Bebeklerin Saçları Ne Zaman Dökülür Saç Dökülmesi Ne Zaman Biter

Bebeklerde Saç Dökülmesi 3 Aylık Yeni Doğan Saç Dökülmesi Nasıl Geçer

0 10

Bebeğimin Saçları Dökülüyor Neden Olur Ne Yapayım

Saç dökülmesi yediden yetmişe bebekler dahil her yaşta görülebilen bir sorundur. Bebek 1 yaşına kadar yeni doğanlarda saç dökülmesi normal kabul edilir. Diğer bir söyleyişle bebeklerde saç dökülmesi doğumdan itibaren 1 yaşına kadar sürebilir.

Bebeklerde ilk birkaç sene saç dökülmesiyle karşılaşılır. Bu süreçte bebeğin doğum saçları dökülmektedir. Nasıl ki yetişkinlerde saçların dinlendiği ve uzadığı dönemler oluyorsa bu durum bebekler için de geçerlidir. Yenidoğan bebeklerin saçları dökülür ve bu normaldir, tedirgin olmayı gerektirmez.

Bebeklerde Saç Dökülmesi İle İlgili Doktorlara Sorular ve Cevapları

Sual: Bebeğim 26 günlük. Saçları dökülüyor. Bu durum normal mi?

CEVAP

Dr. Murat Çağlar’ın cevabı; “Bebeklerde doğumdan itibaren ilk 6 ay saç dökülmesi normal kabul edilir. Bu zayıf saçlar dökülüp yerine güçlü saçlar çıkacaktır.

Sual: 17 aylık bir bebeğim var, saçları o kadar dökülüyor ki başını okşamaya bile korkuyorum. Dokunur dokunmaz elime bir sürü saç geliyor. Nasıl durdurabilirim?

CEVAP

Dr. Süreyya Paksoy’un cevabı; “Her gün 50-100 tane saç teli dökülebilir. Bunda bir anormallik yoktur. Bir süre sonra aynı kökten yeni saç telleri gelecektir. Aşırı dökülme oluyorsa veya belli bir bölgede yoğunlaşmışsa bebeğinizi bir dermatoloğa gösterin. 50-100 saç telinin üzerinde dökülme olmuyorsa çinko ve demir bakımından zengin gıdalar yedirin. (Baklagiller, et, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler ve yumurta sarısı gibi.)

Sual: Kızım 5 aylık; kafasının arkasındaki saçlar sürekli dökülüyor. Bu ne zamana kadar böyle devam eder?

CEVAP

Doktorun cevabı şöyledir; “Bebekte saç dökülmesi 3-4 aylıkken başlar ve 8-9 aylık olana kadar sürebilir. Kimi zaman 12. ayı da bulabilir. Demir damlası kullanmak dökülmeleri azaltabilir.”

Sual: 2 buçuk ay önce doğum yaptım. Kızımın saçları son dönemde çok dökülüyor. Bu normal midir?

CEVAP

Dr. Sibel Atasoy’un cevabı; “Evet, normal endişe etmeyin.”

Bebeklerde Saç Dökülmesi Neden Olur?

Kansızlık

Bebeklerde kansızlık ve demir eksikliği saç dökülmesinin en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Doktorda kan testi yaptırıp demir eksikliği olup olmadığı tespit edilmelidir. Demir eksikliği varsa bebeğe pekmez, et, balık vb demir içeren gıdalar verilmelidir.

Hormonal Nedenler

İlk birkaç ayda bebeklerin saçları dökülür ve bu tıbbi açıdan bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmez, hormonlardan kaynaklanır. Bebeğin hormon düzeyleri anne karnında son derece yüksektir. Doğduktan sonra yavaş yavaş düşmeye başladığı için saçları bu nedenle dökülmektedir.

Alerji

Alerjik reaksiyonlar bebekte saç dökülmesine yol açabilir. Kullanılan bebe şampuanına veya masaj yağına alerjisi varsa, yahut egzama geçiriyorsa saç dökülmesi görülebilir. Seboreik dermatit, bebeklerde sıklıkla rastlanan bir egzama türüdür.

Vitamin Eksikliği

Biotin ve H vitamini, vücuda alınan karbonhidratları glikoza dönüştürür ve bu sayede  enerji üretirler. Çinko minerali hücresel metabolizmada görev alır. Bu bileşenlerin yetersiz olması saç dökülmesini beraberinde getirebilir.

Tinea Kapitis (Saç ve Saçlı Deri Mantar Hastalığı)

Saç derisinde meydana gelen tinea capitis, toplumda saçkıran olarak da bilinir. Bu rahatsızlık bir mantar enfeksiyonu olup bebeklerde ve çocuklarda görülme sıklığı fazladır. Kafa derisinde oluşan siyah noktalar veya pullu yamalarla kendini gösterir.

Raşitizm Hastalığı

Bebeklerde saç dökülmesi genellikle herhangi bir sağlık problemine işaret etmez fakat bazen çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Raşitizm de bunlardan biridir.

Saçı Sıkı Bağlama

Çocuğunuzun saçları bağlanacak kadar uzadıysa saçlarını saç kökleri zarar görecek derecede sıkı bağlamaktan veya örmekten kaçınmalısınız. Aksi takdirde saç dökülmesi meydana gelebilir.

Bebeklerde Saç Dökülmesi İçin Ne Yapmalıdır?

Saç dökülmesinin sebebini belirlemek için çocuk doktorundan yardım almanız gerekir. Tedavi, sorunun altında yatan nedene göre planlanacaktır.

  • Bebeğinizde saç dökülmesi varsa at nalı şeklindeki yastıklardan kullanmanız önerilir.
  • Kafasına zeytinyağı, badem yağı ve benzeri doğal yağlarla masaj yapmak saç derisindeki kan akımını harekete geçirir. Bu yağlar saç köklerini besleyerek dökülmeye çözüm olur. Özellikle ılık badem yağı çocuklarda saç dökülmesine çok iyi gelir.
  • Uzun süre aynı pozisyonda kalmak, bebeğin yastığı sürtünmesi de, başın o bölgesinde saç dökülmesi yapabilir. Bebeğiniz uyuduktan bir müddet sonra uyku pozisyonunu değiştirin.

Tüm bunlara rağmen bebeğinizde saç dökülmesi durmazsa, çocuk doktoruna başvurmayı ihmal etmemelisiniz. Bebeğinize vitamin testi yapılarak herhangi bir vitamin eksikliği olup olmadığı saptanmalıdır. Bebeklerde saç dökülmesinin sebeplerinden biri de bazı vitamin yetersizlikleridir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.