Ağızda Acılık Hissi Boğazda Acı Tat Ağız Acılığı Bitkisel Çözüm

Ağızda Acı Tat Neden Olur Kanser mi Nasıl Geçer Ne İyi Gelir?

0 11.040

Ağızda Acı Tat Neden Olur

Ağız, dil üzeri ve çevresinde maksimum sayıda bulunan yaklaşık 10.000 tat tomurcuğu içerir. Bu tat tomurcukları, dilin etrafındaki küçük çıkıntıları sarar. Dilin dışında, bu tat tomurcukları ağzın çatısı, yanakların iç tarafı, dudaklarda ve boğazın arkasında bulunur. Her bir tat tomurcuğu tatlı, ekşi, tuzlu, acı gibi beş temel tadı algılayabilir. Bununla birlikte, bazı insanlar zaman zaman ağız tadında değişiklikler yaşarlar. Bu ağızda acı bir tat şeklinde de olabilir. Ağzınızda acı tat B12 yetmezliğinden kansere kadar çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.

Hastalıklar

Sarılık, alzheimer, felç, diyabet, kanser, karaciğer ya da böbrek problemleri gibi hastalıklardan muzdarip kişiler, ağız tadında değişiklikler meydana gelmeye eğilimli hale gelirler, bu da ağızda acı bir tat oluşumuna neden olabilir.

Asit Reflü Hastalığı

Ağızda acı tat oluşmasının bir sebebi de gastroözofageal reflü hastalığı olarak da bilinen asit reflü hastalığıdır. Bu hastalığı yaşayan kişilerde mide suyu veyahut asit yutağa geri çıkar ve bu da ağızda acı tat oluşmasına sebep olur.

Ağız Hijyeninde Eksiklik

Ağız temizliğinin az olması da ağızda acı tat olmasının bir diğer sebebidir. Dişlerini düzenli olarak fırçalamayan kişinin ağzında bakteri ve mikroplar birikir ki bu da acı tat oluşmasına sebep olur.

Enfeksiyon

Enfeksiyon, tat alma tomurcuklarının nasıl tepki vereceğini değiştirebilir ve ağızda acı bir tada neden olabilir. Çoğu zaman soğuk algınlığı veya gripten muzdarip olan insanlar yiyeceklerin acı ve ekşi tatlarından şikayet ederler. Bu, acı tadı duyarlılığı etkileyen vücutta bağışıklık reaksiyonu nedeniyle olur.

İlaçların Yan Etkileri

Ağızda acılığa yol açan bir başka sebep ise antidepresanlar (stres ve depresyon hastalarına verilen), prenatal vitaminler (gebe kadınlara verilen) ve hatta düzenli antibiyotikler gibi bazı ilaçların alınmasıdır.

Hormonal Dengesizlikler

Gebelik dönemi ve menopoz döneminde kadınlarda östrojen seviyesindeki yükselme ve alçalmalar gibi hormonal dengesizlikler de ağızda acılık hissi yaşanmasına sebep olabilir.

Kanser Tedavisi

Kanser tedavisinin bir yan etkisi de ağzıdaki tat duyarlılığını etkilemesi ve bunun da ağızda acı ve metalik hissine sebep olmasıdır.

Vitamin Eksikliği

Ağzınızda acılık hissine sebep, vücudunuzda ciddi bir vitamin eksikliği olabilir.Vitamin ve besin öğeleri tat ve koku duyusu dahil vücutta sistemlerin gerektiği gibi çalışması için gereklidir. Çinko eksikliği ya da çok fazla çinko olması ağızda acı hissi ve diğer problemlere yol açabilir. Harvard Tıp Fakültesi, vücutta B12 eksikliğinin de tat kaybına neden olabileceğini ifade ediyor.

Mantar Enfeksiyonu

Ağızda dil ve boğazda beyaz lekeler oluşmasına sebep olan pamukçuk bir çeşit mantar enfeksiyonudur.İngilitere Ulusal Sağlık Birliğine göre, ağızda hoş olmayan tat, maya enfeksiyonunun belirtilerinden biridir.

