Kişiye etraftaki cisimlerin hareket ediyormuş gibi görünmesine baş dönmesi denir. Başı dönen kişi baş dönmesinin dozuna göre ayakta durmakta güçlük de çekebilir. Hemen hemen herkes baş dönmesini yaşamıştır. Özellikle 40 yaş üzeri kişilerde günlük hayatta baş dönmesi daha sık rastlanabilmektedir. Baş dönerse ne yapmalı ve baş dönmesi nedenleri ile hangi doktora gidilmesi hakkındaki başlıklar yazının devamında bulabilirsiniz.
Baş dönmesinin bazı nedenleri vardır. Bunlar;
- Hipoglisemi
- Bazı ilaçlar
- Hiper tansiyon
- Anemi
- İç kulak rahatsızlıkları
- Bazı dolaşım problemleri
- Migren
- Anksiyete
- Kulak kristalinde meydana gelen oynama
Baş Dönmesi Nasıl Geçer
Fazla kilonuz var ise bunu verin. Başınız ayakta iken döndüyse bir yere oturun veya mümkünse uzanın. Başınız dönerken araba, bisiklet gibi araçlar kullanmayın ayrıca el aleti, makine gibi eşyaları da kullanmayın.
Eğer oturduğunuz yerden ayağa kalkarken başınız dönüyorsa muhtemelen kan basıncı düştüğünden oluyordur. Bu anlarda yavaş hareket edin ve mümkünse bir yere tutunarak kalkın. Hızlı kalkmak da baş dönmesini tetikler. Kalp hastalıkları, Parkinson veya diyabet rahatsızlıkları gibi durumlarda kullanılan ilaçlar baş dönmesine neden olabilmektedir. Susuzluk, birçok şeye neden olduğu gibi baş dönmesine de neden olmaktadır. Bu nedenle günlük su ihtiyacınızı mutlaka karşılayın.
Baş dönerse ne yapmalı
Hergün düzenli olacak şekilde az da olsa mutlaka egzersiz alışkanlığı edinin ve uygulayın. Fazlaca tekrarlanan baş dönmelerinde akupunkturdan da destek alabilirsiniz. E vitamini içeren besinler tüketmeye çalışın ve bolca zencefil tüketin. B6 takviyesi alın.
Fındık, kivi, buğday tohumu ve ıspanak gibi gıdaları tüketmeyi, öğünlerinizde ilk sıraya alın ayrıca muz tüketin.
Kan testi yaptırarak genel durumunuzu da net bir şekilde görebilirsiniz ve buna göre gerekirse bir hekim tarafından tedavi uygulanabilir. Demir eksikliği de bir çeşit anemi sebebidir. Bu nedenle beslenmenize dikkat edin.
İyi ve düzenli bir uyku önemlidir, uyku saatleri bölünmemeli, gece uykusu olmalı ve günde en az 7 saat uyumalıdır. 8 Saatten fazla uyumakda iyi olmayabilir. Yatmadan hemen önce kafein tüketiminden uzak durun ve yatak odanızı mutlaka havalandırın. Sıcağa yakın bir oda sıcaklığı olmasına, sessiz ve karanlık olmasına özen gösterin. Tablet veya telefon gibi teknolojik aletlerinizi mümkünse odadan, değilse yataktan uzak tutun.
Kullandığınız ilaçlar var ise bunların yan etkilerini kontrol edin. Baş dönmesine neden olabilirler. Kan şekerinizi dengede tutmak için en doğal yöntemlerden biri olan muzu düzenli tüketin. Bununla birlikte meyve suyu, yaban mersini, bisküvi ve bal da tüketebilirsiniz.
Stresten baş döner mi baş dönerse ne yapmalı
Bazı psikolojik sebepler de baş dönmesine neden olduğundan bir psikologtan profesyonel yardım alabilirsiniz. Bazı durumlarda kronikleşmiş genetik faktörlerde baş dönmesine neden olmaktadır. Huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi baş dönmesine neden olabilmektedir.
- Zencefil ve alıç tüketinç Alıç, beynimize giden damarların güçlenmesini sağlayarak kanama oluşumuna engel olur.
- Kabak çekirdeği, sedef otu, nane baş dönmesine neden olan faktörlerin giderilmesinde etkili maddelere sahiptirler.
- Özellikle cezayir menekşesi, içinde bulunan pektin maddesi nedeniyle baş dönmesine bağlı olarak gelişen görme kayıplarının giderilmesinde yardımcı olur.
- Günlük öğünlerinize C vitamini veya takviyeyi mutlaka ekleyin. Bununla birlikte yeşil yapraklı gıdalar, lifli gıdalar öğünlerinize eşlik etmelidir.
- Baş dönmelerinde vücuda masaj yapmak, kan dolaşımını hızlandıracağından faydalıdır.
Tansiyon baş döndürür mü
Baş dönmesi bazı tansiyon ilaçlarının bir yan etkisi olsa da, baş dönmesi yüksek tansiyondan kaynaklanmaz. Bununla birlikte, özellikle başlangıç ani ise, baş dönmesi göz ardı edilmemelidir. Ani baş dönmesi, denge veya koordinasyon kaybı ve yürüme zorluğu, inmenin tüm uyarı işaretleridir.
Göz Bozukluğu Baş Döndürür Mü
Çoğu durumda, baş dönmesi binoküler görme problemlerinden kaynaklanır. Gözler yanlış hizalandığında, beyinden çelişkili sinyaller alırlar ve doğru konumlarından sapabilirler.
Sırt üstü yatınca neden baş döner
Yatarken baş dönmesinin yaygın bir nedeni iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigodur; kulağın bir bölümündeki yerçekimini algılamaya yardımcı olan küçük kristallerin yanlışlıkla iç kulağın baş hareketini algılayan bölümlerine hareket ettiği bir durum.
Başım dönüyor hangi doktora gitmeliyim
Baş dönmesi için sağlık kuruluşlarınn nöroloji servislerine baş vurmalısınız. Bir ya da iki günden fazla bir süredir şiddetli baş dönmesi yaşıyorsanız veya ayakta duramıyor ya da yürüyemiyorsanız ya da sık sık kusuyorsanız, hemen bir nörologla randevu almalısınız.