Adet gecikmesi kaç gün olur, adet gecikmesinin nedenleri

Adet gecikmesi kaç gün olur, adet gecikmesinin nedenleri
0 8

Adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesinin nedenleri ve tedavisi

Hamile değilseniz ve adet gecikmesi nedeni ile endişe ediyorsanız, yazımızdaki adet gecikmesinin nedenleri ve tedavisi yöntemlerini okuyun. Gebelikten başka nedenlerle de adet gecikmesi meydana gelir. Adet gecikmesi neden olur genel nedenler, hormonal dengesizliklerden ağır tıbbi koşullara kadar değişebilir. Adet gecikmesinin sebepleri genel olarak aşağıdaki gibidir.

Bir kadının hayatında iki dönem vardır, adet ilk başladığında tamamen normal adet dönemi ve menopoz başladığında düzensiz adet dönemi. Vücudunuz geçişi tamamladığında, normal döngünüz düzensiz hale gelebilir.

Adet gecikmesi kaç gün olur

Menopoza girmemiş kadınların çoğunda genellikle 28 günde bir dönem vardır. Peki adet gecikmesi kaç gün olur? Sağlıklı adet döngüsü her 21 ila 35 gün arasında değişebilir. Süreniz bu aralıklara girmiyorsa, adet gecikmesi  sebebi şunlardan biri olabilir:

Erken Adet olmak için ne yapmalı, hemen adet olmak için pratik yöntemler

Adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesinin nedenleri ve tedavisi nelerdir?

1. Stres

Adet gecikmesi nedenleri arasında stres, hormonlarınızı arttırabilir, günlük rutini değiştirip, hipotalamusta dönemin düzenlenmesinden sorumlu beyninizin bir bölümünü etkiler. Zamanla stresin, hastalıklara veya ani kilo alma veya kaybetmeye yol açabileceğini ve bunların hepsinin adet döngüsünü etkileyebileceğini bilmelisiniz.

Stresin adet döneminizi geciktirdiğini düşünüyorsanız, gevşeme tekniklerini uygulayın ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapın. Rejiminize daha fazla egzersiz eklemek yeniden normale dönmenize yardımcı olabilir.

2. Düşük vücut ağırlığı

Adet gecikmesi nedenlerinden biride zayıflıktan olabilir. Anoreksiya nevroza veya bulimia gibi yeme bozukluğu olan kadınlar adet gecikmesi ve adet döneminde atlamalar yaşayabilir. Boyunuz için normal aralık olarak kabul edilenin %10 altında bir ağırlığa sahip olmanız, vücudunuzun çalışma biçimini değiştirebilir ve yumurtlamayı durdurabilir. Yeme bozukluğunuz için tedavi almak ve normal kilonuza kavuşmak sağlıklı bir şekilde adet döngüsünü normale döndürebilir. Maraton gibi aşırı egzersize katılan kadınlarında adet dönemlerinde düzensizlikler olabilir.

3. Obezite

Şişmanlık da adet gecikmesinin nedenleri olabilir. Tıpkı düşük vücut ağırlığı hormonal değişikliğe neden olduğu gibi, aşırı kilolu bayanlarda da olabilir. Doktorunuz, obezitenin geç veya kaçırılmış adet dönemlerinize neden olduğunu belirlerse, bir diyet önerecek ve egzersiz planı yapacaktır.

4. Polikistik över sendromu (PCOS)

Polikistik over sendromu (PCOS), vücudunuzun erkek hormonu androjenin daha fazlasını üretmesine neden olan bir durumdur. Bu hormon dengesizliğinin bir sonucu olarak yumurtalıklarda kistler oluşur. Bu, yumurtlamayı düzensiz hale getirebilir veya tamamen durdurabilir.

İnsülin gibi diğer hormonlar da dengesiz kalabilir. Bu, PCOS ile ilişkili insülin direncine bağlıdır. PCOS tedavisi belirtilerin hafifletilmesine odaklanır. Doktorunuz, adet döngününüzü düzenlemeye yardımcı olması için doğum kontrol hapları veya diğer ilaçları verebilir.

5. Doğum kontrolü

Doğum kontrolüne başlamanız ve  bırakmanızda, adet gecikmesinin nedenleri olabilir.  Doğum kontrol hapları, yumurtalıkların yumurtaları bırakmasını önleyen östrojen ve progestin hormonlarını içerir. Hapı kestikten sonra döngününüzün tutarlı hale gelmesi altı aya kadar sürebilir. İmplante edilen veya enjekte edilen diğer kontraseptif türleri de geciken dönemlere neden olabilir.

6. Kronik hastalıklar

Diyabet ve çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklar adet döngüsünü etkileyebilir. Kan şekerindeki değişiklikler hormonal değişikliklerle bağlantılıdır, bu yüzden nadiren de olsa yetersiz kontrol altındaki diyabet adet döneminizin düzensiz olmasına neden olabilir.

Çölyak hastalığı, ince bağırsağınızda hasara neden olabilecek iltihaplanmaya neden olur ve vücudunuzun temel besin maddelerini emmesine engel olabilir. Bu, adet gecikmesine ya da adet döneminin atlamasına neden olabilir.

7. Erken menopoz

Çoğu kadın, 45-55 yaş arasında menopoza başlar. 40 yaş ve üstünde belirtiler geliştiren kadınların menopoz döneminin erken döneminde olduğu düşünülmektedir. Bu, yumurta arzınızın azaldığı anlamına gelir, sonuç adet döneminde atlamlar ve sonunda adetin bitmesi demektir.

8. Tiroid sorunları

Aşırı çalışan veya az çalışan tiroid bezleri de geç veya eksik adet dönemlerinin sebebi olabilir. Tiroid vücudun metabolizmasını düzenler, bu nedenle hormon seviyelerini de etkilenebilir. Tiroid sorunları genellikle ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedaviden sonra, adet döneminiz muhtemelen normale dönecektir.

NOT : Doktorunuza danışmadan asla ilaç ve bitkisel yöntemi kendiniz uygulamayın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.