Yanık Enfeksiyon Belirtileri Yanık Sarılır mı?

Yanık Dereceleri Çeşitleri Yüzdeleri Nelerdir?

0 436

Yanık Dereceleri Nelerdir?

İnsanların en çok korktuğu durumlardan biridir yanmak. Sıcak bir tencereye az biraz değmekten tutunda, vücudun direk ateşe temas etmesi gibi çok geniş bir çerçevede ele alınması gereken önemli bir sorundur.

Bazı yanıklar küçük yaralardır ve evde tedavi edilebilir. Diğerleri derinize, kaslarınıza ve kemiklerinize kalıcı hasar verir ve hastanede uzun dönem tıbbi tedavi gerekir. Yanığın tipi neyin neden olduğuna bağlı olduğu gibi derinizin ne kadar ağır yaralandığına da bağlıdır.

Ağırlığa ve hasara bağlı olarak yanıklar başlıca dört derece altında sınıflanabilir.

  • 1. Derece yanıklar

Deride en az hasara neden olan yanıklar birinci derece yanık olarak adlandırılır. Bu yanıklar sadece derinin en üst tabakasını etkiler ve kabarcıklara neden olmaz. Kızarıklık, yangı ve bazı vakalarda deride hafif soyulma birinci derece yanığın en sık belirtileridir. Diğer yanıklarla karşılaştırıldığında birinci derece yanıklar hafif olarak değerlendirilir. Bu durum epidermisin (Derinin en üst tabakası)in ağrısı ve kızarıklığı ile sonuçlanırlar.

  • 2. İkinci derece yanıklar

İkinci derece yanıklar sıklıkla derinin en üst tabakasının ilerisine gider ve deride kabarcık oluşmasına ve ağrılı hale gelmesine neden olur. Eğer bir kabarcık patlarsa bu yanığa ıslak bir görünüm verir. Kabarcıkların sayısına bağlı olarak bu tip yanıkların iyileşmesi daha uzun zaman alır.

  • 3. Üçüncü derece yanıklar

Üçüncü derece yanıklar cildin tüm katmanlarına yayılır ve etkiler. Bunlar çok ağır yanıklardır ve sıklıkla, kişinin yanığa bağlı ağrıyı hissetme kabiliyetini ortadan kaldıran, sinir hasarına neden olurlar. Üçüncü derece yanıkla etkilenmiş bir cilt mum gibi beyaz olabileceği gibi koyu kahverengi de olabilir. Tedavisiz kalırlarsa bu yanıklar ağır yara izleri bırakma potansiyeline sahiptir. Üçüncü derece yanıklarda mutlaka tecrübeli bir doktora başvurulmalı ve kendi başına tedavi edilmemelidir.

  • 4. Dördüncü derece yanıklar

İleri derecede şiddetli yanıklara ve kemiklere, tendonlara yayılmış yanıklar dördüncü derece yanık olarak adlandırılır. Bu durum yanıkların en derin ve en ağır olanıdır. Hayatı tehdit ederler. Bu yanıklar derinizin tüm katmanlarının yanında kemiklerinizi, kaslarınızı ve tendonlarınızı da hasara uğratır.

Yanık Enfeksiyon Belirtileri

  • Yüksek ateş
  • Yanık yerinde şişlik kızarıklık
  • Yanık yerinden irin gibi sıvılar gelmesi
  • Cilde dokunulduğunda cildin sıcak olması
  • Yanık yerinde ödem, su toplaması, şişlik oluşması

Yanık Yarası Sarılır mı?

Yanık tedavisinde yanığa antibiyotikli krem sürülür, ardından gazlı bezle sarılarak kapatılır.

Yanıkların tedavisi

Yanıkların tedavisi yanık tipine bağlıdır. Birinci derece yanıklar sıklıkla aleo vera kremi veya antibiyotikli merhem gibi deri bakım ürünleri ve asetominofen (Tylenol) gibi ağrı ilaçları ile tedavi edilir.

İkinci derece yanıklar doktor tarafından reçete edilen antibiyotikli kremler veya diğer kremler veya merhemler ile tedavi edilir.

Üçüncü ve 4. derece yanıkların tedavisinde deri nakli veya sentetik deri kullanımı gerektiren müdahalelere ihtiyaç duyulabilir. Vücudun büyük kısımlarını kaplayan ağır yanıklar, enfeksiyonları önlemek için damardan antibiyotik tedavisi veya yanma esnasında derinin kaybettiği sıvıları yerine koymak için damardan sıvı tedavileri gibi çok daha yoğun tedaviler gerektirebilir. 3 ve 4. derece yanıklarda bu konuda uzmanlaşmış hastane ve doktorların yardımı gereklidir. Ülkemizde yanıklar konusunda uzmanlaşmış bir çok hastane ve hekim bulunmaktadır. Umutsuzluğa kapılmadan tıbbi tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.

Hafif yanıklarda aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Yanıklar İçin Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri

Hafif derecede yanıkları tedaviye yardımcı olmak için şu yöntemler kullanılabilir;

Bal

Bal, doğal bir antibiyotik olarak, yanıkların enfekte olmasını önleyen doğal bir pH dengesine sahiptir. Aynı zamanda bal anti-inflamatuvar ve antioksidan özelliklere sahiptir ve bunlar yanıkların hızla iyileşmesine yardım eder

Bölgeye yetecek kadar balı alıp yanığın üzerine sürün. Bunu günde en az üç kez yapın. (küçük alanlarda 1 tatlı kaşığı yeterli olacaktır)

Çay

Çay tannik asitten zengindir bu da yanmış alandan ısının uzaklaşmasına yardım eder. Bu nedenle, çay poşetleri ağrının ve yanma hissinin giderilmesini sağlayabilir.

Malzemeler

  • 2 veya üç tane kullanılmış çay poşeti

Çay poşetlerini 3-5 dakika sıcak suda tutun. Daha sonra çıkarın soğumalarını bekleyin.(bunun için buzdolabına da koyabilirsiniz). Soğutulmuş çay poşetlerini yanık bölgenize uygulayın. Çay poşetlerini bu bölgede 10-15 dakika tutmak için gazlı bez kullanın. Bunu günde en az iki defa yapın

Lavanta özü yağı

Antiseptik doğasına bağlı birçok iyileştirici yararı nedeniyle lavanta özü yağı da yanık tedavisine yardımcı olarak kullanılır. Lavanta yağının bu özelliklerinin birleşimi küçük yanıkların iyileşmesine ve yara izi kalmasının önlenmesine yardım eder.

  • İki fincan suya 5 damla lavanta yağı ekleyin. Temiz bir bezi içinde ıslatın ve bunu defalarca yanık üzerinde kompres  yapmak için kullanın.  Lavanta yağını direk olarak da uygulayabilirsiniz fakat doğal yağları seyreltmeden kullanmak sıklıkla önerilmez.
  • Diğer bir seçenekte iki tatlı kaşığı bala birkaç damla lavanta özü yağı karıştırıp bunu etkilene bölgeye günde birkaç defa uygulamaktır.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı güçlü antiseptik, anti-inflamatuvar ve ağrı kesici özellikleri ile bilinir. Bu özellikler onu ağrılı yanıkların en iyi ve çabuk tedavilerinden biri yapar.

Malzemeler

  • 2-3 damla çay ağacı yağı
  • Pamuk

Pamuğun üzerine birkaç damla çay ağacı yağı alın ve yanığın üzerine eşit olarak sürün. Bunu günde en az iki defa yapmalısınız..

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.