Sivilce Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir Neden Oluşurlar?
“Sivilcelerde kendi içlerinde çeşitli türlere ayrılmaktadır. Aşağıdaki makalemizde sivilce türlerinden bahsedeceğiz.”
Akne (sivilce) sorunu birçok kişinin ortak derdidir. Cildimizdeki gözeneklerde bakteriler, yağ ve ölü hücreler biriktiğinde akne oluşur. Genellikle Omuzlarda, boyunda, göğüs, sırt ve yüz bölgesinde ortaya çıkar.
Akne sebepleri çeşitlidir: Yağ üretimi, hormonal dalgalanmalar ve genetik faktörler bunlardandır.
Sivilce Çeşitleri Nelerdir?
- Açık komedonlar (Siyah noktalar)
- Kapalı komedonlar (Mikrokistler)
- İltihaplı kırmızı kabartılar (Papüller)
- İltihaplı sarı kabartılar (Püstüller)
- Büyük, sert, iltihaplı ve ağrılı kabartılar (Nodüller)
- İltihap dolu yumuşak kabartılar (Kistler)
- Akne Fulminans
- Akne Vulgaris
Sivilce Türlerinin Özellikleri Nelerdir?
Mikrokistler (Kapalı Komedon)
Cilt proteinleri ve bakterilerin birikmesiyle meydana gelir. Beyaz nokta olarak da bilinir. Alın bölgesinde, yanaklarda, omuzlarda ve burunda görülür. Kimi zaman iltihaba yol açar.
Papüller (İltihaplı Kırmızı Kabartılar)
Kırmızı renkli ve iltihaplı sivilce tipidir. Boyutu 5 mm’den küçüktür.
Püstüller (İltihaplı Sarı Kabartılar)
Kırmızı-sarı renkli, ufak sivilceler olup uçları irinlidir. 5 mm’den büyüktür. İçi boşaltıldıktan sonra aynı bölgede yeniden oluşma ihtimali vardır. Bazen geçmesi birkaç haftayı bulabilir. Eğer 6-8 haftadan beri iyileşmiyorsa ve uygulanan doğal tedaviler etkisiz kalıyorsa cildiye uzmanına başvurmalıdır.
Nodüller (Ağrılı, İltihaplı ve Sert Büyük Kabartılar)
Cilt tabakasının altında oluşan bu topaklar katı bir yapıya sahiptir ve çoğunlukla ağrı yapar. İltihaplı, büyük boyutlu ve yuvarlak şekillidir. Cildin yüzeyinde olabileceği gibi altında da olması mümkündür. Bazen apse ile sonuçlanır. Kendi kendine patlarsa ciltte iz kalabilir.
Siyah Noktalar (Açık Komedonlar)
Siyah nokta diye de adlandırılan bu oluşumlar sıklıkla gözlemlenir. Ciltte aşırı miktarda yağ üretilmesine bağlıdır. Fazla yağ gözeneklerde hapsolarak tıkanıklığa sebebiyet verdiğinde siyah noktalar baş gösterir. Ciltteki ölü hücreler ve sebum (normalden çok yağ) olması hâlinde bunlar birleşerek siyah noktaları doğurur. Çözümü gözeneklerin temizlenmesidir.
Kistler (İltihaplı Yumuşak Kabartılar)
Cilt altında ortaya çıkan büyük topaklardır. Ağrılı ve irinlidir. Çıban tarzı bir enfeksiyondur ve yara izi bırakma riski vardır.
Akne Vulgaris
Buna daha çok ergenlik döneminde ve yüz bölgesinde rastlanır. Kapalı papül biçiminde olan bu sivilceler yara izlerine, nodüllere ve kistlere neden olmaz.
Akne Fulminans
Kistik yapılı bir sivilce formudur. Ekseriyetle yetişkin erkekler bu problemle karşılaşır. Seyrek görülür ve genellikle herhangi bir sistemik bulgu vermez. Olsa bile çok hafiftir. Öte yandan buna ‘akne konglobata’ denir. Omuzlarda, yüz, sırt ve göğüs bölgelerinde, kalçada, uyluklarda oluşur. Bu sivilce türünün birdenbire derinleşmesi ve yaraya sebep olması muhtemeldir. Kan değerlerinin düşmesi, ateş, halsizlik ve yorgunluk gibi şikâyetler de buna eşlik edebilir.