Atelektazi Nedir?
Atelektazi, akciğerin tamamının veya bir kısmının çöktüğünü tanımlamak için kullanılan tıbbi bir terimdir. Yani atelektazi akciğer çökmesi demektir. Bu durum akciğer büzüşmesi olarak da bilinir.
Normalde hava, solunum yollarından geçerek akciğerdeki küçük keseciklere gelir. Havadaki oksijen bu keseciklerden kana geçer. Karbondioksit de vücuttan dışarı atılmak için kandan bu keseciklere geçer. Atelektaziden dolayı bu kesecikler çöker. Oksijen ve karbondioksit, çöken keseciklerden geçemez.
Atelektazi, birkaç dakika içinde aniden başlayıp şiddetli olabilir veya günlerce ve haftalarca devam edio kronikleşebilir.
Atelektazinin Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?
Eğer atelektazi akciğerin sadece küçük bir kısmına etki ederse belirtilerini görmeyebilirsiniz. Fakat eğer daha büyük bir kısmına etki ederse akciğerler yeterince hava ile dolamaz ve kanınızdaki oksijen seviyesi düşer. Bu gerçekleştiğinde, aşağıdakileri içeren rahatsız edici belirtiler yaşanabilir;
- Nefes almada zorluk (nefes darlığı)
- Hırıltı
- Kalp atışının artması
- Öksürme
- Göğüs ağrısı
- Kalıcı öksürük
- Cildin ve dudakların maviye dönmesi
- Göz ardı edilebilecek öksürme
- Oksijen yetersizliği
- Mavi renkli cilt, dudaklar, el ve ayak tırnakları
- Artan kalp atışı
Atelektazinin Nedenleri
Atelektazi bir hastalık değildir. Bir hastalığın veya vücuttaki bir problemin sonucu meydana gelir.
Şunlardan dolayı meydana gelebilir:
Solunum yollarının tıkanması – Solunum yollarının çeşitli nedenlerden dolayı tıkanması atelektaziye yol açabilir.
Akciğer enfeksiyonları—akciğer enfeksiyonu, akciğer keseciklerine hava geçmesini engelleyen sıvının gelişmesine sebep olabilir bu da atelektaziye sebep olabilir.
Yüzey aktif madde eksikliği (erken doğan bebeklerde yaygındır) – yüzey aktif madde, akciğerlerin iç kısımlarını sınırlayan ve düzgün bir şekilde çalışmasında yardımcı olan bir sıvıdır. Bu maddenin eksikliği atelektazi nedenlerindendir.
Nefes alma bozukluğu— nefes alma problemi yaşayanlarda, hava, akciğere yeterince ulaşamaz ve atelektazi sorunu meydana gelebilir.
Nefes almayı kontrol eden sinirlerin ve damarların zarar görmesi—bu durum öksürmeye, derin nefes almaya veya esnemeye engel olabilir, sonuç olarak atelektazi ortaya çıkabilir.
Akciğer Atelektazisi için Risk Faktörleri
Akciğer atelektazisi için birden çok risk faktörü vardır. Bu kişilerde atelektazi görülebilir;
- Yaş, akciğer atelektazisi için başlıca risk faktörlerinden biridir. 60 yaşından büyük insanlar ve 3 yaşından küçük çocuklar yüksek risk taşır.
- Astım, KOAH, kistik fibroz gibi akciğeri etkileyen hastalıklar akciğer atelektazisi için potansiyel bir risk faktörüdür.
- Erken doğum akciğer atelektazisi için risk faktörüdür
- Anestezi
- Nefes alma tüpü kullanma
- Solunum yolunda yabancı cisim (çocuklarda yaygındır)
- Akciğer hastalığı
- Solunum yollarını tıkayan mukus
- Kaburgalar ve akciğerler arasında bulunan sıvının artmasıyla akciğere yapılan baskı (plevral efüzyon denir)
- Birkaç pozisyon değişikliği ile uzun süreli yatak istirahati
- Sığ solunum (ağrılı nefes alma veya kas güçsüzlüğünden kaynaklanabilir)
- Solunum yollarını tıkayan tümörler
Atelektazi Nasıl Teşhis Edilir?
Atelektazi tedavisi için ilk adım sorunu teşhis etmektir. Genellikle göğüs röntgeniyle hallolur. Teşhisi koymak için, röntgenin devamında bronkoskopi yapılabilir.
Atelektazi Tedavisi
Atelektazi tedavisi, atelektazi sebebine göre değişir. Akciğer atelektazisi, akciğerin sadece küçük bir kısmını etkilediğinde tedavi gerekli olmayabilir ve enfeksiyon kendiliğinden iyileşebilir. Eğer sebebi tümörse tedavi kemoterapi, cerrahi veya radyoterapi yoluyla çıkarılmasını veya küçültülmesini içerebilir. Şunu bilmek gerekir ki akciğer atelektazisi başlı başına bir hastalık değildir ancak bir hastalığın belirtisidir.
Atelektazi İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Kuru İncir
İncir, bağışıklık mekanizmanızı güçlendiren ve birçok enfeksiyonun zarar vermesini önler. İyileştirici etkisi için her sabah en fazla 4 adet kuru incir yiyin.
Zerdeçal
Akciğerlerinizden mukusu atmak akciğerlerinizin tam esneklikle genişleyebilmesi için önemlidir. Bir bardağı sıcak süt ile doldurun. 1 tatlı kaşığı kadar zerdeçalı içine boşaltın. Rahatlamanız için günde iki defa için.
Zencefil
Zencefil yaygın bir şekilde birçok hastalık tedavisi güçlü bir anti inflamatuar, antibiyotik ve ısınma ilacı olarak bilinir. Enfeksiyon aşırı mukus salgılanmasına sebep olursa zencefil bunu temizler ve durumu düzeltir. Günde 3 bardak zencefil etkili olacaktır. Zencefil çayı içebilirsiniz.