Ayva Gaz Kabız ishal Yapa mı?
Ayva sağlık için çok faydalıdır. Ancak her yiyeceğin olduğu gibi ayvanın da bazı zararları söz konusudur. Ayvanın zararlarından biri de kabız yapabilmesidir. Özellikle çok miktarda yenirse kabızlığa yol açabilir.
Ayva Kabızlığa ve İshale Yol Açar mı?
Diyetisyen Aslı Kınsız: Ayva, nar ve şeftali kişide kabızlık ve ishal gibi problemlere yol açabilir. Bu tür durumla karşılaşıldığında incir, erik ve kayısı gibi meyvelerin taze veya kuru halde tüketilmesi kabızlığı giderecektir.
Prof. Dr. Faruk Yorulmaz: Ayva ya da ayva suyu ishali geçiren etkili besinlerdendir. Ayvadan hazırlayacağınız komposto ile ishalden kurtulabilirsiniz.
Ayva Gaz Yapar mı?
Ayvanın anne sütünde gaz yapmadığı bilinse de nadir de olsa annelerin emzirme döneminde tüketecekleri ayva sütlerinde gaz yapabilir ve bu gaz bebeğe geçebilir.
Ayva Mide İçin İyi Gelir mi?
Ayva mideye iyi gelen sindirime yardımcı bir besindir, mide ağrısını geçirir.
Ayvanın sindirim problemlerini dindirmeye yardımcıdır. Öyle ki, geleneksel yöntemler ve halk doktorlarının sindirim bozukluklarını tedavi etmek için ayva kullandığı bilinmektedir. Uzmanların yaptığı araştırmalar göstermiştir ki ayva özündeki bileşenlerin bağırsak dokusunda oluşabilecek ülseratif kolit benzeri inflamatuar bağırsak hastalıkları (IBD) sebepli oluşabilecek hasarlara karşı koruma sağlamaktadır. Asit reflü şikayeti bulunan 96 çocuğun dahil edildiği 4 haftalık bu araştırmada, geleneksel ilaçların yanında ayva tüketmek kişide ilacın yan etkisi olarak oluşabilecek kusma, yemekte tiksinme, geğirme ve karın ağrısı gibi belirtileri azalttığı görülmüştür.
İshale İyi Gelen Ayva Kompostosu Tarifi
İshali geçirmek için ayva kompostosu deneyebilirsiniz. Bu kompostoyu hazırlamak için ilk olarak, bir tencereye 4 bardak kadar su koyun ve içine 1 su bardağı şeker attıktan sonra kaynamaya bırakın. Diğer yandan 3 tane ayvayı küçük dilimlere ayırın ve su kaynadıktan sonra içine dilimlediğiniz ayvaları atıp yumuşayana kadar pişirin. Ayvalar piştikten sonra tencereyi ocaktan alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. İlk sıcağı çıkıp ılıdığında ise buzdolabına koyun. Hazırlamış olduğunuz ayva kompostosunu soğuk veya ılık olarak tüketebilirsiniz.
Ayvanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Ayvanın lif oranı çok yüksektir ve bu sayede kişinin uzun süre tok kalmasını sağlar ve dolayısıyla zayıflamaya da yardımcı olur.
- Ayvanın içeriğindeki zengin antioksidanlar, vücudu kansere karşı korumaya yardımcıdır.
- Ayva, düzenli tüketildiğinde kandaki kolesterol seviyesini dengelemektedir.
- Ayva içeriğindeki bol miktar potasyum ile kişinin kan basıncını düzenlemede etkili bir meyvedir.
- Ayvanın bir diğer faydası ise karaciğeri toksik maddelerden temizlemesidir.
- Ayvada bulunan demir, çinko ve bakır minarelleri kandaki ana madde olan kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Bu sayede kişide kansızlık görülmesini de engeller.
- Ayva tereyağında pişirildiğinde kişide uzun süreli öksürük, bronşit ve tüberküloz gibi solunum yolu hastalıklara karşı etkili olmaktadır.
- Ayvada yer alan antioksidan, iltihap sökücü ve virüs karşıtı özelliklerin soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önemli oranda engellediği bilimsel olarak anlaşılmıştır.
- Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki, ayva alkol tüketiminin sebep olabileceği mide ülserini engellemeye yardımcıdır.
- Ayva, C vitamini açısından çok zengin bir meyvedir. Öyle ki bir ayva vücudun günlük C vitamini ihtiyacının %25’ini karşılamaktadır.
- Ayvanın sindirim sistemindeki hastalıklara karşı iyi geldiği bilinmektedir.
- Ayva kilo vermek isteyen kişiler için çok yardımcı bir meyvedir. Çünkü hem sindirim sistemini iyileştirir, hem de kilo korumaya destek olarak bağırsakların iyi çalışmasına sağlar ve bu sayede metabolizmanın daha etkili çalışmasına yardımcı olur.
- Ayvadaki zengin potasyum içeriği insan vücudundaki hücreler arasındaki sıvı alışverişini ve kan basıncını korumada çok etkilidir.
- Ayva suyunun mide ülseri hastalığı olan kişiler için çok yardımcı olduğu bilinmektedir. Öyle ki ayva suyunun, vücutta gastrointestinal sisteme iyi geldiği için peptik ülser tedavisi olan kişilerce tüketilmesi önerilmektedir.