Açma Kaç Kalori?
Açma, kahvaltıların vazgeçilmezi olan nefis, yumuşacık bir hamur işidir. Diyet Uzmanı Nuray Altınkum ‘açma kilo yapar mı?‘ sorusuna, ‘Açma, poğaça ve buna benzer pastane ürünleri sık sık tüketildiği takdirde sağlığı olumsuz etkiler ve kilo almaya da neden olur.’ diye cevap vermiştir.
Açma Kaç Kaloridir?
- Diyetisyen NurseminYitgin 1 adet sade açmanın 381 kalori olduğunu bildirmektedir.
Diyetisyen Tülin Aypınar bu konuda şu bilgileri vermektedir;
“Hazır pastane ürünlerinin verdiği tokluk hissi çok kısa sürelidir. Bunları yedikten sonra tekrar acıkmanız fazla uzun sürmez. Üstelik bu ürünlerin kalorisi de yüksektir. Halbuki daha sağlıklı yiyeceklerle hem besleyici ve doyurucu hem de lezzetli bir kahvaltı yapmak mümkündür. Örneğin yumurta en önemli protein kaynaklarından biridir. Zeytinler doğal ve sağlıklı yağ içerir. Peynir kalsiyum bakımından zengindir. Tam buğday ekmeği ise bol miktarda lif ve B grubu vitaminlere sahiptir. Söğüş de tam bir vitamin deposudur.
1 dilim tam buğday ekmek, 1 haşlama yumurta 5 adet zeytin ve 1 dilim beyaz peynir , domates ve salatalıktan oluşan kahvaltı da açmayla aynı kaloridir ve açmaya nazaran sağlıklı seçenek budur.”
- Uzman Diyetisyen Damla 1 adet zeytinli açmanın 395 kalori olduğunu bildirmektedir.
- 1 Adet çikolatalı açma 420 kaloridir.
Açma Kilo Yapar mı Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım Anlatıyor
Rafine edilmiş basit karbonhidratların besin değeri oldukça düşüktür, vücuda sadece boş kalori verirler. Açma da onlardan biridir. Sağlığımız için bu tür gıdalardan uzak durmamız gerekmektedir. Bunlar iştahı artırarak obezite (aşırı şişmanlık) hastalığına yol açarlar. Midede çabucak sindirilen bu yiyeceklerin glisemik indeksi ve glisemik yükü oldukça fazladır. Bu nedenle kan şekerinde dalgalanmalara, kişinin kendini devamlı halsiz ve bitkin hissetmesine sebebiyet verirler. Rafine karbonhidrat tüketimi kan şekeri seviyesini tavan yaptırır. Buna bağlı olarak pankreas, kandaki şeker miktarının ideal seviyeye gelebilmesi için daha çok insülin salgılamaya başlar. Vücut, ihtiyacı olan şekeri hemen kullanıp birazını da insülin yardımıyla depolar. Kaslarda ve karaciğerde glikojen olarak depolanan insülinin geri kalanı da yağa dönüştürülür. Bu nedenle kişi çabucak acıkır ve yine şekerli karbonhidratlar tüketme ihtiyacı duyar. Sonra daha fazla yemeye başlar. Elbette kilo alması kaçınılmaz olur. Kandaki trigliserid seviyesi de yükselir ve yavaş yavaş insülin direnci gelişir ve Tip 2 diyabet riski doğar.
Açmanın Sağlığa Zararları Nelerdir?
Poğaça ve açma gibi pastane ürünleri kalp-damar sağlığını tehdit eden zararlı yağlar içermektedir. Bu yüksek kalorili gıdaların tüketildiği bir kahvaltıyı sağlıklı kahvaltı olarak nitelendirmek mümkün değildir. Güne bu yiyeceklerle başlanırsa kalp yorulur ve bu da tüm vücudun olumsuz etkilenmesine yol açar. Bu besinleri elimizden geldiği kadar hiç tüketmemek en doğrusudur.
Açmanın zararları içerisinde kilo aldırma riskinin fazla olmasını da gösterebiliriz. Klasik bir kahvaltıdan alacağımız kaloriyi tek başına açmadan almamız mümkündür. Bolca yağ içeren açma-poğaça gibi unlu mamuller şişmanlığa davetiye çıkarır.
Mideniz hassas ise açma tükettiğinizde ağrı ve yanma hissedebilirsiniz. Zira bu gibi yiyeceklerin yapımında kullanılan yağlar mideye dokunan ağır yağlardır.
Sıcak sıcak poğaçalara ve açmalara hayır diyebilmek zordur. Hele çikolatalı açma gibi ekstra malzemeli olarak tüketiliyorsa güne hiç de iyi bir başlangıç yapıldığı söylenemez. Bu tür hamur işlerinde margarin vardır. Margarin ise en zararlı yağ çeşitlerinden biridir. Uzmanların ortak görüşü açma, poğaça ve benzeri yiyeceklerle kahvaltı yapmanın kalbi yorduğu ve mümkünse hiç tüketilmemesi gerektiği yönündedir.
İçinde margarin bulunan unlu mamüller kişinin formda kalmasını engeller. Hem kilo yapar hem de sindirim ve dolaşım sistemini tehlikeye sokar.
Vitamin ve protein içerikli gıdalarla kahvaltı etmek varken açma-poğaça gibi şeyler tüketmek iyi bir tercih olmayacaktır. Kalbi sabahın daha ilk saatlerinde yoran bu gıdalar, bütün günümüzün verimsiz geçmesine önayak olur.