Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Miyokardit Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi EKG

0 271

Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Kalp kasının iltihaplanmasına Miyokardit denir. Önemli bir bölümü kastan oluşan kalp, tüm kas grupları gibi enfeksiyon kapabilmektedir. Kalp kası iltihabı yani miyokardit vakalarında kalbin hızlı bir biçimde atmasına bağlı çarpıntı problemleri baş gösterebilmektedir. Buna ek olarak kalp kası iltihabı olan hastalar göğüs ağrıları, yorgunluk ve soluk almakta güçlük çekilebilmektedir.

Bakterilerin ve virüslerin sebep olabileceği rahatsızlıklara bağlı olarak kalp kası iltihabı görülebilmektedir. Söz konusu mikroorganizmaların kalp kasına erişerek yerleşmesiyle beraber kalp kası iltihabından bahsedilebilmektedir. Kalp kası iltihabı için Kardiyoloji doktoruna gidilir.

Miyokardit (Kalp Kası İltihabı)Belirtileri Nelerdir?

Kalp kasının işlevindeki aksaklıkların nihayetinde miyokardit belirtileri baş göstermektedir. İltihap görülen kalp kası, kalp kasılmasındaki kuvveti düşürecektir. Göğüs ağrısı, artimi (olağan dışı kalp ritmi) ve kalp yetmezliği kalp kası iltihabı belirtilerindendir. Bunların yanında baş ağrısı, ayak bölgelerindeki şişlikler ve ödemlerde belirtiler arasında gösterilmektedir. Şiddeti artan miyokardit’te kalp kan pompalamakta zorlanacaktır. Bu bağlamda kalp yetmezliği problemi ortaya çıkacaktır.

Miyokardit kalp kasını etkileyen bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla kalp kasının faaliyetinde problem görüldüğü vakitlerde çeşitli belirtilere rastlanılmaktadır. Sıkça rastlanılan durum, kalp kası iltihabı görülen kişide kalp kası faaliyetlerinde düşüş gözlemlenmesidir. Bu bağlamda vücuda pompalanan kan miktarı da düşmekte ve kalp ritmi bozulmaktadır. Pompalama esnasında yeterli kan iletilemediğinden kalp daha hızlı çalışmaya başlamaktadır. Bu durumda kalp ritmi artmaktadır. Vücut ısısının yükselmesi, kalp ritminin artmasıyla doğru orantılıdır. Çabuk yorulma, soluk almakta güçlük çekilmesi ve göğüs ağrıları benzeri pek çok semptomlar da kalp kası iltihabının sonucunda görülür.

Miyokardit (Kalp Kası İltihabı) Neden Olur?

En yaygın rastlanılan miyokardit sebebi virüs enfeksiyonları olarak gösterilmektedir. Bu virüsler arasında “cocsackie” ve “adenovirüs” türlerine sıkça rastlanılmaktadır.

Kalp kası hücrelerine erişecek virüs grupları bu bölgede üreyerek hücre hasarına yol açmaktadırlar. Bu evrede birtakım kişilerde ani kalp yetersizliği meydana gelebilir.

Bazı ilaçlar, toksik maddeler ve harici sistem rahatsızlıklarına dayalı da kalp kasında iltihaplanma görülebilir.

Avrupa’da yaygın rastlanılan kalp kası iltihabı sebebi, “coxsackie B” ve “echovirüs” benzeri virüslerdir. Buna ek olarak grip, kızamık, kaba kulak, çocuk benzeri rahatsızlıkların virüslerinin de bu probleme yol açabileceği bilinmektedir. Kana yüksek miktarda mikrop ve bakteri karışması (septisemi) halinde de kalp kası iltihaplanmasına rastlanılabilmektedir. İfade edilen enfeksiyonlar son derece tehlikelidir. Bunlar rahatsızlık difterinin sebebiyet verdiği bir hal olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Miyokardit (Kalp Kası İltihabı) Nasıl Teşhis Edilir?

Az önce ifade edilen belirtilen herhangi birinin yaşanması halinde hastaneye müracaat edildiğinde kişiye EKG yaptırılması icap etmektedir. Kalp kaslarında iltihaplanma bulunuyorsa EKG ile tespit edilmektedir. Kalp ritmini bozacak olan iltihaplanma EKG sonucunda belli olacaktır. Bu işlemin ardından röntgen işlemiyle kişinin kalp çapı ölçülmektedir. Bu sayede kalbin doğal boyutlarında olup olmadığı belirlenmektedir. Bu bağlamda iltihabın varlığı hakkında da bilgi edinilebilmektedir.

Doktor Miyokarditten şüphelendiğinde EKG tetkiki gerçekleştirilmektedir. Bu tetkikte kalp atışının artması ve doğal ritmi olumsuz etkileyen ekstrasistoller gözlemlenir. Harici testler ise röntgen görüntülemesinde kalbin boyutunun incelenmesidir.

Miyokardit (Kalp Kası İltihabı) Nasıl Tedavi Edilir?

Doktor ilk olarak rahatsızlığın kaynağını saptamaya çalışmaktadır. Bu evrenin nihayetinde elde edilen bilgilere bağlı antibiyotik ve antiviral ilaçlar reçete edilebilmektedir. Söz konusu rahatsızlıkta aspirin son derece tesirlidir. Bu dönem içerisinde kişi dinlenme, antibiyotik ve aspirin tedavilerine başlatılabilmektedir. Kanı sulandıracak aspirin, iltihabın kalp üzerindeki tesirini düşürmektedir.

Tedavi evresinde kan sulandırıcı, antibiyotik ve ritim düzenleyici ilaçlara başvurulabilmektedir. Buna idrar söktürücü ilaçlar da eşlik edebilmektedir. İfade edilenlere ek olarak kişinin tükettiği tuz miktarını sınırlaması talep edilir. Ayrıca kişinin sık ve az besin tüketilen öğünlerden oluşan dengeli bir diyet programına da uyması gerekmektedir. Kişiden aşırı yorucu aktivitelerden kaçınması istenir. Kalp kası iltihabı bulunan bireylerin çok büyük bir kısmı %100 tedavi edilmektedir. Ancak bazı kişilerdeyse kalp kasının genişlemesine bağlı olarak tedavinin ardından kalp kası rahatsızlığı (kardiyomiyopati) ortaya çıkabilmektedir. Miyokardit bulunan bazı hastaların kalbinde mühim hasarlar gözlemlenmişse ise geçici ya da kalıcı kalp pili (pacemaker) uygulaması gerekebilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.