Yel Girmesi Ağrısı Nasıl Geçer?
Yel girmesi dediğimiz durum kas ve eklemlerin soğuk alması ile gerçekleşir. Yel girmesi kulunç ağrısı olarak da bilinir. Kulunç kürek kemiği ile omuz başları arasında kalan bölgeye denir. Sırta,kola, omuza, ayağa, boyuna ve göğse yel girebilir. Yel girmesi genellikle terli terli cereyanda durmaktan, klima çarpmasından, üzeri açık uyumaktan, rüzgarda durmaktan ve camı açık uyumaktan kaynaklanır. Yel girmesinde kas bölgesinde ya da eklemlerde şiddetli ağrılar meydana gelebilir.
Yel Girmesi Belirtileri
- Yel giren bölgede şiddetli ağrı hissetme
- Öksürürken, hapşırırken, gülerken ağrının şiddetlenmesi
- Nefes aldıkça bıçak saplanıyor hissi oluşması
Yel Girmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Dahiliye doktoruna gidilir.
Yel Girmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Yel girmesi için evde yapabileceğiniz şey banyoda sıcak suda yarım saat kalıp kas gevşetici içmek ve ardından yorgan, battaniye gibi kalın bir örtünün altında 1 saat dinlenmek.
Ayrıca yel giren yere sıcak su torbası tutmak, yün kuşak bağlamak da şifa olabilir.
Yel girmesi sebepli ağrı yaşanması durumunda öncelikle asla doktora gidilmeden ilaç kullanılmamalıdır. Doktor; gerekli muayeneleri yapıp tetkikler yapacaktır. Ağrı göğüs bölgesinde ise kalp krizi riskini önlemek için kalp atışı kontrol edilecektir. Kalpte herhangi bir risk görünmüyor ise kişide yel girmesinden şüphelenilir. Bu durumda ise doktor eklem ve kaslardaki ağrıları azaltmak için kas gevşetici yazabilir. Eğer soğuk algınlığı sebep ise bazı vitamin kullanımları gerekli görülebilir.
Yel Girmesine Bitkisel Çözüm
Karabaş Otu
Yel girmesi için faydalı yöntemlerden birisi karabaş otudur. Hazırlanışı ise şu şekildedir: 1 bardak su içine bir tutam karabaş otu konup kaynatılır. Bu karışım günde 4 bardağa kadar tüketilebilir.
Kimyon
Yel girmesi için çok etkili olan bir diğer doğal yöntem kimyon kullanımıdır. Kimyonda ağrı kesici özellikler bulunur. Bunun için 1 bardak sıcak su içine bir tutam kimyon katılır ve 10 dakika bekletildikten sonra tüketilir. Günde 3 kez tüketilebilir.
Ayrıca kimyon toz şeklinde de tüketilebilir.
Kimyon mesaj yağı olarak da masaj yapılırken kullanılması ağrıyı geçirecektir.
Keten Tohumu
Keten tohumu; içeriğindeki ağrı kesici ve rahatlatıcı özellikler sayesinde yel girmesi ağrıları için oldukça faydalıdır. Ağrıyan bölgeye sürülüp üzeri sarılması yeterlidir.
Kırlangıç Otu
Yel girmesi için kullanılacak bir diğer doğal yöntem kırlangıç otudur. 1 barak sıcak su içine bir tutam kırlangıç otu konur ve 10 dakika demlenir. Bu karışım yemeklerden önce tüketilir.
Bayır Turpu
Yel girmesinde faydalı son bitki ise bayır turpudur. Turp öncelikle dilimlenir ve ağrıyan bölgeye bir havlu ile sarılır. Bu şekilde 20 dakika kadar bekletilir.
Yel Girmesi İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları
Sual: Yel girmesi için pratik ne yapılabiliriz? Örneğin buz koymak, sıcak bez sargısı ve kremle ovmak gibi uygulamalar faydalı olur mu?
CEVAP
Dahiliye Doktoru Yavuz Baykal’ın cevabı: Yel girmesinden kasıt fibrozis ise, basit ağrı kesicilerle ağrıyı azaltmaya ve bölgeyi sıcak tutmaya çalışmalısınız.
Sual: Hocam 3 gündür sağ ve sol kaburgamın altı bide sol göğsüm ağrıyor. Ağrı ara ara girip çıkıyor ne yapmalıyım acaba bu yel girmesi midir?
CEVAP
Fizik Tedavi Doktoru Önder Ferah’ın cevabı: Öncelikle dahiliye doktoruna gidiniz, kalp ve mide gibi organ şikayetlerinin ekarte edilmesi gerekir. Bu açılardan problem yoksa fizik tedavi doktoruna gidebilirsiniz.
Sual: Hocam benim 5 günden beri sol kolumdan omzuma kadar ağrı giriyor. Normal olarak yel denilen bir şey hocam ben efor EGK çektirdim ama hiç bir şeyim yok dediler. Kalbimde kas ağrısı dediler mınoset hapı verdiler. Hocam siz ne diyorsunuz? Sizin öneriniz nedir? Geçer mi yoksa başka bir şey mi yapmam lazım? Ne zaman geçer çok ciddi bir hastalık mıdır?
CEVAP
Göğüs Hastalıkları Doktoru Fedai Barcan’ın cevabı:Bir on gün kadar baklemek gerekli. Bu kas ağrısıysa geçer. Sıcak duş rahatlatır. Eğer geçmezse ileri tetkik gerektirebilir.
Sual: Merhaba hocam 3 günden beri sırtımda yel var ağrısı geçmiyor ne yapabilirim?
CEVAP
Fizik Tedavi Doktoru Önder Ferah’ın cevabı:Fizik tedavi hekimine muayene olmalısınız. Verdiğiniz bilgi burdan değerlendirebilmem açısından muğlak kalıyor.
Sual: Merhaba hocam, benim ara ara sağ bazende sol kolumda özellikle gece çok ağrı oluyor. Şu meşhur yel girmesi dediklerinde. Bazen 1 yıl olmuyor bazen yılda 4-5 defa oluyor ve sabaha kadar bu ağrı uyutmuyor. Bu romatizma mıdır acaba ne yapmam gerekir?
CEVAP
Fizik Tedavi Doktoru Önder Ferah’ın cevabı: Büyük ihtimalle romatizma değil, kulunç denilen kas sikayeti. Bunun sebebi ise duruş bozukluğu, zorlama , üşütme, civa eksikliği ve stres olabilir. Fizik tedavi hekimine muayene olmanızı öneririm.
Not:Makalede geçen doktorlara sorulan soru ve cevaplar doktorsitesi web sitesinden alınmıştır.
Hocam merhabalar yaklaşık 4 yıldır belimin az üzerinde L3 denilen yerde tek noktada çok kuvvetli ağrım var gitmedik ne doktor ne Prof ne de sporcu doktoru kaldı bir çok defa kortizon iğneleri enjekte edildi (sırtımdan) ama faydalanamadım
Birçok ilaç kullandım (anti deprazant)regapen 200 1 tanesi yine faydalanamadım ne yapmalıyım
Teşekkürler
Hocam sinirlendiğim zaman avuç içim, parmak uçlarım ağrıyor, şişiyor, güçsüzleşiyor bunun sebebi ne olabilir??
Hocam soğuk havalarda bazenleri el kası üzerinde (akapuntur noktasında) baş parmak arası yel giriyor bu. Normal bir yel girmesi mi dir yoksa romatizma mı