Armut Pekmezi Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?
Pekmez özellikle kış aylarında tüketilen lezzetli olduğu kadar besleyici bir gıdadır. Bu yazımızda fazla bilinmeyen armut pekmezinin faydalarını ve yapılışını konu edindik.
Armut pekmezi hazırlamak için genellikle büyük ve sulu olan armutlar tercih edilir. Kabukları soyulan armutlar ezilir ve suyunun çıkması sağlanır. Ardından bu su kaynatılır ve armut pekmezi hazır olur.
Türkiye’de özellikle Karadeniz bölgesinde sıklıkla yapılır. Hazırlamak için en uygun dönem yaz aylarıdır. Doğal armutlarla hazırlanan, koruyucu ve katkı maddesi kullanılmayan armut pekmezi insan sağlığı için hayli yararlıdır. Ancak kimyasal maddelerin ilave edildiği pekmez, ne yazık ki zararlı olacaktır.
Armut Pekmezi Nasıl Yapılır?
Malzemeleri ; 50 kilogram armut (harman olacak)
Yapılışı ; Armut pekmezini hazırlamak için kara kazan (büyük boy) kullanmanız gerekmektedir.
- Öncelikle armutları kazana koyun ve yumuşamaya başlayana kadar haşlayın.
- Hazır hale gelen armutları ezerek çuvallara (file olacak) doldurun. Ardından suyunun süzülebileceği bir yüksekliğe asın.
- Armutlardan süzülen suyu, haşlamak için kullandığınız suyun üzerine ilave edin ve yeniden kaynatmaya başlayın. Kıvam aldıktan sonra, sıcakken kavanozlara doldurun.
Armut Pekmezi 2. Tarif
- Taze toplanmış armut (pişireceğiniz kazanı dolduracak kadar),
- Göz kararı su
Hazırlanışı:
- Armutları hasat zamanında toplamanız gerekmektedir. Öncelikle armutları güzelce yıkayın ve kazana doldurun. Armutların daha iyi haşlanması için dilimleyerek de pişirebilirsiniz.
- Bunun için 4 parça halinde kesmeniz yeterli olacaktır. genellikle köylerde pekmez yaparken dışarıda ateş yakılır ve büyük kazanlar kullanılır. Ancak böyle bir alana sahip değilseniz ev tipi ocakta da pişirebilirsiniz.
- Hazırladığınız armutları kaynayana kadar pişirin.
- Ardından üzerine yeterli miktarda su ilave edin. Su tamamen kaynadıktan sonra ocaktan alın.
- Armut pekmezi, dut vb. pekmezlere oranla daha geç kaynamaktadır. bir kazan armut pekmezinin kaynaması 6 ila 10 saat arasında sürebilmektedir.
- Armutlar kaynadıktan sonra içerisindeki şerbetin süzülmesi gerekir. Ardından armutlar kazandan çıkarılır. Bu sırada şerbetin kaynatılması için bir tava hazırlanır.
- Şerbetli su süzülerek bu tavada kaynamaya bırakılır. Ancak şerbetli suyu tavaya azar azar dökmeniz gerekir. Kaynayan şerbet koyulaştığında bir tahta kaşık ile güzelce karıştırılır. Bu sayede tavanın dibine yapışması önlenir.
- Kıvamı hazır olduğunda altı kapatılır ve üzerinde biriken köpükler alınır. Daha sonrasında küp ya da cam kavanoza doldurulur. Kapalı, karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir.
Armut Pekmezinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Armut pekmezi, birçok pekmez türüne göre çok daha düşük kalori barındırır. Bazı bölgelerde pişirirken şeker ilavesi yapılır. Ancak en sağlıklı olanı şekersiz ve katkısız hazırlanan armut pekmezidir.
Armut pekmezinin yemeklerden önce tüketilmesi tavsiye edilir. Bu sayede boşaltım ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etki gösterir. İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
Böbrek fonksiyonlarının sağlıklı şekilde sürdürülmesini sağlar.
Böbrek taşları ve oluşan kumların dökülmesinde etkilidir.
Yüksek tansiyonun dengelenmesini sağlar.
Kansızlık probleminin giderilmesini sağlar.
Vücutta bulunan tüm salgı bezlerinin sağlıklı şekilde çalışmasında etkilidir.
Kanın temizlenmesini sağlar.
Kabızlık probleminin giderilmesinde etkilidir.
Zihin yorgunluğunun geçmesini sağlar.
Susuzluk problemini giderir.
Sinirlerin yatışması için oldukça etkilidir.
Daha fazla tükürük salgılanmasını sağlar.
Gebelik döneminde görülen kusma problemini engeller.
Hazımsızlık sorununu engeller.
Nikris, kireçleme ve romatizma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Vücuttaki toksik maddelerin atılmasını kolaylaştırır.
Eklem kireçlenmelerinin giderilmesini sağlar.
Anne karnındaki bebeğin gelişimi için oldukça faydalıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan armut pekmezi, bebeğin ihtiyaç duyduğu besin ögelerini karşılamaktadır.
Günlük ihtiyaç duyulan magnezyum, kalsiyum ve demir miktarını karşılar. Bu nedenle gelişme döneminde bulunan çocukların ve gebe kadınların tüketmesi tavsiye edilir.