Gerçek Bal Donar mı Şekerlenir mi?
Bal bozulmayan tek gıdadır. Balda bereket ve şifa vardır. 70 Peygamber bala dua etmiştir. Bal ile ilgili en merak edilen sorulardan biri de gerçek bal şekerlenir mi, donar mı sorusudur? Makalemizde bu soruya uzmanların verdiği cevapları okuyabilirsiniz.
Gerçek Bal Şekerlenir mi Donar mı?
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı’’nın konuyla ilgili açıklaması şöyledir:
“Hakiki bal donar. Bu normal bir durumdur. Bal şekerlenince içeriği değişmez. Bazı tüketiciler bal şekerlendiği zaman bozulduğunu düşünmekte ve balı çöpe atmakta veya bunu gidermek için farklı yöntemler denemektedir. Oysa balın şekerlenmesi onun bozulduğu anlamına gelmez. Bal kesinlikle ısıtılarak eritilmemelidir, bu şekilde tüketilmelidir. Balın %80’i şekerden, %18’i sudan ve %2’si de enzim, vitamin, mineral, asit ve proteinden meydana gelmektedir. Bal, sağlığımız için ihtiyaç duyduğumuz en önemli besin maddelerini içeren çok şifalı bir gıdadır. Bal ısıtıldığında şeker ve su oranı değişmez. Fakat %2’lik kısmını oluşturan proteinler, asitler, enzimler, vitaminler ve mineraller kaybolur. Bu yüzden tüketicilerin bu konuda hassas olması gerekir. Balın şekerlendiğini gördükleri zaman bozulduğunu sanmasınlar. Bal ısıtılarak eritilmez, şekerlenmiş haliyle tüketilir ve bunun hiçbir sakıncası yoktur.”
Organik bal ile yapay bal arasında belirgin farklılıklar vardır. Onlardan biri de, balın donmasıdır. Doğal bal buzdolabına konulmasa bile 1 ay içerisinde donar. Halbuki sahte bal 10 ay içinde bile donmayabilir. Zira sahte balın tamamı renklendirici ve glükozdur.
Bal Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Odabaş, “Gerçek bal bir süre sonra kristalize olup donar. Hakiki çiçek balının donmaması imkansızdır. Eğer donmuyorsa bilin ki o gerçek bal değildir.” diyerek bunun hakiki bal ile sahte bal arasında ayırıcı bir nitelik olduğuna dikkat çekmiştir.
Sertifikalı Organik Bal Üreticilerinden İTÜ İşletme Mühendisi Muhsin Aslan da konuyla ilgili şu bilgileri vermiştir:
“Şekerlenen bal bozulmuş olmamaktadır. Bu olay balın hangi bitkisel kaynaktan elde edildiğine ve hangi sıcaklıkta muhafaza edildiğine bağlı olarak görülür ve tamamen doğaldır. Fakat toplumumuzun büyük bir kısmı donan veya şekerlenen yani kristalize olan balın zararlı olduğuna inanır. Oysa bu yanlıştır ve süzme balın pazarlamasını da olumsuz etkilemektedir. Birçok doğal ve kaliteli balın kısa sürede, hatta bazen süzme aşamasının hemen ardından bile şekerlendiği görülebilmektedir. Sahte bal ise bunun tam aksine donmaz, şekerlenmez, kristalleşmez. Şekerlenen bal 45 derece sıcaklıkta suya koyulup bir müddet benmari usulü bırakılırsa eski rengini, kokusunu ve akışkanlığını geri kazanacak; vitamin, mineral ve enzim gibi besin öğelerini kaybetmeyecektir. Fakat su sıcaklığı 55 derecenin üzerinde olursa ne yazık ki besin değerlerinin çoğu yok olacaktır.”