Bebeğin Burnundan Kusması Neden Olur Nasıl Geçer

Bebeğin Burnundan Süt Gelmesinin 6 Nedeni ve Çareleri

0 382

Bebek Neden Burnundan Kusar?

Bebeklerde burundan kusma, burnundan süt gelmesi sık karşılaşılan bir durumdur ve bebeğin mide valfinin yeteri kadar gelişmemiş olması, reflü hastalığı, bebeğin soğuk algınlığı geçiriyor olması, gazını çıkarmadan aralıksız olarak beslenmesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir.

Bebeklerde Burundan Kusma Normal mi?

Uzm. Dr. Turgay Baz bu hususta şu bilgiyi vermektedir:

Bebekler ağızdan olduğu gibi burundan da kusabilirler. Bu durumun sebebi, mideden gelen kusmuğun basınçla gelmesinden dolayı ağız boşluğunun arkasında bulunan burun kanalının ağıza açıldığı delikten hızla girmesidir. Bu durumda kusmuk ağızdan değil burun deliklerinden çıkmaktadır. Çok sık tekrarlamayan burundan kusma durumu korkulacak bir şey değildir ve normaldir. Ancak bebeğiniz eğer her emdikten sonra fışkırır şekilde ve çok kusuyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız. “

Uzm. Dr. Gülay Kara bu konuda şu bilgiyi vermektedir:

Bebeklerin burundan kusması çok sık olmadığı taktirde normal kabul edilir. Halk arasında “annemden emdiğim süt burnumdan geldi” deyişini duymuşsunuzdur.  Bebeklerde ağızdan değil de burundan kusma çoğunlukla gastroösfageal reflü sebebiyle yaşanmaktadır. Daha açıklayıcı olmak gerekirse, bebeğin yemek borusu ve mide arasında bulunan kapakçığın yeterince gelişmemiş olması midedeki asitin yemek borusuna kaçmasına neden olur. Yemek borusuna gelen asit, alt hava yollarında daralma ve dolayısıyla öksürük ve hırıltı gibi reflekslere yol açabilir. Bu durumda bebeğinizin başını 30-35 derece yüksekte tutarak yatırmanız faydalı olacaktır.

Bebeklerde Burundan Süt Gelmesinin Burundan Kusmanın Nedenleri Nelerdir?

Reflü Hastalığı

Reflü hastalığı bebeklerde burundan kusmanın en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Bebeklerde mide kapakçığı çok gelişmediği için reflü çok sık görülmektedir. Emilen sütün mideden geri gelip ağız ya da burundan çıkmasına neden olan reflü çoğunlukla ciddi bir problem olarak görülmemektedir.

Olgunlaşmamış Mide Valfi

Yenidoğan bebeklerin vücuttaki organları ve sistemleri tam olarak olgunlaşmamıştır. Sindirim sistemlerinin gelişmemiş olması sebebiyle ilk aylarda beslenmeleri ekstra önemlidir ve ebeveynler bebeklerini beslerken dikkatli olmalıdır. Asla aceleci davranılmamalıdır. Bebeklerde gelişmemiş olan mide kapakçığı yemek borusunu karna bağlamaktadır. Fakat mide valfinin gelişmemiş olması sebebiyle midedeki tüm içerik midede tutulamaz ve bu yüzden bebeğin fazla süt veya mama ile hızlı şekilde beslenmesi, sütün burundan çıkmasına yol açabilir.

Hava Yutma

Bebeklerde burundan kusmanın bir diğer sebebi de hava yutma olabilir. genellikle bebekler çok az olduklarında mamasını veya sütü çok hızlı yutkunarak yerler ve bu durumda çok fazla hava yutarlar .Bunun için gaz yapmayan biberon kullanabilirsiniz.

Gıda Hassasiyetleri

Bebeğin vücudunda inek sütü gibi bazı besinlere karşı gelişen bir hassasiyet varsa, bebeğinize verdiğiniz mamanın içinde inek sütü ve ürünlerini olması bebeğinizin burundan kusmasına yol açabilir.

Dikkat Dağıtıcı Şeylere Maruz Kalma

Bebekler beslenirken çevresindeki ses ve gürültülerden etkilenebilir. Bu yüzden bu anlarda ne yaptıklarının farkında olmazlar ve emme – yutma gibi doğal refleksleri de o an unutabilirler. Bu durumda bebekler çok süt tüketirler ve bu yüzden de fazla süt burunlardan çıkabilir.

Hıçkırık, Öksürük veya Hapşırma

Bebeklerdeki hıçkırık, öksürük ve hapşırık onların yutmasını zorlaştırır. Bu tür refleksler yemek borusuna çok baskı yapar, işte bu yüzden bebeğiniz burundan kusabilir.

Bebeklerde Burundan Kusma Nasıl Geçer?

Bebeklerde sık sık burundan kusma sorunu görülüyorsa çocuğu bir çocuk doktoruna götürülmelidir. Bu durum genellikle reflüden kaynaklandığından, şayet sorun reflüyse doktor reflü ilacı verecektir.

Ayrıca gaz yapmayan biberon kullanmak da bebeğin burundan kusmasını önleyecektir.

Bebeğinizi beslerken onun yatar hale değil dik şekilde durmasına özen gösterin.

Bebeğinizi besledikten sonra gazını çıkarmayı düzenli hale getirin. Bu sayede midesinde hava birikmeyecek ve  gaz olarak çıkan hava sayesinde burundan da kusmayacaktır.

Bebeğinizi besledikten sonra ona sıkı kıyafetler giydirmekten kaçının. Ayrıca bezini de çok sıkı bağlamayın. Aksi taktirde karna yapılacak baskı hem onu rahatsız edecek hem de burundan kusmasına yol açacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.