 ila 24
- 1 ay ila 2 yaş: 9.5 ila 13.5
- 2 ila 6 yaş 11,5 ila 13,5
- 6 ila 12 yaş: 11,5 ila 15,5
- 12 ila 18 yaş(erkek): 13 ila 16
- 12 ila 18 yaş(kadın): 12 ila 16
- Yetişkin erkek: 13.8 – 17.2
- Yetişkin kadın: 12.1 – 15.1
- Yaşlı erkek: 12.4 ila 14.9
- Yaşlı kadın: 11.7’den 13.8’e
Kan Fazlalığı (Hemoglobin Yüksekliği) Neden Olur?
Akciğer Hastalıkları
Ciğerler havadaki oksijen alımından ve kan dolaşımınıza oksijen iletiminden sorumludur. Çeşitli akciğer hastalıkları hemoglobin seviyesinde artışa yani vücutta kan fazlalığına neden olabilir.
Yüksek Rakım
Yapılan araştırmalarda yüksek rakımda örneğin dağlarda yaşayan kişilerin yüksek hemoglobin seviyelerine sahip oldukları vücutlarında kanın daha fazla olduğu gözlenmiştir. Yüksek yerlerde yaşayan kişilerin kırmızı yanaklı, kanlı canlı olması bu duruma bağlıdır.
Sigara İçmek
Sigara, kandaki hemoglobin seviyelerini yükseltebilecek başka bir nedendir. Bu durum, sigara içerken vücudun düşük düzeyde oksijen alımına fizyolojik bir tepkisinden kaynaklanır.
Vücudun Susuz Kalması
Dehidrasyon (vücudun susuz kalması), hemoglobin seviyelerinde geçici bir yükselmeye neden olur. Günde 10-12 bardak su içmeye devam ettikten sonra hemoglobin değerlerini normale döner.
Amfizem Gibi Akciğer Hastalıkları
Amfizem, kandaki oksijenin karışmasını sağlayan akciğerlerdeki değişim mekanizmasını yok eden bir akciğer hastalığıdır. Sonrasında vücut, hemoglobin seviyesinin yükselmesine neden olan oksijenden yoksun kalır. Kronik bronşit ile birlikte bu tıbbi durum, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olarak bilinir.
Tümör
Bazı tümör türleri de hemoglobinin yükselmesine neden olabilir. Bu tümörler vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir.
Polisitemi Rubra Vera
Polisitemi vera çok sayıda kırmızı kan hücresi yani hemoglobin üretimiyle sonuçlanan bir kemik iliği bozukluğudur. Bu durum varsa beyaz kan hücresi ve trombosit sayınız da yüksek olabilir. Polisitemi vera, vücudun kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına ve vücutta hemoglobin seviyesinde artışa neden olan bir hastalıktır. Polisitemi yaşayan kişilerin 18.5 gm / dL’ye eşit veya daha yüksek kan hemoglobin seviyeleri vardır.
Pulmoner Fibroz
Akciğerlerin fibröz bağ dokusunun aşırı büyümesine bağlı yaralanması pulmoner fibrozise yol açar ki bu da oksijen eksikliğine tepki olarak hemoglobin seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Uzun süreli fiziksel zorlanmadan sonra nefes darlığı, bu hastalığın belirgin bir belirtisidir.
Performans Arttırıcı İlaçlar
Sporcular tarafından kullanılan bazı performans artırıcı ilaçlar fazla tüketildiğinde, kanda hemoglobin artışına neden olabilir. Böyle bir ilaca örnek olarak eritropoietin verilebilir. Anabolik steroidlerin kullanımı da hemoglobin seviyeleri artırabilir.
Aşırı Fiziksel Zorlama
Kandaki bu proteinin yüksek seviyeleri aşırı fiziksel çabaya maruz kalmanın bir sonucu olabilir. Kişinin vücut sıvılarını kaybetmesine neden olan bir durum da hemoglobinin yükselmeye neden olabilir.
Kan Fazlalığı (Hemoglobin Yüksekliği) Diğer Nedenleri Nelerdir?
- Konjenital kalp hastalığı, kalp yetmezliği, kor pulmonale ve diğer kalp problemleri, akciğerlerin arterlerinde yüksek tansiyonla ilişkili olarak, hemoglobin seviyelerini de arttırabilir.
- Akciğerlerde fazla fibröz bağ dokularının oluşması ile tanımlanan bir durum olan pulmoner fibrozis, hemoglobin seviyelerini artırır.
- Amfizem, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve diğer akciğer hastalıkları da hemoglobin seviyelerinde artışa sebep olabilir.
- Yüksek rakımda yaşayan insanlar da yüksek hemoglobin seviyelerine sahiptir, çünkü yüksek rakım daha az oksijen seviyesi anlamına gelir ve bu da kan hücrelerinin üretimini artırır.
- Kas kütlesini arttırmak için kullanılan anabolik steroidler, bazı ilaçlarla birlikte kırmızı kan hücresi üretimini de uyarabilir.
- Böbrek ve karaciğer kanseri de kandaki hemoglobin seviyesinde artışa yol açabilir.
Vücutta Kan Fazlalığı (Yüksek Hemoglobin) Seviyelerinin Belirtileri
- Kızarma: Cilt özellikle el, ayak ve yüzde kızarma, kırmızı cilt, yüz
- Yorgunluk ve baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Çift görme, görme bulanıklığı gibi problemler
- Karın ağrıları
- Kanama Sorunları: Burun, diş etlerinizdeki kanama, küçük kesiklerden aşırı kanama veya polisitemi olduğunda kolay morarma gibi sorunlar olabilir.
Vücutta Kan Fazlalığı (Hemoglobin Yüksekliği )İçin Tedavi Yöntemleri
Yüksek düzeyde hemoglobin için uygulanacak tedavi altta yatan nedene bağlıdır. Genellikle doktor tedaviye karar vermeden önce hemoglobin yüksekliğinin nedenini belirlemek için birkaç test yapar.
Uygulayabileceğiniz diğer adımlar:
- Düzenli kan verin. Kan vermek vücuttaki kan fazlalığı ile mücadeleye yardımcı olabilir.
- Hacamat yaptırın. Hacamat da vücuttaki kan oranını dengelemeye yardımcı olur.
- Daha fazla su için: Dehidrasyon (vücudun susuz kalması) hemoglobin seviyesindeki artışın yaygın görülen bir nedenidir ve seviyesi % 10 ila 15 oranında artırabilir. Hemoglobin seviyelerini düşürmek için daha fazla kafeinsiz sıvı yüketmeli, bol bol su içmelisiniz.
- Multivitamin kullanıyorsanız, bu vitamin demir içermediğinden emin olun.
- Demir tencere kullanmaktan kaçının.
- Ferritin seviyesi azalıncaya kadar C vitamini sınırını 500 miligramla sınırlayın.
- Suyun demir içeriğini kontrol edin.
- Kırmızı et ve takviye edilmiş tahıl gibi gıda kaynaklarını demir açısından yüksek olmasından dolayı tüketimini sınırlandırın.
Benim kanım 17.4 vücudum kaşınıyor bir aydan beri hiç geçmiyor ilaç içtim Kerim sürdüm kan verdim geçmiyor ne yapsam olur bilen arkadaşlar olsa yardımcı alabilir mi