Akut Koroner Sendrom Ne Demek?
Akut koroner sendrom; kalbe giden kan akışının birden durmasına (veya ciddi azalmasına) yol açan her durum için kullanılan bir terimdir. Eğer kan kalbe akamazsa, kalp kasları zarar görebilir. Kalp krizi ve unstabil anjina akut koroner sendromlarıdır.
Akut Koroner Sendrom Belirtileri Nelerdir?
Akut koroner sendromun en yaygın belirtisi göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısı hızlı bir şekilde gelebilir, gelip gidebilir veya dinlenerek daha da kötüleşebilir. Diğer akut koroner sendromu belirtileri ise şunlardır:
- Omuz, kol, boyun, çene, sırt veya karın bölgesinde ağrı
- Sıkışma, yanma, boğulma hissi
- Nefes darlığı
- Kaygı
- Mide bulantısı
- Terleme
- Baş dönmesi
- Denge kaybı
- Hızlı veya düzensiz kalp atışı
Akut Koroner Sendromu Nasıl Gerçekleşir?
Kalp; kaslardan oluşmaktadır. Koroner arterler ise kalp kaslarının tüm parçalarına oksijen dolu kan akışından sorumludur. Kalp; vücudun birçok farklı yerinde kan damarlarına kan akışını sağlamak için ritmik bir şekilde kasılır.
Eğer koroner artelerden herhangi biri; kolesterol veyahut aterosklerosis (damar yağ bağlaması) sebepli daralır veyahut tıkanırsa; kalbe giden kan akışı etkilenir. Kalbin özel bölgeleri yeterince oksijen almazsa ve tıkanıklık hemen açılmazsa doku ölüm riski yükselir. Eğer akut koroner sendromu tedavi edilmezse, kalp krizi ve unstabil anjinaya yol açabilir.
Akut Koroner Sendrom Kimlerde Görülür?
Akut koroner sendromu şu durumlarda görülebilir:
- Kolesterolün yüksek olması
- Hipertansiyon
- Kalp hastalığı olan aile bireyleri
- Obezite
- Diyabet
- Hareketsiz hayat sürmek
- Aşırı sigara içmek
Tütün tüketimi akut koroner sendromu vakalarının %40’ını, hipertansiyon %38’ini ve diyabet %30’unu oluşturmaktadır.
Akut Koroner Sendrom Nasıl Teşhis Edilir?
Doktor öncelikle steteskopla göğsü dinleyecek ve hastanın sağlık geçmişi hakkında soru soracaktır.
Akut koroner sendromu teşhisi için yapılacak testler şunlardır:
EKG: EKG testi doktorların ilk başvurduğu yöntemdir. Bu testte kalbin elektriksel aktivitesi ölçülür. Test boyunca göğüs ve vücuda küçük pedler yerleştirilir.
Kan testi: Kan testi göğüs ağrısının sebebi ve kalp krizi riski hakkında bilgi verecektir. Bir troponin kan testi, kalpteki hücrelerin hasar görüp görmediğini gösterebilir. Bu test, kişinin kalp krizi geçirdiğini doğrulayabilir.
Ekokardiyogram: Ekokardiyogram; kalbe bakmak için ses dalgalarını kullanır. Kalbin hasar görüp görmediğini ve bazı kalp problemlerini göstermektedir.
Akut Koroner Sendrom Nasıl Tedavi Edilir?
Akut koroner sendromunda uygulancak tedavi arterlerdeki tıkanıklık oranına ve hastalığa göre değişiklik gösterecektir. Uygulanacak tedaviler şunlar olabilir:
İlaç: Doktor; aspirin, beta bloker, statin, kan sulandırıcı, anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri veya nitrogliserin gibi bazı ilaçlar yazacaktır. Bu ilaçlar; kanın pıhtılaşmasını engeller, yüksek tansiyon ve anjinayı geçirir, göğüs ağrısını rahatlatır ve kalp atışını dengeler.
Anjiyoplasti. Bu uygulama; kateter adı verilen uzun ve ince bir tüp kullanarak tıkanan arterin açılması için yardımcı olur. Tüp, artere yerleştirilir ve küçük bir balon ekler. Arterlerdeki tıkanıklığı açmak için balon şişirilir. Arterin açık kalması için doktor stent adı verilen tel bir tüp takabilir.
Bypass ameliyatı: Bypass; tıkalı olan arter etrafındaki kanı yönlendirmek için yapılan ameliyattır.
Akut Koroner Sendrom Nasıl Önlenir?
Sağlıklı beslenmek: Bol bol sebze, meyve, tam tahıl ve yağsız etler tüketilmelidir. Yüksek doymuş yağ ve kolesterolü olan yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Egzersiz yapmak: Haftanın 5-6 günü en az 30 dakika hafif egzersiz yapılmalıdır. Fazla kilo varsa verilmelidir.
Sigara bırakmak: Sigara kalbe zarar verir. Sigarayı bırakma tedavisi hakkında doktorunuza danışmalısınız.
Koruyucu sağlık taraması: Düzenli kolesterol ve tansiyon testleri için doktorunuzu görmeli ve seviyeleri kontrol altında tutmayı öğrenmelisiniz.
Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol veya diyabet gibi sağlık problemleri tedavi edilmelidir.