Adet Nedir Gecikmesi Neden Olur?
Kadınlarda ergenliğe girilmesi ile birlikte üreme çağının başlaması ile her ay adet kanamaları görülür. Bu adet kanamaları kadınlarda üreme için gereklidir. Yani sağlıklı olan ve menopoza girmemiş kadınlarda her ay adet kanaması yaşanmaktadır. Bu adet kanamalarının birkaç gün erken veya geç yaşanması normaldir. Fakat adet kanamaları geçen aya göre 1 hafta, 10 gün gecikmişse vücutta başka bir durumun olduğunu gösterebilir. Bu duruma örnek olarak cinsel ilişki sonucu gebe kalma veya adet olmayı geciktiren bir sağlık problemi olması verilebilir.
10 Gün Adet Gecikmesi Neden Olur?
Gebelik
Kadınlarda görülen adet gecikmesi durumunda akla ilk olarak gebelik ihtimali gelmektedir. Bu tür durumlarda korunmasız cinsel ilişkiye giren ve başka gebelik belirtileri yaşayan kişiler eczanelerden temin ettikleri gebelik testini evde yapabilirler.
Stres
Gün içinde yaşanan yoğun stres ve duygusal durumlar vücuttaki hormon dengesini değiştirir. Bu da vücutta hormonların meydana getirdiği yumurtalama gibi olayları etkiler. Bu durum da kişide adet görülmesinde gecikmeler yaşanabilir.
Erken Menopoz
Kadınlarda üreme döneminin sona ermesine menopoz denilmektedir. Bu dönem itibariyle ile kadınlarda gebe kalma ihtimali ortadan tamamen kalkar. Artık adet görülmediğinde gebe kalınmamaktadır. Kadınlarda istisnalar bulunsa da genellikle 44-55 yaş arası kadınlar menopoza girmektedir. 40 yaşında olan kişilerde adet görülmesinin gecikmesi erken menopoz ihtimalini düşündürür. Bu durumda yumurtalıkların yumurta üretimi azalır ve ilerleyen dönemlerde vücutta yumurtalık hücresi üretilmez yani adet olunmaz ve gebelik gerçekleşmez.
Zayıflık
Kadınlarda normal kilonun altında olmak vücuttaki hormon dengesizliklerine yol açacağından bazı problem yaşanabilmektedir.Özelikle bulimia ve anoreksiya gibi yeme problemleri olan kadınlarda adet düzensizlikleri, gecikmeleri görülmektedir.
Aşırı Kilolu Olmak
Vücutta az kilodan olduğu gibi kilo fazlalığından da adet gecikmeleri yaşanabilir. Aşırı kilolu kadınlarda yaşanan bu adet düzensizliklerini düzene sokmanın en iyi yolu diyet ve egzersiz programı uygulayarak zayıflama olmaktadır. Vücut ağırlığı normale geldiğinde vücutta adet görmeyi engelleyen başka bir problem yoksa adet düzene girecektir.
Emzirme
Doğum sonrasında adet görmenin düzene girmesi zaman alır ve emziren annelerde gecikmeler görülmesi normaldir. Emzirme dönemi bittiğinde çoğunlukla adet görme de düzene girmektedir.
Aşırı Spor Yapmak
Aşırı spor yapmak ve günlük alınan kalori miktarının az olması vücutta hormonları etkilediğinden adet gecikmesi görülebilmektedir. Bu durum genellikle profesyonel sporcularda görülür.
Doğum Kontrol Hapı Kullanımı
Doğum kontrol hapında bulunan progesteron ve östrojen hormonları yumurtalıklarda yumurta hücresi gelişimini engellemektedir. Bu hapların gerekli durumlar dışında ve çok sık kullanımı adet düzenini bozmaktadır. Doğum kontrol hapı kullanımı bırakıldıktan 6 ay sonra adet düzeni normale girmektedir.
Tiroid Sorunları
Kadınlarda yaşanan tiroid problemleri (tiroid bezlerinin az veya aşırı çalışması) adet düzenini bozabilir. Bu durumda tiroid problemlerinin tedavi edilmesi sonucunda genellikle adet dönemi düzene girmektedir.
Adetim 10 Gün Gecikti Ne Yapmalıyım?
Makalemizde bahsettiğimiz sebeplerden kaynaklanan adet gecikmesi durumunda ilk olarak doktora gidilmesi önerilmektedir. Doktor kişiye özel olarak durumun sebebini bulacak ve iyileşme için tedavi uygulayacaktır. Eğer kişide gebelik ihtimali varsa yani cinsel ilişkiye girilmişse gebelik testi yaptırmak faydalı olacaktır. Ancak gebelik söz konusu değilse gerekli tedaviler doktor tarafından uygulanacaktır. Doktor kişinin adet dönemi hakkında, ağrı seviyesi, zamanı ve sıklığı gibi bilgiler edinmek isteyecektir. Doktor adet gecikmesinin sebebini belirledikten sonra uygun tedavi yöntemi sayesinde adet dönemini eski düzene gelmesine yardımcı olacaktır.