Ayak Grafisi, Ayak Filmi Neden Nasıl Çekilir?

Ayak Röntgeni Nedir Nasıl Çekilir Ücreti Ne Yorumlama

0 2.080

Ayak Grafisi, Ayak Filmi Neden Nasıl Çekilir?

Ayak röntgeni; az oranda radyasyon kullanılarak ayağın görüntüsünün alınmasına yarayan güvenli ve ağrısız bir testtir. Bu test boyunca röntgen makinesi ayağa radyasyon dalgaları yollayarak ayağın görüntüsünün bilgisayar veya özel röntgen filmine kaydedilmesi sağlanır. Bu görüntüde ayaktaki yumuşak doku ve bilek kemiği, ön ve arka kemikler ve topuk gibi kemiklerin görüntüsü elde edilmektedir.

Ayak Röntgeni Neden Yapılır?

Röntgen testi ayakta ağrı, hassasiyet, şişlik ve deformasyon gibi birçok ortak belirti ve işaretin asıl sebebinin  bulunmasına yardımcı olabilir. Bu test sayesinde aynı zamanda kemiklerdeki kırık ve yerinden oynamış eklemlerin tespiti de yapılabilmektedir. Kemiklerde kırılma meydana geldikten sonra röntgen sayesinde en iyi tedavi yöntemi seçilip en hızlı iyileşme sağlanmaktadır.

Eğer tespit edilen bir sorun sonucu,ameliyat gerekli görülür ise; ameliyat öncesinde planlama için ve ameliyat sonrasında ayağın durumunun görülmesi için röntgen çekilir. Aynı zamanda röntgen sayesinde kemiklerdeki kist, tümör ve ileri derecedeki enfeksiyonlarda  tespit edilebilir.

Eğer ayağınızda bir yaralanma veya hasar meydana gelmişse doktor kırık ve çatlaktan şüphelendiğinde röntgen çekimi isteyecektir. Kemiklerde kırık olup olmadığını görmenin dışında röntgen sayesinde kemiklerde tümör, kayma, kemik erimesi veya kireçlenme gibi hastalıklar da tespit edilebilmektedir.

Ayak Röntgeni İçin Hazırlık Gerekli Midir?

Ayak röntgeni için özel herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. Sadece röntgen cihazına girmeden önce hastanın üstünde ayakkabı, mücevher ve metal herhangi bir madde olmamalıdır.

Anne karnında büyümekte olan bebekler radyasyona karşı hassas olduklarından dolayı zarar görme ihtimalleri yüksek olduğundan hasta eğer gebeyse bunu doktoruna ve röntgen teknisyenine söylemelidir.

Ayak Röntgeni Nasıl Çekilir?

Ayak röntgeni çekilmeden önce ayakkabılar çıkartılır ve pantolonun paçaları sıyrılır. Aynı zamanda eğer ayakta herhangi bir metal eşya veyahut mücevher (yüzük,halhal) varsa bunlar çıkarılır.

Gebe olan bireyler röntgen çektirmeden önce mutlaka doktorlarını bilgilendirmelidir. Anne karnında gelişmekte olan bebekler bir yetişkine oranla radyasyona karşı daha hassastırlar ve her ne koşulda olursa olsun annenin radyasyon alması anne karnındaki bebeğe zarar verme riski çok yüksektir.

Röntgenin çekilmesi yaklaşık olarak 15 ila 20 dakika sürse de vücuda radyasyon alınması bir dakikadan daha az bir süreyi alır. Hasta bir masaya oturtulur ve uzman teknisyen vücudun ayak dışında geri kalan kısmını radyasyondan korumak için kurşun bir önlük yerleştirir. Röntgen çekilirken hastadan birkaç saniye hareketsiz beklemesi istenir bu sürede röntgen görüntüsünün bulanık olmayıp net çıkması için ayağın sabit tutulması önemlidir.

Ayak Röntgeni Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Ayaktan alınan röntgen sayesinde herhangi bir kemiğin kırık olup olmadığı veyahut eklemlerde oynama olup olmadığı görülecektir.

Röntgen sayesinde ayaktaki kırıkların dışında kemik ve yumuşak dokulardaki kist ve tümör gibi çıplak gözle görünmeyen ancak sadece hissedilen dokuların görüntülenmesi sağlanır. 

Osteoporoz (Kemiklerin zayıflayıp hassas hale gelmesi, kemik erimesi) röntgen sayesinde tespit edilebilmektedir. Çünkü röntgen ile verilen radyasyon kemik yoğunluğunun azaldığı yerlerden daha kolay geçmektedir ve bu alanlar röntgen görüntüsünde daha koyu lekeler olarak görünmektedir. Röntgenin yorumlanması, röntgen teknisyenleri ve doktorunuzun işidir. Kendiniz yorumlamayın.

Ayak Röntgeni Zararlı mıdır?

Röntgen çektirmek genel itibari ile güvenlidir. Röntgen çekilirken radyasyona az oranda maruz kalmak biraz riskli olsa da ayak röntgeni için kullanılan radyasyon oranı tehlikeli olarak görülmemektedir. Radyologlar, en iyi sonuçları elde etmek için gereken minimum radyasyon miktarını kullanmaktadır.

Anne karnında büyüyen bebekler radyasyona karşı daha hassastır ve zarar riski daha yüksektir. Bu yüzden eğer hasta gebeyse bu durumdan mutlaka doktor ve radyologlarına bahsetmelidirler.

Özetle, yetişkin bireylerin çok sık olmadığı için röntgen çektirmesinde sağlığı bozucu bir etki yaşanmaz. Bunun yanında gerekli olmayan durumlarda mr, x-ray ve röntgen gibi görüntülenme işlemlerinden uzak durmak gerekir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.