Yaşlanma

Yaş ilerledikçe, tat tomurcukları tat alma hissini kaybeder ve bu da çoğu insanda ağızda acılık hissi yaşanmasına sebep olur.

Ağzınızda bu problemden kurtulmak için altta bahsedeceğimiz etkili doğal yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Ağızda Acılık, Acı Tat Nasıl Geçer? Bitkisel, Doğal Tedavi Yöntemleri

Tuz

Tuz, ağızdaki acılıktan kurtulmak için çok etkili doğal yöntemlerdendir. Tuz, dil yüzeyinde bakteri üremesini ve ölü hücreleri temizleyen doğal bir kazıyıcı görevi görür. Ayrıca antiseptik özellik gösterir ve ağızda bulunan ağızda acı tada ve kötü kokuya sebep olan her türlü bakteriyi öldürür. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı tuz koyup bunla ağzı çalkalayın. Günde 2 kez buna devam edin.

Oksijenli Su

Oksijenli su güçlü bir antibakteriyel ajandır. Ağızda acılık hissine sebep olan ağız içindeki bakterileri öldürür. 1 su bardağı kadar su içine biraz oksijenli su damlatın. Bu suyla dilinizi fırçalayın. Bunu ağzınızda biraz 5 dakika kadar bekletin. Ardından tükürün. Sonrasında ağzınızı soğuk su ile durulayın. Bunu 1 hafta boyunca her gece uyumadan önce uygulayın.

Karbonat

Karbonat, ağızdaki acılığı geçirmek için yaygın olarak kullanılan etkili bir yöntemdir. Peeling özelliğine sahip olması sebebiyle ağzıdaki acılığa sebep olan her çeşit birikimi söker ve tat tomurcuklarını açar. Ağızdaki pH seviyesini dengeleyerek asit reflüsü sonucu ağızdaki acılığı geçirir. Karbonat ile limon suyunu karıştırıp macun kıvamına getirin. Bu macunla dilinizi fırçalayın ya da ağzınızı yıkayın.Her dişinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı bu suyla durulayın. Bunu günde en az 2 kez tekrarlayın.

Zerdeçal

Zerdeçalda bulunan güçlü antibakteriyel ajanlar ağızdaki bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Ağız temizliği için de çok etkilidir. 1 limonu sıkın ve yarım tatlı kaşığı zerdeçal ile karıştırın. Bu karışımı dilinizi fırçalamak için kullanın. Bunu diş minenizden uzak tutun çünkü zerdeçal dilde lekelere sebep olabilir. Sonrasında ağzınızı ılık su ile yıkayın. Ayrıca su ile birlikte zerdeçal, tuz ve limon suyu karışımını gargara olarak kullanabilirsiniz. Yukarıdaki yöntemi 2 hafta boyunca günlük olarak tekrarlayın.

Aloe Vera Suyu

Aloe vera suyunda iltihap sökücü ve mikrop karşıtı özellikler vardır. Aynı zamanda dil ve ağız içinde acılık hissi dahil problemleri geçirmek için iyileştirici özelliklere sahiptir. Ağızdaki bakterileri öldürerek ağız sağlığını korur. 1 yemek kaşığı aloe vera suyunu ağzınıza atın. Bunu ağzınızda 5-6 dakika kadar dolaştırın ve sonrasında tükürün.

Probiyotikler

Probiyotikler, kötü bakterileri öldürerek iyi bakterilerin oluşumunu arttırır. Probiyotikler, ağızda asit dengesinin korunmasına yardımcı olan ve aynı zamanda ağızda mevcut olan fazla miktarda asidi nötralize eden L. acidophilus bakterileri içerir. Bu, ağızdaki bakteri gelişimini de kontrol eder. Probiyotik besinler içinde en iyisi yoğurttur. Her gün 2-3 tabak yoğurt tüketmelisiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.