Anti-CCP Nedir?
Anti CCP; İltihaplı romatizma (romatoid artrit) tanısı ve takibinde kullanılan bir testtir. Anti-CCP; bağışıklık sistemi tarafından vücuda saldıran bir otoantikordur. Gerçekleştirilen bu saldırılar; vücutta iltihaba sebep olduğundan iltihaplı romatizmaya yol açmaktadır.
Kanda Anti-CCP Neden Bulunur?
Vücutta anti-CCP antikorlarının oluşmasının temel nedeni kesin olarak bilinmese de uzmanlar genetik ve çevresel faktörlerin etkili olabildiğini düşünmektedirler.
Anti-CCP Testi Nasıl Yapılır?
Anti-CCP; bir tür kan testidir. Öncelikle bir kan örneği alınır ve laboratuvara gönderilip incelenir. İltihaplı romatizma hastalığı olan kişilerin yaklaşık %70’inde Anti-CCP testi pozitif sonuç vermektedir.
Anti-CCP sonucunun negatif çıksa da iltihaplı romatizma belirtileri görülürse bu kişilerde Anti-CCP testi tekrarlanır.
Anti-CCP Testi Neden Yapılır?
Hastanın el ve bileklerde ağrı, şişlik, sertlik; eklemlerde sertlik; dirsek, diz, kalça, ayak ve omuzlarda ağrı gibi belirtiler görüldüğünde Anti-CCP testinin yaptırılmasını gerekebilir. Bu test; çoğunlukla RA(romatoid artrit) testi ile birlikte yapılır. Yapılan bu iki testin de pozitif sonuç vermesi kişide iltihaplı artrirt hastalığının olduğunu gösterir.
Virüs ve bakteri gibi herhangi bir yabancı mikroorganizma vücuda girdiğinde; antikor üretilir ve bu yabancı organizma saf dışı bırakılmaya çalışılır. Bazı durumlarda; vücut kendi dokularına karşı antikor üretir, bu durumda vücut kendi dokularına saldırır. Buna otoummin hastalık denir.
Makalemizin başlarında bahsettiğimiz gibi; Anti-CCP; vücudun oluşturduğu zararlı bir otoantikordur. Vücuttaki iltihaplı romatizma hastalığı ise bu antikor sonucu oluşmuş bir durumdur.
İltihaplı romatizma (Romatoid Artrit) eklemlerde iltihap ve zarar oluşumuna sebep olan sistemik bir hastalıktır. Bu durum ilk başta parmak eklemlerinde görülür. Eklemler dışında; cilt, göz, damar ve iç organlarda da görülebilir.
Anti CCP; vücuttaki sitrulin adı verilen aminoasite ve bu aminoasitin bulunduğu proteinlere karşı oluşturulmuş bir antikordur. Bundan dolayı Siklik Sitrüline Peptid Antikoru (Cyclic Citrullinated Peptide) de denilmektedir.
Anti CCP Testinin Pozitif Olması
Anti-CCP testinin doğruluk oranı %90’ın üzerinde olup pozitif çıkması halinde iltihaplı romatizma yaşandığı görülmektedir. Geri kalan %10’da ise; iltihaplı romatizma olmamasına rağmen test pozitif çıkmaktadır. (yalancı pozitif)
Kişide lupus ve diğer otoimmün hastalıklar olması halinde anti-CCP testi pozitif sonuç verebilmektedir. Bu test herhangi bir hastalığın teşhisinde tek başına yeterli olmamaktadır.
Anti CCP Normal Değerleri (Referans Aralığı)
- 20’den düşük ise: Negatif
- 20 ila 39.9 arasında ise: Zayıf Pozitif
- 40 ila 59.9 arasında ise: Pozitif
- 60’dan yüksek olması ise: Güçlü Pozitif olarak değerlendirilir.
Anti-CCP test sonucunun negatif çıkması normal olarak kabul edilmektedir. Ancak; bu testin negatif çıkması hiçbir hastalığın olmadığı anlamına gelmez. Testin doğruluk oranı %50 ila %75 arasında değişmektedir. İltihaplı romatizma rahatsızlığı olan kişilerde bu test sonucu %65 pozitif çıkmaktadır. Geri kalan %35’inde ise iltihaplı romatizma olduğu halde test negatif çıkmaktadır.
Kısaca; iltihaplı romatizma tanısından şüphelenilen kişilerde Anti-CCP testi oldukça yardımcı bir testtir. Bu test sonucunda pozitif çıkması; kişide büyük oranda iltihaplı romatizma olmaktadır. Ancak iltihaplı romatizma teşhisinde yalnızca Anti-CCP testi yeterli olmamaktadır. Yanında RF testi de yapılmalıdır.