Akdeniz Ateşi Nedir Akdeniz Ateşi Belirtileri ve Nedenleri
Akdeniz ateşi nedir? Akdeniz ateşi genetik bir hastalıktır. Daha çok Anadolu’da yaşayan kişilerde görülür. Akdeniz ateşi hastalığında, sık sık ateşlenme görülür. Bununla birlikte akciğer ağrısı, karın ağrısı, eklem ağrısı görülür ve vücut yaralanmalarda tepki olarak iltihap bile yapabilir. Genetik olan ve ailevi akdeniz ateşi olan kişilerde sıklıkla çocuklukta daha çok ortaya çıkar. İlerleyen teknolojiye rağmen de henüz bir çaresi bulunabilmiş değildir.
Akdeniz ateşi belirtileri
- Sık aralıklarla 40 dereceye kadar yükselen ateş
- Karın ağrıları
- Ayak bileklerinde ve dizlerde meydana gelen şişmeler
- Kabızlık ve hemen ardından yaşanan ishal
- Kas arğıları
- Ciltte kırmızı döküntüler
- Baldırlarda ağrı
- Testis torbasında meydana gelen hassasiyet ve şişlik
Ailevi akdeniz ateşi, kendini arada bir gösterse de kişinin hayat kalitesini etkileyecek bir hastalıktır. Akdeniz anemisinde belirtiler kendini göstermeden aniden hastalık başlayabilir. 1 ila 3 gün arasında sürer ve geçer. Kesin belli bir zaman yoktur. Hastalığın da ne zaman başlayacağı tahmin edilebilir değildir. Regl dönemi gibi veya stresli geçirilmiş bir dönem gibi zamanlar akdeniz ateşini tetikleyebilir.
Akdeniz ateşi (FMF hastalığı) nedenleri;
Akdeniz ateşi yani FMF hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir, genetiktir. Sıklıkla birkaç kuşak ileride birilerinde taşıyıcılık var ise kişilere ulaşır ve kişiler de ya taşıyıcı veya akdeniz ateşi adayı olurlar. Vücudumuzda bulunan MEFV geni, anormal durumlar yaşadığında, vücutta akciğerin, karın bölgesinde bulunan organların veya testislerin üzerindeki zarda tahribat meydana gelir. Bu durum karşısında vücut da tepki olarak bu bölgelerden birinde iltihap oluşturur ve meydana gelen bozukluğu belli etmek ister. Vücutta oluşan iltihap ateşin yükselmesine neden olarak hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur.
Akdeniz ateşi, ilk olarak fiziksel muayene ile ortaya çıkarılmaya çalışılır fakat her ne kadar bunun için muayene olunsa da dışarıdan yapılan fiziksel bir muayene ile Maalesef bu hastalık tam olarak anlaşılamamtadır. Akdeniz ateşini en iyi şekilde teşhis edebilmek için en önemli işlem detaylı kan ölçümü olacaktır. Hatta ateşin yükseldiği anda yapılacak detaylı bir kan ölçümü ile vücuttaki İltihabın ne kadar çok olduğunu ölçmek mümkün olacaktır.
Akdeniz ateşi ölümcül bir hastalık değildir ancak bazı durumlarda tehlike arz edebilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
- Henüz teşhis edilmemiş
- Teşhis edilmiş fakat henüz tedaviye başlanmamış
- Tedavi hekim tarafından kendisine verilmiş fakat hasta dozları ve ilaçları aksatıyor ise lifli proteinin organda veya organlarda bulunan hücre dışında birikmesi ile bazı tehlikeli durumlar ortaya çıkmaktadır.