Balık Yedikten Sonra İlaç Antibiyotik İçilir mi?
Halk arasında dillendirilen, balık ile tüketilmemesi gerek bazı besinler vardır. Bunların başında ise süt ve süt ürünleri gelmektedir. Bunun dışında balık tüketiminden sonra ilaç kullanımının sakıncalı olup olmadığı da merak edilen konulardandır.Ancak balık tüketiminden sonra ilaç kullanıp kullanılamayacağı hakkında en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir. Doktor kullandığınız ilacın içindeki etken maddeye göre doğru bilgiyi size verecektir. Eğer doktor; balık tüketiminden sonra ilaç kullanımında herhangi bir sakınca görmüyorsa kullanabilirsiniz fakat eğer doktorunuzla irtibata geçmediyseniz, ilacı kullanmak için balık tüketiminden sonra birkaç saat geçmesini beklemelisiniz, balık yedikten ancak bir kaç saat sonra ilacınızı içmenizi tavsiye ederiz.
Balık yedikten sonra ilaç kullanımında; Genel itibari ile eğer tüketilen balık taze ise herhangi bir problem gözükmemekte ama balığın bayat olması halinde mide problemleri yaşanabilmektedir. Bu yüzden kullanılan ilaçlar ile ilgili doktordan ayrıntılı bilgiler almak ve ilacın prospektüsünü okumak herhangi bir sağlık problemi yaşamamak adına büyük önem taşımaktadır.
Özetle balık tüketiminden sonra antibiyotik kullanımı kişide farklı tepkiler yaşanmasına sebep olabilir. Bu yüzden antibiyotik, balık tüketiminden en az 1,5 saat sonra içilmelidir. Fakat daha detaylı bilgi için doktora danışılmalıdır.
Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Balık; içinde bulunan hayvansal protein ve çoklu doymamış yağ asitleri dolayısı ile sağlık için çok faydalıdır. Fakat balık eğer hijyenik şartlarda ve gıda güvenliği gibi durumlara uyulmadığında sağlığa zararlı hale gelebilmektedir. Zararları önlemek için atılacak ilk adım balığın güvenli bir yerden satın alınmasıdır. Balık seçiminde izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
- Balık taze ise göz bebekleri dışarı doğru bombeli, bayat ise göz bebekleri çökmüş vaziyette mat ve donuk olmaktadır.
- Balık taze ise solungaçları kırmızı renkte olurken; bayat ise solungaçlar kiremit renginde olmaktadır.
- Balık taze olduğundan üzerine basılıp çekildiğinde balıkta iz kalmayacak fakat bayat ise balıkta çöküntü kalacak veya daha geç eski haline gelecektir.
- Balıklar eğer buzda bekletilmişse taze olup olmadığını belirlemek zor olabilir. Buzlukta bekleyen balığın eti sert olmaktadır. Eğer bundan şüpheleniyorsanız balığın tazeliğini gözlerinden kontrol edebilirsiniz. Eğer gözler çökük ve donuk halde ise bu balıklar buzhanede bekletilmiş balıklardır.
- Balık eğer taze ise pullar vücuduna yapışıktır. Taze balık elle dokunulduğunda vücudundaki pulları dökülmemektedir.
- Balık taze ise derisi parlak olurken bayat balığın derisi gri olmaktadır.
- Balık ele alındığında kuyruk kısmı dik durması taze olduğunu gösterirken eğer kuyruk sallanıyor ve kendini salıyorsa bayat olduğunu göstermektedir.
- Son olarak ise balık eğer taze ise asla kokmamaktadır. Bayat balık kokar.
Bazı Gıdalarla Birlikte Asla İlaç Kullanılmamalıdır!
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, ilaçlarla etkileşime girebilen besinleri şöyle ifade etmekte:
Süt: Sütün içerisinde bulunan magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller vücutta antibiyotiklerin etkisini azaltmaktadır.
Kahve: Kahve bazı sakinleştirici ilaçların içeriğinde bulunan maddenin etkisini değiştirebilmektedir. Bu sebeple ilaç kullanımından sonra kahve tüketilmemelidir.
Greyfurt: Greyfurt vücutta 50’den fazla ilacın etkisini yok ettiğinden asla ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Aksi taktirde vücutta yarar değil zarara sebep olacaktır.
Çikolata: Çikolatalar içinde özellikle bitter çikolata vücutta sakinleştirici amaçlı kullanılan ilaçların etkisini arttırabilirken bazı uyarıcı ilaçların gücünü azaltmaktadır. Ayrıca depresyon tedavisi döneminde aşırı çikolata tüketimi kişinin tansiyonunun yükselmesine yol açabilir.
Balığın gözü yok tiki