Kafada Karıncalanma Nedenleri Tedavisi
Kafada karıncalanma hissi kişiyi çok rahatsız eden bir durumdur. Baş karıncalanması B12 eksikliğinden yüksek tansiyona kadar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Kafada karıncalanma durumunda Nöroloji doktoruna gidilir.
Kafada Karıncalanma Neden Olur?
- B12 Vitamini veya diğer vitamin eksiklikleri
- Belirli ilaçların yan etkileri
- Işın tedavisinin yan etkileri
- Postasyum, sodyum veya kalsiyum gibi belirli elektrolitlerin vücutta anormal düzeyleri
- Omurilik siniri üzerine baskı uygulayan bel fıtığı gibi omurilik yaralanması
- Cıva zehirlenmesi
- Yüksek kan basıncı
- Hipotiroidizm
- Duruş bozukluğu
- İnme veya geçici iskemik atak
- B2 vitamini eksikliği
- Elektrolit dengesizliği
- Beyin tümörleri
- Bell’s palsy
- Şeker hastalığı
- Yüz sinirini etkileyen enfeksiyonlar
- Migren ve diğer baş ağrıları
- MS
- Stres veya anksiyete
- Diyabet
- Düşük kan basıncı veya kan şekeri düşüklüğü
- Kulak enfeksiyonları ve diğer kulak durumları
- Bayılma
- Baş yaralanmaları
- Enfeksiyonlar
- İlaçların yan etkisi
- Panik atak
- Stres veya anksiyete
- Sinüs enfeksiyonu, grip veya nezle
- Diyabet
- Anksiyete bozuklukları
- Karpal tünel sendromu
- Damar tıkanıklığı – kan akışını kısıtlamaya yol açan kan damarlarında plak
- İltihaplı romatizma
- Multipl skleroz
- Migren
- Nöbet ve epilepsi gibi nöbet bozuklukları
- Zona (herpes varicella-zoster virüsü)
- Otonom duyusal meridyen yanıt veya ASMR
- Stres veya anksiyete
Soğuk Algınlığı Ve Sinüzit
Sinüsler burnunuz, yanaklarınız ve alnınızda bulunan boşluklara denir. Soğuk algınlığı, nezle ve sinüzit gibi enfeksiyonlar sinüslerin şişmesine ve iltihaplanmasına neden olabilir. Bunun sonucu olarak başta karıncalanma hissi yaşanabilir.
Baş Yaralanmaları
Yakın zamanda meydana gelen bir baş yaralanmasından itibaren başınızda karıncalanma hissetmeye başlarsanız probleminizin nedeni olabilir. Kafatasınızı etkileyen yaralanmalar beyninizin içinde olan sinirlere zarar verebilir.
Sonuç olarak başta karıncalanma, uyuşma veya yüz felci bile yaşayabilirsiniz.
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları
Normalde bağışıklık sisteminiz bakteri veya virüsler gibi organizmanıza saldırmak isteyen faktörlerden sizi korur. Ancak, bağışıklık sistemi hastalıkları durumunda bağışıklık sisteminiz kendi organ ve dokularınıza saldırır.
Sonuç olarak, başınızda veya yüzünüzde karıncalanmaya neden olabilen beyninizdeki sinirleri etkileyebilir. Başta karıncalanma hissine neden olabilen bağışıklık sistemi durumları:
- Fibromiyalji
- Guillain-Barré sendromu
- Deri veremi
- Eklem iltihabı
- Sjögren sendromu
Enfeksiyonlar veya Nörodejeneratif Durumlar
Viral veya bakteriyal enfeksiyonlar sinir hasarına yol açabilir. Bu enfeksiyonlara HIV, hepatit C, Lyme hastalığı, ansefalit veya zona örnek olarak gösterilebilir.
Nörodejeneratif durumlar, örneğin, Parkinson veya Alzheimer nöron hasarı veya kaybına neden olabilir. Sonuç olarak bu bozukluklar başta veya vücudun başka bölgelerinde karıncalanmaya yol açabilir.
Multipl skleroz(MS)
MS merkezi sinir sistemini etkileyen kronik dejeneretif bir hastalıktır. Karıncalanma ve uyuşma yaygın belirtileridir. MS Hastalığı Yüz, boyun ve başın diğer bölümlerinde karıncalanma ve uyuşmaya neden olabilir.
Epilepsi ve felç
Epilepsi nöbetlere neden olan nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi ve kısmi felç gibi bazı felç türleri başta karıncalanmaya neden olabilir.
İlaçlar ve diğer maddeler
Başta karıncalanma veya uyuşukluk kemoterapi ilaçları veya antikonvulsantlar gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak görülebilir. Aşırı alkol, sigara ve diğer maddelerin kullanımı da başta karıncalanmaya neden olabilir.
Nörodejeneratif durumlar
Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif durumlar nöron kaybı veya hasarıyla nitelendirilir. Bu durumların bazıları başta karıncalanmaya neden olabilir.
Kafada Karıncalanma Nasıl Geçer?
Başta karıncalanma hissinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Nöroloji doktoruna gidilir. Doktor sizden çeşitli testler isteyecektir. Öncelikle bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin başta karıncalanma kansızlıktan kaynaklı ise kan ilacı verecek,B12 eksikliği bu soruna sebep olduysa B12 ilacı reçete edecektir.