Bebeğin Eşinin Aşağıda Olması Cinsel İlişki İçin Engel mi?

Plasentanın Aşağıda Olması Durumunda Cinsel İlişki Yasak mı?

0 156

Plasentanın Aşağıda (Bebeğin Eşinin Olması) Durumunda Cinsel İlişki Zararlı mı?

Plasenta; bebeğin besin ve oksijen ihtiyaçlarının karşılanmasından sorumlu bir kesedir. Bebeği dış faktörlerden koruyan plasenta bebeğin eşi olarak da bilinir. Geçici bir organ olup doğumla birlikte dışarı atılmaktadır. Plasentanın oluşumu gebeliğin 8. haftasında başlar.

Plasenta Aşağıda İse Cinsel İlişkiye Girmek Zararlı mıdır?

Plasentanın aşağıda olması durumunda doktordan onay almadan cinsel ilişki yaşamamalıdır. Çünkü bu durum erken doğum, düşük yapma gibi sorunları tetikleyebilir. Hatta doktorunuz bu dönemde cinsel ilişkiyi tamamen yasaklayabilir.

Plasentanın aşağıda olması durumunda cinsel ilişkinin yasak olup olmadığı, plasentanın yerine göre değişir. Şayet plasenta aşağıda ise ancak rahim ağzına (rahim boynu) dokunmuyorsa, cinsel ilişkinin sorun yapma olasılığı düşüktür. Öte yandan, plasenta, rahim ağzının üst kısmına değiyor veya örtüyorsa bu durumda cinsel ilişki riskli olabilir. Düşüğe yol açabilir. Bu nedenle plasentanın ne kadar aşağıda olduğu, cinsel ilişkinin güvenli olup olmadığına doktorunuz karar verecektir.

Dr. Nermin Köşüş’ün bu konudaki açıklaması şöyledir;

Eğer plasenta aşağıda bulunuyorsa anne adayı ilişkiye girmekten kesinlikle uzak durmalıdır. Zira cinsel birlikteliğin kanamaya sebep olma riski yüksektir. Öte yandan anne adayının fiziksel aktivitelerine de sınırlama getirilir. Yürüyüş ve yüzme haricindeki sporlardan kaçınmaları gerekir. Günün büyük bir bölümünü istirahat ederek geçirmeleri ve ağır kaldırmaktan sakınmaları lazımdır. Bu durumda olanlar doktorunun tavsiyelerini harfiyen uygulamalıdır. Çok hafif kanama görseler bile hemen kendi doktorlarını bilgilendirmelidirler. Böylelikle herhangi bir komplikasyonun oluşması engellenebilir.”

Plasentanın Aşağıda Olmasının Belirtileri Nelerdir?

Plasentanın aşağıda olması ağrıya neden olmaz. Lekelenme ve kanama şeklinde belirtiler verebilir.

Bebeğin Eşinin Plasentanın Aşağıda Olması Neden Olur?

Plasentanın aşağıda olması genel olarak normal kabul edilir. Plasenta 24. Haftadan sonra yukarı hareket edip oraya yerleşebilir.  Plasentanın aşağıda olmasını tetikleyen durumlar şunlardır;

  • Önceki hamilelikte böyle bir şey meydana geldiyse yeniden hamile kalındığında tekrarlanma ihtimali yüksektir.
  • Çok sayıda doğum yapmış olmak da bebek eşinin aşağıda olmasına yol açabilen yaygın faktörlerdendir. Sezaryen doğumlar da buna sebebiyet verebilmektedir.
  • Anne adayının gebelikte sigara kullanması plasentanın aşağıda olmasına neden olabilir.
  • 35 yaşın üzerindeki anne adaylarının bu durumla karşılaşma riski daha fazladır.
  • İkiz ve üçüz gibi çoğul gebeliklerde de böyle bir durum ortaya çıkabilir.
  • Anne adayının rahminde miyom veya kist varsa bebeğin eşi aşağıda olabilir.

Plasentanın Aşağıda Olması Sezaryen Doğuma Neden Olur mu?

Bebeğin eşi (plasenta), bebeğin beslenmesinden, anne ve bebek arasındaki kan alışverişinden sorumlu bir organdır. Bu organ rahmin alt tarafına yerleştiyse bu durum plasentanın aşağıda olması şeklinde ifade edilir. Plasenta hamileliğin sonraki haftalarında yukarı doğru kendiliğinden yer değiştirebilir. Fakat cerrahi müdahale ile rahmin üst kısmına çekilmesi mümkün değildir. Plasentanın rahim ağzını kapattığı durumlarda, normal doğum yapılamaz, sezaryen uygulanması gerekir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.