Armut Zamanı Ne Zamandır?
Armut en sevilen meyveler arasında yer alır. Kanseri önler, kabızlıkla savaşır, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Armut Hangi Mevsim Yetişir?
Armut Sonbahar ve Kış meyvesidir. Armudun hasat edilip pazarda satışa çıkması Eylül-Ekim aylarıdır. Akdeniz bölgesi gibi sıcak bölgelerde yazın da armut yetişir ve Ağustosta hasadı yapılıp satışa çıkar.
Armudun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Armut içeriğindeki ürozolik asit sayesinde vücutta mesane, akciğer ve özofagus kanserlerini önlemeye yardımcıdır.
- Armut kabızlığı geçiren etkili bir meyvedir. Bunu için bir armut yiyip ardından bir bardak su içmeniz faydalı olacaktır.
- Armut vücudun en temel sistemi olan bağışıklığı güçlendirir. Bunun nedeni içeriğindeki etkili antioksidanlardır.
- Armut bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır. Bu yüzden düzenli armut tüketerek kemiklerinizde oluşabilecek hastalıkları önlersiniz.
- Armutta bol miktarda lif bulunur ve bu sayede tokluk hissini arttırıp yeme ihtiyacını keser. Dolayısıyla kişinin zayıflamasına yardımcı olur.
- Armut içeriğindeki zengin besin maddeleri sayesinde vücuda enerji verir. Bu enerji vücudun düzgün çalışması için gereklidir.
- Tansiyon problemi olan insanlar armut tüketmeye özen göstermelidir. Çünkü armut hipertansiyon yani yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır. Armut sayesinde hipertansiyona yakalanma ihtimaliniz düşer.
- Armudun bir diğer faydası ise vücutta oluşan iltihabı azaltmasıdır. Bunun sebebi içeriğindeki karoten, giazantinler ve proteinlerdir ve bu bileşenler vücutta iltihap sökücü etki oluşturur.
- Armudun en büyük faydalarından birisi de karaciğere iyi gelmesidir. Öyle ki armut, yapısında bulunan hepatoprotektif özellikleriyle karaciğeri her türlü hasara karşı korumaktadır. Bu sebeple düzenli armut tüketimiyle karaciğer sağlığınızı arttırabilirsiniz.
- Armut içeriğindeki analjezik özellikleri sayesinde vücuttaki ağrıları engellemek için çok etkilidir. Vücudunuzdaki çeşitli ağrılardan kurtulmak için armut tüketebilirsiniz.
- Armutta vücut için çok faydalı olan C, K, B2, B3 ve B6 vitaminleri yüksek oranda bulunmaktadır.
- Armut sadece organlar için değil cilt sağlığı için de çok faydalıdır. Armut, ciltte kozmetik ürün, hava kirliliği, düzensiz ve kötü beslenme gibi etmenlerin sebep olabileceği sivilce ve kırışıklığa iyi gelmektedir. Armuttaki besin maddeleri cilt sağlığını yükseltir.
- Armut cilt dışında saç için de çok yararlı bir meyvedir. Saçta oluşan hava ve kirlilik nedenli kuruma ve cansızlık ve bunlara bağlı saç dökülmesi ve erken beyazlama gibi problemler için armut tüketebilirsiniz. Armut tüketerek saçlarınıza da bakım yapmış olursunuz.
Armutun Sağlığa Zararları Nelerdir?
Buraya kadar faydalarından bahsettiğimiz armudun, her meyvede olduğu gibi zararları da olabilir. Olası zararları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Armut fazla tüketildiğinde sağlığa faydası değil zararı dokunmaktadır. Bu bütün gıdalar için geçerlidir.
- Armut bazı vücutlarda alerjiye neden olabilir.
- Armut bazen ishal veya midede şişlik benzeri sindirim problemlerine yol açabilir.