Bamya Zayıflatır mı Kilo Aldırır mı Diyetisyen Anlatıyor

Bamya Ve Bamya Yemeği Kaç Kalori Eder Diyetisyen Filiz Karaoğlu Anlatıyor

0 9

Bamya Ve Bamya Yemeği Kaç Kalori?

Bamya, lif bakımından zengin sebzelerin başında gelir. Bu özelliğiyle diyet listelerinin olmazsa olmazıdır ve sindirim sistemini aktif tutarak kişinin kendini uzun süre tok hissetmesini sağlar. C vitamini oranının yüksek olması nedeniyle göbekte, basenlerde ve kalçada biriken yağların yakımını hızlandırır. Bamya diyetisyenler tarafından sıklıkla önerilmektedir. Çünkü bamyanın sağlığa faydaları olduğu kadar zayıflamaya faydaları da vardır. Yalnızca diyetisyenlerin değil, diğer branşlardaki doktorların da tavsiye ettiği bamya kilo vermeyi kolaylaştırır, varisi önler, kansere ve kalp krizine yakalanma riskini azaltır. Tabii ki bamyanın yararları bu kadarla sınırlı değildir. Gelin şimdi bamya ile ilgili daha detaylı bilgi edinelim.

Bamya Kaç Kaloridir?

Diyetisyen Filiz Karaoğlu bamyanın 100 gramında sadece 30 kalori bulunduğunu ifade etmektedir.

Bamya Yemeği Kaç Kaloridir?

Diyetisyen Buket Akbulut 1 porsiyon zeytinyağlı bamya yemeğinin 30 kalori olduğunu, 1 yemek kaşığı zeytinyağlı bamya yemeğinin ise 5 kalori olduğunu bildirmektedir.

Bamya Zayıflatır mı?

Diyetisyen Şebnem Kandıralı şöyle anlatıyor; “Kilo vermek için bamya yiyin, bamya zayıflamak için ideal bir sebzedir.

Zira kalorisi düşüktür, bu nedenle kilo verme sürecini destekler. Bamyanın içerdiği vitaminler kaybolmasın, besin değeri azalmasın istiyorsak kısık ateşte pişirmeliyiz. Bamya yemeği günlük lif gereksiniminin %10’unu karşılayabilecek kadar lif içerir. Bamyada hem çözünür hem de çözünmez lifler bulunmaktadır. Çözünebilir liflerin diyabete ve kanda kolesterol seviyesinin yükselmesine engel olduğu bilinmektedir. Çözünmeyen lifler ise sindirim sisteminin daha iyi çalışmasında rol oynar. Besinlerdeki lifler felç, obezite, hipertansiyon ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucudur. Dilimlenmiş ve pişirilmiş yarım su bardağı bamyanın içerisinde 25 kalori ve 2 gram diyet lifi vardır.

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’ün de konuyla ilgili açıklaması şöyledir;

“Hangi yiyecek olursa olsun yalnız başına zayıflatamaz. Bamya da buna dahildir. Ancak eğer siz dengeli ve yeterli beslenirseniz, tüketeceğiniz bamya diyetinize olumlu yönde etki edecektir. Çünkü bamyanın kalorisi azdır, kan şekerini birdenbire değil kademeli olarak yükseltir, sindirimi düzenler ve tok kalma süresini uzatır. Bamyanın bu nitelikleri onu zayıflamaya katkıda bulunan bir sebze haline getirmektedir. Lif miktarı fazla olduğundan kısa sürede acıkmayı önler. Böylece diyetiniz sırasında kaçamak yapma ihtiyacı duymazsınız. Bamyanın bulgur pilavı ve yoğurt ile beraber tüketilmesi önerilir. Bulgur pilavı da bol miktarda lif içerir. Yoğurt ise protein deposudur. Bu üç yiyecek bir araya geldiğinde hem sağlıklı hem de lezzetli bir öğün ortaya çıkmaktadır. İster öğle ister akşam yemeğinizde tercih edebileceğiniz bu menü diyetinize de hiçbir zarar vermez, bilakis yardımcı olur.”

Bamya İle Nasıl Zayıflanır?

Bamya kürü için gereken malzemeler; 1 bardak su ve 3-4 adet taze bamyadır. Bamyaları ince ince dilimleyelim ve 1 bardak suya atalım. Bardağın ağzını güzelce kapatıp bir gece dışarıda bekletelim. Ertesi gün aç karna tüketelim. Buna 1 hafta devam edersek göbeğimizdeki yağların erimeye başladığını gözlemleyeceğiz. Öte yandan bu kürü cildimize de uygulayabiliriz, kırışıklıkları giderir.

Bamyanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Bamya ile zayıflamak hayal değildir. Fakat sağlıklı beslenmek ve bamyayı düzenli tüketmek gerekir. Bamyanın vücut sağlığına faydaları çoktur, zayıflamaya da katkısı vardır. Büyük bir şifa kaynağı olan bamya güçlü içeriği ile vücudun hastalıklardan korunmasında rol oynar.
  • Bamya kabızlığa iyi gelir, mideyi ve bağırsakları düzene sokar. İshalin tedavisinde de etkilidir. Bu tür problemler yaşayanlara bamya tüketmeleri önerilir. Görüldüğü gibi bamya zayıflamayı kolaylaştırırken sindirim sistemini dengelemektedir.
  • Bamya lezzetli bir diyet sebzedir. Tok tuttuğu için diyet yapmayı daha kolay bir hale getirir. Bu özelliğini içerisinde yer alan bol miktardaki çözünür ve çözünmez liflere borçludur.
  • B, C, K vitaminleri ile mangan ve magnezyum minerallerini de ihtiva eden bamya, oldukça besleyici bir gıdadır.
  • Kısaca bamya vitamin, mineral ve lif hazinesidir. Bu nedenle sağlıklı yaşamı desteklemekte, kişinin forma girmesine yardım etmektedir.
  • Bamya sivilcelerin engellenmesinde de faydalıdır, cildi pürüzsüzleştirir.
  • Bamyanın bu denli faydalı olmasını sağlayan şeylerden biri, yukarıda da belirttiğimiz gibi çözünen ve çözünemeyen liflerdir. Bamyanın içeriğindeki çözünebilir lifler vücudu toksinlerden arındırır. Bu sayede kalp hastalıklarının oluşma riskini düşürür. Zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştıran bamya, antioksidan bir sebze olarak nitelendirilebilir.
  • Ülserlerin ve huzursuz bağırsak sendromu veya hassas bağırsak sendromu diye bilinen hastalığın iyileşmesine yardımcıdır, sindirim sistemini rahatlatır ve müshil etkisiyle bağırsakları temizler.
  • Güneş çarpması durumunda meydana gelen şikayetleri hafifletir. Yaz sebzelerinden biri olan bamya, sıcak günlerde vücudun kendini iyi hissetmesine yardım eder.
  • Astıma ve damar sertliğine şifalıdır.
  • Şeker hastalığından korunmak için yapılması gerekenlerden biri de bamya tüketmeyi alışkanlık haline getirmektir.
  • Bamya gözün retina tabakasını koruyarak katarakt oluşumunun da önüne geçer.
  • Sinirleri yatıştırır, depresyondan kurtulmaya destek olur, sinir sisteminin korunmasında pay sahibidir.
  • Muhtevasındaki C vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bamya Gaz Yapar mı Bamya Bebeğe Gaz Yapar mı? Tıklayınız

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.