Milia Nedir Tedavisi Temizliği Bitkisel Çözümler
Göz çevresinde ve yüzün genellikle T bölgesinde de görülebilen beyaz sert pütürcüklere milia denir. Bu tür beyaz pütürcükler en çok göz bölgesinde meydana gelmekle birlikte genç yaşlı farketmeksizin her kişide görülse de en çok yenidoğanlarda görülmektedir. Ciltte ise en çok göz kapakları ve yanakta görülmektedir. Cillte çıkan milialar asla koparılmamalıdır. Bu durumdan muzdaripseniz bir Cildiye doktoruna gitmelisiniz.
Süt lekeleri olarak da bilinen milia yenidoğanlarda küçük ve beyaz kabarcıklar şeklinde burun ve yanakta görülür. Bu tür lekelere süt aknesi de denilebilmektedir. Bebeklerde görülen miliaların nedeninin kesin olarak ne olduğu henüz bilinmemektedir.
Milia Neden Oluşur?
Kalıtsal (genetik) nedenler dışındaki nedenler şunlardır:
- Çok yağlı besin tüketimi
- Düzensiz ve az uyku
- Kanda yağ oranı yüksek olması
- Çok fazla kafein tüketimi
- Sağlıksız beslenme
Milia Nasıl Tedavi Edilir?
Yenidoğanlarda görülen milialar için herhangi bir tedavi uygulanmamalıdır. Bunlar birkaç hafta içinde geçecektir. Milialar yenidoğalarda en çok yüz, burun, gövde ve kolların üstünde ve saç derisinde görülmektedir. Ancak bunlar kısa sürede geçer.
Yetişkinlerde görülen milialar içinde tedavi zorunlu değildir. Bu kişilerde de milialar birkaç hafta veya birkaç ay içinde kendiliğinden geçer. Ancak eğer milialar bu süre içerisinde geçmiyorsa ilk iş Cildiyeye gitmek olmalıdır. Doktor eğer gerekli görürse tedavi uygulayarak enjektör ucu veya cerrahi bıçak ile milia kistini temizleyecektir.
Milliaları temizleme yöntemleri şunlardır;
Deroofing: Bu uygulamada kistin içi streil bir iğne ile temizlenir.
Kimyasal peeling: Kimyasal peeling ciltte ilk tabakanın temizlenmesine yardımcı olarak yeni cilt tabakası oluşturur.
Laser ablasyon: Cillteki kistlere uygulanan küçük lazerler sayesinde kistler ortadan yok olur.
Diyatermi: Kistler üzerinde ısı uygulaması sayesinde kistler temizlenmektedir.
Topikal retinoid: A vitamini içeren kremler ile ciltteki ölü derinin soyulması sağlanır.
Destrüksiyon kürtaj: Bu yöntemde kistler cerrahi müdahale ile kazınır ve aşındırılır.
Milia İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağının düzenli kullanımı ciltteki küçük beyaz miliaların yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Dahası çay ağacı yağı ciltte doğal dezenfektan özelliği göstermektedir.
Cildinizi temizledikten sonra bir pamuğa çay ağacı yağı damlatın ve bununla milia olan bölgelere tampon hareketlerle sürün. Bu uygulamayı gece uyumadan önce yapmanız önerilmektedir. Ertesi sabah yüzünü yıkayın. Bu uygulamayı etkili sonuçlar görünceye dek tekrarlayın.
Bal
Doğanın en şifalı gıdalarının başında gelen bal, milia için en etkili doğal yöntemlerin başında geliyor. Göz çevresinde ya da yanağınızda çıkan miliaların üzerine bir miktar bal uygulayın. 20 dakika kadar bekletip yıkayın ve bunu 1 hafta boyunca her gün tekrar edin.
Mısır Unu ve Sirke
Mısır unu ve sirke (tercihen elma sirkesi) karışımı beyaz başlı milia tedavisinde olukça etkili bir yöntemdir. Mısır unu ciltteki fazla yağı emer ve sirke ise damar sıkıştırıcı özellik gösterir.
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve alabildiği kadar mısır ununu karıştırıp macun kıvamına getirin.
- Ardından bunu cildinizde milia olan bölgeye sürüp 20 ila 30 dakika bekletin.
- Sonrasında bir ıslak bir havlu ile cildinizi temizleyin ardından cildinizi durulayın.
- Bu yöntemi ciltteki yumrular geçinceye kadar tekrarlayın. Çoğu vakada birkaç gün içinde etkili sonuçlar alınmaktadır.
Domates
Ciltte oluşan milia tedavisinde bir diğer etkili yöntem domates ile ovmadır. Domatesi dilimleyin ve bir dilim üzerine şeker serpin. Sonrasında bu dililmle ciltteki milialarınızın üzerini ovun. Bu uygulamayı en az 1 ay kadar günlük olarak uygulayın.
Sandal Ağacı ve Gülsuyu
Sandal ağacı ve gül suyu karışımı da ciltteki fazla yağdan kurtulmaya yardımcı olur, ölü hücreleri temizler ve bu sayede milia tedavisinde yardımcı olur.
- 2 yemek kaşığı sandal ağacı tozunu alabildiği kadar gül suyu ile karıştırarak macun kıvamına getirin.
- Bunu cildinize uygulayın ve 15 dakika bekletin.
- Ardından soğuk su ile durulayın ve cildinizi kurulayın.
- Bu uygulamayı birkaç hafta uygulayın.
Aloe Vera Jel
Aloe verada bulunan sakinleştirici, iltihap sökücü ve antioksidan özellikler milia tedavisinde çok etkilidir. Ayrıca aloe vera ciltteki gözenekleri de temizler.
- Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içindeki jeli çıkarın. Aloe vera yaprağından çıkardığınız jeli milia olan bölgeye masaj yaparak sürün. Bunu bir gece bekletin ve sabah durulayın. Bu uygulamayı yumrular geçinceye dek günde iki kez tekrarlayın. Bu uygulama birkaç içinde etkisini gösterecektir.
- Ayrıca aloe vera jeliyle yeşil çay karışımını da milia tedavisinde kullanabilirsiniz. Bunu uyguladıktan sonra 15 dakika bekletin ve ardından durulayın. Bu yöntem özellikle göz çevresi için çok etkili olup koyu halkaları da azaltmaya yardımcı olacaktır.