Rahimde Polip Ameliyatı Ne Kadar Sürer Rahimde Polip Neden Olur

Rahimde Polip Bitkisel Tedavi İbrahim Saraçoğlu Rahim İçi Polip

0 17.396

Rahimde Polip Nedir?

Rahimin iç tabakasında meydana gelen et parçalarına rahimde polip denir. Rahimde polipler genellikle iyi huyludur yani kanser değildir. Ancak adet arası kanama, kısırlık gibi sorunlara yol açabilir. Rahimde oluşan polipler küçük ve yumuşak yapıda olup  rahimin iç kısımlarında oluşur. Bu yüzden bu poliplere endometrium (rahim içi) polipler olarak adlandırılırlar. Bu poliplerin boyutları susam çekirdeğinden golf topu boyutlarına kadar değişebilmektedir

Rahimde Polip Belirtileri Nelerdir?

  • Düzensiz adet kanamaları-örneğin sık sık adet kanamaları veya uzun ve adet periyoduna uyumsuz kanamalar
  • Adet dönemleri arasında kanama
  • Adet döneminde yoğun kanama
  • Menopoz sonrası adet kanaması
  • Gebe kalmakta ve gebeliği devam ettirmekte zorluklar
  • Adet dönemleri arasında lekelenme kanamaları
  • Vajinal akıntı; rahim polipleri vajenden sulu, kanlı şekilde akıntılara yol açabilir. Bu akıntılar kötü kokuluda olabilir.

Rahim poliplerinin en sık görülen semptomları düzensiz ve tahmin edilemeyen adet düzenindeki bozukluklardır.Bir çok kadının adet süreleri 4-7 gün arasında olur. Ortalama adet döngüsü 28 gündür. Fakat bu döngü 21-35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Rahim polipleri olan hastaların yarısında düzensiz adet periyotları gözlenir.

Rahimde Polip Neden Olur, Kimlerde Görülür?

Rahim poliplerinin oluşum nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte en sık sebepler aşağıda sıralanmıştır.

Rahim polip oluşumuna yol açan faktörler şunlardır:

  • Menopoz öncesi ve menopoz sonrası dönemde olmak
  • Hipertansyonu yani kan basıncının yüksek olması
  • Obez (şişman) olmak
  • Meme kanseri tedavisi sırasında tamoksifen isimli ilacı almak
  • Postmenopozal dönemde hormon idame tedavisi almak
  • Ailede genetik hastalıkların olması (Lynch yada Cowden sendromu olması)
  • Rahim polipleri genç kadınlardan ziyade 40-50 yaş arası kadınlarda daha sık gözlenir.
  • Bu polipler menopoz sonrasında da oluşabilirler. Ancak 20 yaş altında oldukça nadir gözlenirler.
  • Eğer kilolu veya şişman iseniz, rahim polipleri görülme riski sizde artmaktadır. Ayrıca yüksek kan basıncı hastalığı (hipertansiyon), meme kanseri tedavisinde kullanılan tamoksifen kullanmış iseniz yine u hastalık riski artmaktadır.

Rahimde Polip Nasıl Teşhis Edilir?

Polip tanısı için histeroskopi denilen işlem uygulanır. Histeroskopi ince bir teleskopik aletin rahim içine yerleştirilerek  cerrahın rahim içine bakması şeklinde olan bir işlemdir. Ayrıca ultrasonografiile de tanı konulabilir. Ancak ultrasonografik işlem her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Özellikle düzenli adet gören genç kadınlarda rahim iç yüzünü saran kıvrımlar yanlışlıkla polip olarak değerlendirilebilinir. Doğru tanı için histeroskopik işlem sıklıkla  gerekmektedir.  Kesin tanı operasyon ile çıkarılan polip laboratuvara gönderilir. Laboratuar bu polipin  özelliğini ve ne tip polip olduğunu ortaya koyar.

Rahim Polipleri Nasıl Tedavi Edilirler?

Eğer rahim içi polipler semptom oluşturmuyor ise tedavi gerekli olmayabilir. Fakat, polipler adet dönemlerinde ağır kanamalara yol açıyorsa, polip kanser özelliği veya kanser öncesi bulgulara sahipse tedavi edilmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu polipler gebeliğe engel oluyorsa (kısırlık yapıyorsa) yada düşüklere yol açıyorsa da tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer menopoz sonrası bir polip saptanmış ise bu polip tedavi edilmelidir, oradan alınmalıdır.

Tedavi metodları aşağıdaki gbidir:

İlaçlar: Hormonal dengeyi sağlayan ilaçlar; progestin, gonodotropn salgılatıcı hormonlar geçici tedavi olarak kullanılabilir. Bu ilaçlar sadece semptomları azaltmak için kullanılır. Fakat ilaçlar bırakılır bırakılmaz semptomlar tekrarlayabilir.

Histeroskopi: Histeroskopi yukarıda da anlatıldığı şekilde tanısal işlem yanısıra tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Historoskopi cihazı içinden yerleştirilen aletler ile polipler çıkarılabilir.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Rahimde Polip İçin Bitkisel Tedavi

Bir orta boy sarı kahverengi kabuklu soğanın kabuklarını soyun, bıçakla dörde böldükten sonra 2 su bardağı klorsuz kaynar suya koyup 5 dakika kaynatın. Klorsuz su yerine marketten alacağınız pet şişe su da olur. Ilıyınca içine hiçbir şey katmadan öğle ve akşam yemeklerinden önce birer bardak suyu içilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.