Anti HCV Ne Demek Anti HCV Pozitif Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hepatit C karaciğer zarar veren bir virüstür. Eğer tedavi edilmezse, karaciğere ciddi hasar verir hatta başka daha uzun süreli sağlık problemlerine yol açabilir. Anti HCV kan testi kişide hepatit C virüsü olup olmadığını kontrol etmek için yapılır.
Anti HCV Kan Testi Neden Yapılır?
Anti HCV testi kişinin vücudunda hepatit C virüsü tespiti için yapılır. Vücudunuzda bu virüs varsa vücutta antikor üretir. Antikorlar vücutta bakteri ve hastalıklara karşı salgılanan hastalıklarla savaşan proteinlerdir. Bu antikorlar sağlığa zarar verebilecek maddeleri tespit edebilir. Bu zararlı maddeler için tıbbi terim antijendir. Bir antikor antijeni tanıdığında onu yok eder veya vücutta daha fazla ilerlemesini engeller. Antikorlar belirli bir bakteri veya hastalığa özgüdür ve kişi enfeksiyonu kaptıktan sonra vücutta kalır. Bu, antikorların gelecekte aynı hastalıkla savaşabilmesi gerektiği anlamına gelir.
Hepatit C antikor testi, hepatit C virüsüne karşı antikorları kontrol eder. Vücutta antikor varsa, kişiye virüs bulaştığı anlamına gelir. Bununla birlikte, her zaman virüs olduğu anlamına gelmez.
Doktor, test için kan örneği alacaktır. Sonuçların çıkması birkaç gün veya hafta sürebilir.
Anti HCV kan testi, vücudun HCV varlığına yanıt olarak ürettiği antikorları tarar. Bu, hepatit C enfeksiyonu kapıp kapılmadığını belirlemek için yapılan ilk testtir. Sonuçlar, pozitif veya negatif olarak geri dönecektir.
Anti HCV Pozitif ve Negatif Olması Ne Anlama Gelir?
Anti HCV testi sonucu pozitif ise, vücudun hepatit C virüsüne maruz kaldığı ve antikor ürettiği anlamına gelir. Bununla birlikte, hepatit C ile enfeksiyon olup olmadığını kesin olarak göstermez.. Antikor test sonucu pozitif ise, kronik olarak enfeksiyon kapıp kapılmadığını belirleyen hepatit C RNA’sına bakılır. Hepatit C antikor testinin pozitif çıkması durumunda laboratuvar, bu RNA testini otomatik olarak yapabilir veya doktorun Hepatit C RNA testini ayrı olarak yapması gerekebilir.
Eğer anti hepatit C testi pozitif çıkarsa, mutlaka şu anda enfeksiyon sizde mevcuttur anlamına gelmez. Geçmişte hepatit C enfeksiyonu kapmış olabilirsiniz fakat artık enfeksiyonlu değilsiniz anlamına da gelebilir.
Eğer HCV testi sonuçları negatif çıkarsa, bu hepatit C virüsü kapmış olmadığınızı yani testini de yaptırmaya gerek olmadığınız anlamına gelir. Bunun istisnası ise, kişiye son zamanlarda kan yoluyla virüs bulaşması durumda, başka bir test yapılması gerekecektir.
Hepatit C virüsü teşhis edildikten sonra diğer bazı testler yapılması gerekebilir:
Hepatit A ve B testleri: Eğer kişi daha önce virüsün bu formlarına maruz kalmamışsa, korunmak için aşı yapılabilir.
Kişinin sahip olduğu hepatit C türünü bulmak için test yapmak: Amerika’da üç yaygın tip vardır ve tedavi her biri için farklılık gösterir. Bu test hepatit C genotip testi olarak bilinir.
Karaciğer fonksiyon testleri: Bu testler karaciğerin ne kadar iltihaplı veya hasarlı olduğunu kontrol etmek için yapılır.
Görüntüleme testleri: Karaciğer fotoğraflarının çekilmesi, kişinin karaciğer kanseri olup olmadığını gösterebilir.
Anti HCV Yalancı Pozitiflik Neden Olur?
Doğar doğmaz bebeğe yapılan testlerde anneden geçen antikorlar nedeniyle bebekte yalancı pozitiflik görülebilir.
Virüsle daha önce hiç karşılaşılmamış olmak.
Yahut kişi bu virüsü almış ancak sonrasında bedende bağışıklık gelişmiş ve virüs kandan temizlenerek atılmıştır. Tüm bu gibi durumlarda Anti HCV yalancı pozitiflik durumu ile karşılaşılabilir.
HCV Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Hepatit C, hepatit C virüsünün neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit C, enfeksiyon kapmış kan ile temas yoluyla yayılan bir virüstür. Hepatit C enfeksiyonlarının yaklaşık %80’i kronik hepatit haline gelir. Kronik Hepatit C enfeksiyonlarına sahip dünya çapında 150 milyon insan civarındadır. Kronik Hepatit C enfeksiyonları siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çoğu HCV enfeksiyonu hiçbir belirti göstermez. Belirtiler ortaya çıktığında, en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Mide bulantısı
- Koyu renkli idrar
- Gri dışkı
- Sarılık (cildin veya gözlerin sararması)
- Yorgunluk
- İshal
- İştah azalması
- Sık morarma
- Karın ağrısı
- Ateş
Hepatit C, çeşitli şekillerde yayılabilir. En yaygın olanları arasında intravenöz ilaç kullanımı, yanlış temizlenmiş veya sterilize edilmemiş dövme ve delici ekipmanlar, cinsel temas, kan nakli ve enfeksiyon kapmış anneden bebeğe geçmesi yer alır.
Hepatit C Tedavisi
Hepatit C’nin, üç tür hepatit hastalığı arasında en tehlikeli olduğu söylense de, kişinin uygun tedavi yöntemiyle tedavi edilmesi mümkündür. Doktorunuz, hepatit C virüsünün türünü ve virüs için doğru tedaviyi tespit etmek için vücutta ne kadar yayıldığını bilmesi önemlidir. Peginterferon ve Ribavirin hastalara verilen iki ilaçtır. Üstelik, enfeksiyon kapmış hastaların, karaciğerde oluşabilecek yaralardan korunmak için daha fazla özen göstermeleri gerekmektedir. Ciddi durumlarda, hastalar için karaciğer nakli gerekebilir.