B12 Vitamini Nedir?
B12 vitamini suda çözünen önemli bir vitamindir. B12 vitamini sinir sisteminin düzenli çalışmasında olduğu gibi kırmızı kan hücreleri ve DNA üretiminde de önemli bir rol oynar. B12 vitamini et, balık, tavuk, yumurta ve süt içeren hayvansal yiyeceklerde doğal olarak bulunur.
B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Eksikliği anemi ve sinir sistemi bozukluğuna sebep olabilir.
B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
- Ani ve kısa nefes alıp verme
- Solgun cilt
- Kulaklarda çınlama Tinnitus, ringing or buzzing
- Zayıf nabız ve düzensiz kalp atışı
- Düzenli baş ağrıları, halsizlik, yorgunluk ve sersemlik
- Dilde, ağızda ve boğazda yara
- Dişeti kanaması
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- İshal ve kabızlık
- El ve ayak parmaklarında uyuşukluk veya karıncalanma
- Depresyon
- Genelde önkol üzerinde beyaz benek oluşumu
- Konsantrasyon sorunları
- Uyku sorunları
- Hafıza kaybı, unutkanlık, isim veya kelimeleri hatırlamakta güçlük çekme.
- Kaygı
- Kısırlık
- Düşük yapımı
- Tat ve koku almada değişiklik
B12 Eksikliği Nörolojik Bozukluk Nedeni midir?
Evet B12 eksikliği nörolojik bozukluğa yol açabilir. B12 eksikliği sinir sistemini olumsuz etkileyerek unutkanlık, depresyon, sinirlilik gibi belirtilere neden olabilmektedir.
B12 Eksikliği Nörolojik Bozukluk Belirtileri
- Unutkanlık
- Dalgınlık
- Sorun çözmede sıkıntı yaşama
- Konsantre olamama
- Birisine olan ilginin kaybolması
- Eksikliğinin üst seviyelerinde psikoz ve halüsinasyon
- Hayal görme
- Depresyon.
- İntihara teşebbüs
- Delilik
- Kaygı
- Paranoya
- Ani sinirlenme
- Duygusuzluk
- Kişilik bozuklukları
- Uygunsuz cinsel davranışlar
- Şiddet ve agresif davranışlar
- Şizofrenik semptomlar
- Uyku bozuklukları veya uykusuzluk
B-kompleks vitaminler, insan vücudundaki çeşitli işlevler için önemlidir. Enerji üretimi, vücut savunma mekanizmaları veya kırmızı kan hücresi oluşumu olsun, B grubu vitaminler tandem veya bireysel olarak çalışarak önemli rol oynarlar. Özellikle B12 vitamini nörolojik sağlık üzerinde büyük bir etkiye sahiptir..
B12 vitamini, veya kobalamin, beyin ve sinir hücreleri gelişimi ve düzenli çalışması için temel bir vitamindir. Merkezi ve periferik sinir sisteminin sinirlerini örten ve koruyan kılıfların bakımında önemli bir rol oynar ve bu da hızlı ve etkili sinir-iletimini sağlar.
Miyelin adı verilen yağlı bir madde bu kılıfların oluşumu için gereklidir. B12 vitamini miyelinin sentezlenmesinde ve korunmasında önemli bir rol oynar. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan nörolojik problemler miyelin kılıfındaki hasardan dolayı oluşur.
B12 Vitamininin Eksikliğinin Nedenleri
- B12 vitamini açısından zengin besinlerdeki yetersiz beslenme – özellikle de herhangi bir hayvansal ürün, et, balık, süt, yumurta, tereyağı, peynir ve diğer süt ürünleri yemeyen vejeteryanlarda.
- Vegan Diyeti: Tamamen vejeteryan veya vegan diyeti uygulayan insanların B12 vitamini yetersizliği riski daha yüksektir. Bunun nedeni, B12 vitamininin doğal olarak sadece et, balık, sığır eti ve karaciğeri, kuzu, somon, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunmasıdır. Bu nedenle veganlar B12 takviyeli gıdaları veya programlarında B12 içeren bir diyet uygulamalıdır.
B12 vitamini eksikliği, çoğunlukla vücudun B12 vitaminini uygun şekilde sindirip çekememesi nedeniyle oluşur. Aşağıdaki koşullar vücudunuzun yeterli vitamin B12’yi emmesini engelleyebilir:
- Alkolizm
- Crohn hastalığı. Karın ağrısına, ishale, kusmaya, kilo kaybına vb. yol açarak ve sindirim sisteminin herhangi bir bölgesini anüsten ağza kadar etkileyerek sindirim sisteminin iltihaplanmasıdır.
- Çölyak hastalığı
- Pernisiyöz anemi
- Sindirim sistemi rahatsızlığı
- Midenizin veya ince bağırsağınızın belirli kısımlarını kaldıran ameliyatlar
- Yetersiz Mide Asidi: Özellikle yaşlı yetişkinlerde B12 vitamini eksikliğinin yaygın nedenlerinden biri, B12 vitamini besinlerden kurtarmak için gerekli olan mide asidinin yetersizliğidir. Atropik gastrit 50 ve üzeri yaşlardaki insanların % 30’unu etkileyen mide astarının incelmesi olarak tanımlanır. Proton pompa inhibitörleri, H2 blokerleri veya diğer antasitler gibi ilaçları düzenli olarak alan kişiler, bu ilaçlar mide asitlerini baskıladıkları için B12 vitamini emiliminde güçlük çekmektedirler.
B12 Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
B12 eksikliği tedavisi oluşma sebebine göre değişir. Fakat, herhangi bir tedavi şeklinin genel amacı bir kişinin B12 vitamini düzeylerini arttırmaktır. B12 vitamini eksikliği B12 aşıları veya B12 hapları ile tedavi edilebilir.