Bebeklerin Kulağı Ne Zaman Delinir
Kulak deldirmesi uzun yıllardan beri küçük yaşlardan başlayarak yaş fark etmeksizin yapılan bir işlemdir. Kulak deldirmesi bebeklik döneminde yapılması önerilmemektedir. Bunun sebebi ise bu dönemde bebeğin kulağında enfeksiyon oluşma riski yüksektir. Dahası bebek kulağını tutup küpeği çıkarabilir, kulağını yırtabilir ve hatta çıkardığı küpeyi yutabilir. Kulağı eczanelerde, kuyumcuda veya gümüşçülerde 20 TL’ye deldirebilirsiniz.
Kulak deldirme için en iyi yaş 4 yaş ve sonrasıdır. Bu dönemde çocuklar kulak deldirmenin farkında olacak ve küpeyle sürekli oynamayacaktır. Ayrıca bu dönemde çocuklar anne ve babalarının uyarılarını dikkate almaktadır.
Kulak Nasıl Delinir?
Ülkemizde kulak deldirme önceleri kuyumcu veya gümüşcülerde yapılmaktaydı. Günümüzde ise daha hijyenik olması gereği eczanelerde yapılmaktadır. Kulak delmesinde dikkat edilmesi gereken husus; delmek için kullanılacak iğnenin tek kullanımlık ve steril olmasıdır. Delme işleminden sonra ise kulakta enfeksiyon oluşmasının önüne geçmek için kulağın temiz tutulması önem taşımaktadır.
Kulak delinme işleminde hijyen kurallarına uyulmadığında kişide HIV ve Hepatit gibi hastalıkların oluşma riski bulunmaktadır. Bu tür ciddi hastalık oluşma riskinin önüne geçilmesi için delme işlemi yalnızca profesyoneller tarafından hijyen kurallarına uyularak yapılmalıdır. Kişiyi delecek kişi mutlaka eldiven takmalı ve iğneyi tek kullanımlık olarak kullanması özellikle çocuklarda kulak deldirme için ayrıca önem taşımaktadır.
Kulak deldirme sonrası meydana gelebilecek enfeksiyonun önününe geçilmesi için delme işlemini yapacak uzman kişi güvenli olması sebebiyle delici tabanca kullanmalıdır.
Bebeklerde Kulak Nasıl Delinir?
Bebeklerde kulak delinmesinde dikkat edilmesi gereken ilk husus hijyen olduğundan delme işlemi gerçekleştirilecek yer ve malzemeler steril olmalıdır. Ayrıca bebeğin kulak memesi ve delme işlemini yapacak kişinin elleri çok temiz olmalıdır. Kulak delme esnasında bebeğin başı sabit tutulmalıdır. Eğer bebek delmeye aşırı karşı koyuyorsa işlem daha sonra yapılmalıdır.
Bebeklerde kulak delme işlemi sonrasındaki 2 hafta bakım önemlidir. Anne bebeğinin kulağını temizlemek için önce kendi ellerini temizlemelidir. Sonrasında temizleme işlemini ise; kulak memesine dokunmadan küpeyi çevirerek yapmalıdır. Ardından kulak memesinin ön ve arkasına antibakteriyel krem veya solüsyonu sürmelidir.
Kulak Delindikten Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
- Kulak delimi sonrasında küpe kulak iyileşene kadar çıkarılmamalıdır.
- Kulak delimi sonrasında kulağa ve takılan küpeye dokunulmamalıdır.
- Kulak delimi sonrasında küpe 15 gün kulakta kalmalıdır. Bu sürede kulağa her gün bepantene kremi uygulanmalıdır.
- Kulak delimi sonrasında 2 haftalık iyileşme dönemindeyken kişi kaplıca,havuz gibi mikrop olma riski yüksek yerlerde yüzmemelidir.
- Kulak delimi sonrasında kişi ellerini iyice temizledikten sonra kulağını temizlemelidir.
- Kulak delimi ardından iyileşme süresi yaklaşık olarak 6 ila 8 haftadır. Bu sürede küpenin çıkarılmaması önerilir.
- Çocuklarda kulak delimi sonrası sürekli olarak kulağa dokunması engellenmelidir. Aksi taktirde kulakta enfeksiyon oluşacaktır. Küpenin çıkarılması gerektiğinde el sabun ve su ile detaylıca yıkanmalı, kurutulmalı ve ardından bu şekilde küpe çıkarılmalıdır.
- Kulak delimi sonrası ilk 2 ay şiddetli kaşıntı, acı, sarımsı akıntı, ağrı, ateş ve kızarma görüldüğünde doktora danışılmalıdır.
Kulak Deldirtikten Sonra Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Kulak delinme eğer üstte bahsettiğimiz önemli noktalar dikkate alınmadan yapılırsa enfeksiyon oluşma riski yüksektir. Enfeksiyon kendini; kulakta şişlik, kaşıntı ve kızarıklık olarak belli edecektir. Bu durumda kulak memesinde iltihap oluşmuş olabileceğinden doktora danışmak iyi olacaktır.
Kulak delimi sonrasında enfeksiyon oluştuğunda küpe çıkarılır ve kulak iyice temizlenir, bakteri karşıtı antibiyotik kremler uygulanır. Kulakta enfeksiyon geçtikten sonra delik kapanma ihtimali yüksektir. Bu durumda tekrar delme işlemi gerekse de 2. kez aynı yerden delme için beklenmesi önerilen süre en az 6 aydır.