Anekoik Kist Tedavisi Hakkındaki Tüm Makaleler Bilgiler

Anekoik Kist Nedir Kanser midir Belirtileri, Nedenleri Bitkisel Tedavisi

0 40.134

Anekoik Kist Ne Demek, Neden Olur Belirtileri Neler Nasıl Tedavi Edilir?

Anekoik kist, bilinen diğer kistlere oranla çapı daha büyük olan ve daha belirgin olarak ifade edilen kist gruplarına verilen addır. Yumurtalık kistlerinin ilerlemiş şekli olarak da bilinen bu kistler, vücudun çeşitli organlarında oluşabilecek bir yapıdadır. Mesela böbreklerde ve memede sıklıkla gözlenmektedir. Memede iyi huylu ve kötü huylu diye sıkça duyduğumuz kistler işte bu kistlerdir. Fakat şimdiye kadar meme kanserine yol açtığı görülmemiştir. Buna rağmen, önceki yıllarda aile bireylerinden meme kanseri geçiren var ise anekoik kist hastası bunu mutlaka doktoruyla paylaşmalıdır.

Anekoik kist memenin yanı sıra böbreklerde de yaygın rastlanıyor demiştik. Anekoik kist şayet fark edilmedi ve böbrekte büyük bir çapa ulaştı ise, idrar yolları ile ilgili olan bazı ciddi sorunlar yaşanabilir. Genellikle anekoik kistler bir başka rahatsızlıkla ilgili olarak çekilen ultrason filmlerinde tesadüfen farkedilir.  Anekoik kistin teşhisi de çoğunlukla böyle olmaktadır. Başlangıç aşamasında olan ve tesadüf eseri teşhis edilen bu kistler tehlikeli olmayabilir fakat ilerledikçe ciddiyeti artabilir. Anekoik kistlerin görülme sıklığı incelendiğinde, yaşlı bireylerde gençlere oranla daha çok görüldüğü belirgin bir gerçektir. Özellikle de 45 yaşın üstünde olanların çoğunda bu kistler meydana gelmektedir.

Anekoik Kist Belirtileri

Anekoik kistin sık görüldüğü yerlerden kısaca bahsetmiştik. Bu organlar böbrekler ve memeydi. Bunlara ek olarak dalakta, karaciğerde, rahimde, erkeklerde ise testislerinde, tiroid bezlerinde ve bazen de göğüs bölgesinde bu kistlere rastlanır.

Bir kist söz konusu ise bazı belirtiler gözlenecektir, bunlar;

  • Karın ağrısı,
  • İştahsızlık,
  • İltihaplanma,
  • Kist patlaması durumunda karın ağrısı,
  • Safra tıkanıklığı,
  • Sarılık,
  • Sertlik hissi,
  • Şişkinlik,
  • Adet düzensizliği.

Anekoik Kist Tedavi Yöntemleri

Anekoik kisti tedavi yöntemlerinden bazılarını aşağıda açıklayacağız.

İğne Yöntemi İle Anekoik Kist Tedavisi:

İğne yardımıyla yapılan bir operasyon olup kistin içindeki sıvının iğne ile tamamen çekilmesi ve yine bir iğne kullanarak kistin etrafının alkol ile temizlenip kurutulma işlemidir.

Cerrahi Yöntemlerle Anekoik Kist Tedavisi:

Uygulanan iki tipte cerrahi operasyon söz konusudur. Daha yaygın olanına Lakoraskopik cerrahi yöntem denirken daha az kullanılan diğer yönteme açık cerrahi yöntem denmektedir. Peki ameliyatla iyi huylu kistlerden mi yoksa kötü huylu kistlerden mi başarılı sonuç elde ediliyor? İyi huylu kistlerin ameliyatları başarıyla sonuçlanıyor fakat kötü huylu kistlerde durum pek olumlu değil, kist tekrarlayabiliyor.

Anekoik Kistlerde İlaç Tedavisi:

İlaç tedavisi anekoik kist durumlarında genellikle kistte oluşabilecek bir yayılma ve ilerleme söz konusu olmasın diye tercih edilir. Bunun dışında pek kullanılmaz. Eğer kötü huylu bir kist saptanmışsa o zaman ilaç tedavisine karar verilebilir. Gerekli görülen ilaç tedavisi uzun süreli de olabilmektedir.

Diğer kistlerde de olduğu gibi anekoik kistlerde de erken teşhis,kistin daha büyük sorunlara neden olmaması açısından son derece önemlidir.

Anekoik Kist Bitkisel Tedavi

Kistler için bitkisel tedavi olarak en çok bilinen ve başarılı olduğundan uzun yıllardır kullanılan kür, soğan kürüdür. Fakat burada önemli bir nokta var ki o da soğanların kırmızı ya da mor değil sarı olmasıdır. Bir diğer önemli nokta ise soğanların zarlarının alınmasıdır.

  • Orta büyüklükte 1 adet sarı kuru soğan
  • 2 çay kaşığı sumak

Kürün Tarifi:

Soğan dilimlenir, bütün dilimlerin üzerine sumak serpilir ve bu halde yani çiğ olarak bu hazırlanan soğanları yanında herhangi bir gıda olmadan öğlen ve akşam yemeklerinden önce yemek gerekir. Zararlı olmayan kistlerde bu tedavi yöntemi başarılı sonuç verir ve kistlerin büyümesini engeller.

Bir diğer soğan kürü: 3 hafta boyunca kuru sarı soğan suyun içinde kaynatılıp içilir. Ciddi olmayan kistlerde başarılı sonuç verir.

Anekoik Kist Eğer Tedavi Edilmez ise, Birey Herhangi Bir Sorunla Karşılaşabilir mi?

Elbette böyle bir kist saptandığında tedavi ve yıllık takipleri yaptırılmalıdır. Uzmanlar bu konunun üzerinde önemle durmaktadır. Aksi taktirde bu kistlerin büyüyüp patlama riski vardır, bu da hastanın ölümüne neden olabilecek ciddi bir durumdur.

Anekoik Kist Kendiliğinden Geçer mi, Ağrı Yapar mı?

Konuyla ilgili olarak uzmanların açıklamaları, kistin kendiliğinden geçmeyeceği ve mutlaka tedavi edilmesi yönündedir. Yine uzmanlar tedavi edilmeyen kistlerin vücudun başka problemlerine de neden olacağını ve bu kistlerin önemsenmesi gereken kistler olduğunu vurgulamaktadır. Zaten tedavi edilmediği durumlarda büyüyerek ağrılara neden olacaktır. Buna ek olarak büyüyen kistler, hastanın idrar yollarıyla ilgili sıkıntı yaşamasına ve nefes darlığı çekmek gibi pek çok probleme maruz kalmasına sebep olur.

Anekoik Kist Alınırsa Tekrar Çıkar Mı?

Kistin tekrar etmesinin bağlı olduğu bazı nedenler vardır, bunların başında kistin kötü huylu olması gelir. Zaten kötü huylu olan kistlerin tekrar etme ihtimali yüksek olduğundan doktorlar ameliyat sonrası belli aralıklarla hastayı kontrole çağırır ve durumu kontrol eder. Cinsiyet faktörünün de kistin nüksetmesi üzerinde etkili olduğu söylenmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.