Akustik Travmaya Bağlı İşitme Kaybı Nasıl Geçer?

Akustik Travma Nedir Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi

0 35

Akustik Travma Nedir?

Akustik travma, genellikle yüksek desibel gürültüye maruz kalmanın neden olduğu iç kulak hasarına denir. Bu hasar, çok yüksek sese maruz kaldıktan sonra veya uzun bir süre boyunca yüksek desibellerde sese maruz kaldıktan sonra meydana gelebilir. Baştaki bazı yaralanmalar, kulak zarı yırtılması veya iç kulağın darbe alması gibi durumlar da akustik travmaya neden olabilir.

Kulak zarı, orta kulağı ve iç kulağı korur. Ayrıca küçük titreşimler yoluyla beyne sinyaller iletir. Akustik travma, bu titreşimlerin işlenme şekline zarar vererek işitme kaybına neden olabilir.

Akustik Travma Nedir?

Akustik travma, iç kulaktaki işitme mekanizmalarının zarar görmesidir. Akustik travma , aşırı yüksek sese maruz kalmanın iç kulağa verdiği hasar veya yaralanmadır. Çok yüksek sese maruz kalmaktan kaynaklanır.

Akustik Travmanın Belirtileri

  • Akustik travmanın ana belirtisi işitme kaybıdır. Dahası, akustik bir yaralanmaya maruz kalan kişiler, yüksek frekanslı sesleri duymakta zorluk çekecektir. Hasar ilerledikçe, daha düşük frekanslı sesleri algılama konusunda da sorunlar yaşanmaya başlayacaktır.
  • Kulak çınlaması
  • Etkilenen kulakta işitme kaybı kalıcı olabilir.

Akustik Travma Nedenleri Nelerdir?

Akustik travma, duyusal işitme kaybının yaygın bir nedenidir . İç kulaktaki işitme mekanizmalarının zarar görmesi şunlardan kaynaklanabilir:

  • Uzun süreli yüksek sese maruz kalma (yüksek sesli müzik veya makine gibi)
  • Yoğun bir ses patlamasına kısa süreli maruz kalma
  • Yüksek sesli müzik yayını yapan hoparlörler, miting duyuru araçlarının megafonları, yakın mesafede gaz patlamaları, bombalar, yüksek ses ile darbeli çalışan makinalar,  jet uçaklarının seslerine maruz kalma
  • Silah atılan holigonlarda kulaklık takmadan silah atma. Top, tüfek, tabanca gibi ateşli silah patlamaları akustik travma vakalarının en önemli nedenlerindendir.

Akustik Travma Nasıl Geçer?

  • Akustik travmanın neden olduğu işitme kaybı tedavi edilemez. Tedavinin amacı kulağı daha fazla hasardan korumaktır. Kulak zarı onarımı için ameliyat gerekebilir.
  • Bir işitme cihazı kullanmak iletişim kurmanıza yardımcı olabilir.
  • Akustik travma , iç kulaktaki stereosilyaya zarar verir ve bu da işitme kaybına yol açar. Geri döndürülemez olsa da, hastanın daha fazla işitme kaybını önlemeye yardımcı olabilecek tedaviler vardır. Bazı durumlarda, doktorunuz işitme duyunuzun bir kısmını geri getirmeye yardımcı olmak için kortizon ilaçları yazabilir.
  • Kimi zamanda akustik travmada, kulakların yaşadığı geçici olabilir ve gürültü yaşandıktan birkaç saat sonra kendiliğinden düzelme görülebilir .
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.