Aldosteron Yüksekliği ve Düşüklüğü Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Aldosteron Düşüklüğü Yüksekliği ve Zararları Neler? Tedavisi Var Mı?
0 70

Aldosteron kardiyovasküler sağlıkta önemli rol oynamaktadır. Aldosteron böbreklerin üzerinde bulunan adrenal bezlerin korteksinde üretilir. Aldosteron hormonu etkilerini bilmek, vücudunuzu daha iyi anlamanıza ve sağlığınız için önlemler almanıza yardımcı olacaktır. Aldosteron düşüklüğü primer adrenal yetmezlik gibi hastalıkların habercisi olabileceği gibi, aldosteron yüksekliği ise yüksek tansiyona bağlı görülebilen hiperaldosteronizm gibi hastalıklara sebep olabilmektedir.

Aldosteron görevi nedir?

Aldosteron, vücudun kan basıncını düzenleme görevine etki eder. Böbrek ve kolon gibi organlara sinyal gönderir, bu da vücudun kan dolaşımına gönderdiği sodyum miktarını veya idrarda salınan potasyum miktarını artırabilir. Aldosteron su emilimi sayesinde sodyum ile suyun emilmesini sağlayarak dolaşımdaki kan hacminin artmasını sağlar. Tüm bu eylemler, kan damarlarını arttırmak ve düşürmek için sistemin ayrılmaz bir parçasıdır. Dolaylı olarak da kanın pH ve elektrolit düzeylerini korumaya yardımcı olur.

Aldosteron, renin-anjiyotensin-aldosteron sistemini oluşturan diğer iki hormon olan renin ve anjiyotensin ile yakından bağlantılıdır. Bu sistem, kanama veya ciddi yaralanmadan sonra vücudun kan basıncında düşüş veya böbreklere kan akışında bir azalma yaşadığında aktive edilir. Renin, aldosteronun salınımına neden olan anjiyotensin üretiminden sorumludur. Vücut rehidre olduktan (yeniden su kazandıktan) sonra ve kandaki uygun tuz seviyelerine sahip olduktan sonra, renin seviyeleri düşer ve sonuç olarak aldosteron seviyeleri de düşer.

Aldosteronun hormonu azlığı ve çokluğu vücudu nasıl etkiler?

Sağlıklı bir bireyde, renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi müdahale etmeden çalışır, kan basıncı seviyelerini doğal olarak düzenlemeye ve kontrol etmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, bireyler aldosteron yüksekliği veya aldosteron düşüklüğü sorunlarına sahip olabilirler ve bunların her ikisi de aldosteron görevini etkileyebilir.

Aldosteron Yüksekliği zararları nelerdir?

Aldosteron yüksekliği olan bireyler hiperaldosteronizm olarak bilinen bir duruma sahiptir ve bu genellikle adrenal bezlerde küçük tümörlerden kaynaklanır. Hiperaldosteronizm, hormonun vücudu etkilemesi nedeniyle yüksek tansiyon, düşük potasyum Seviyeleri ve kan hacminde anormal bir artışa neden olabilir.

Aldosteron Düşüklüğü (aldosteron hormonu azlığı) zararları nelerdir?

Bazı kişilerde aldosteron düşüklüğü olabilir, buna genelde adrenal fonksiyonun genel kaybına neden olan bir hastalık olan primer adrenal yetmezlik neden olabilir. Düşük aldosteron seviyelerine neden olan primer adrenal yetmezliği yani addison hastalığı olan kişiler düşük kan basıncı, yüksek potasyum seviyeleri ve uyuşukluk yaşayabilir.

Genetik de aldosteron üretimini etkileyebilir. Bu nadir genetik bozukluğu olan hastalar primer adrenal yetmezliğe benzer semptomlar yaşayacaktır ancak semptomlar genellikle daha az şiddetlidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.