Beyin Kanaması Neden Olur, Ne Kadar Yoğun Bakımda Kalır?
Beyin kanaması durumunda, beyni beslemekte olan damarların bir ya da birkaçı dışarıya kan sızdırabilmektedir. Buna bağlı olarak kan ile beslenecek kısım işlevini yitirebilmektedir. Bunun sonuncunda ise beyin kanaması meydana gelmektedir. Birden bire meydana gelebilen bir durumdur. Çoğu zaman yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlarda beyin kanaması yaşanır. Beyin kanaması inme ve felç vakaları ile de sonuçlanabilmektedir.
Konuşmada güçlük çekilmesi, bulantı ve kusma beyin kanaması belirtileri arasındandır. Bunların yanı sıra baş dönmesi, birden bire gelen ve kuvvet baş ağrıları da görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda derhal hastaneye müracaat edilmelidir. Aksi takdirde ölümlerle sonuçlanabilmektedir. Son yıllarda milyonlarca kişi beyin kanamasından dolayı yaşamını yitirmektedir. Yine aynı oranda insan kalıcı hasarlardan muzdarip olabilmektedir. Bu noktada kişinin hızla hastaneye ulaştırılması büyük önem arz etmektedir. Vakayı takiben iki saat içerisinde tedaviye başlandığı takdirde büyük oranda başarıya ulaşılmaktadır.
Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Beyin kanaması esnasında kişinin yaşayacakları aşağıdaki gibidir:
- Kuvvetli baş ağrıları,
- Yüz, kol ve bacak bölgelerinde uyuşukluk,
- Konuşmada güçlük çekilmesi,
- Mide bulantıları,
- Kusma,
- Bilinç yitirilmesi,
- Baş dönmeleri,
- Şaşı bakışlar,
- Soluk alıp vermede güçlük çekilmesi,
- Deride görülen renk değişiklikleri,
- Kalp çarpıntısı,
- Kişinin reflekslerinin zayıflaması.
Beyin Kanaması Geçiren Hasta Ölüm Riski Nedir?
Beyin kanamalarının ölümle sonuçlanması yüksek bir olasılıktır. Beyin kanaması sırasında bireyin hayatta kalma şansını belirleyen bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlardan en ehemmiyetlisi kanama düzeyidir. Bunu takiben kişinin hastaneye yetiştirilme süresi gelmektedir. Beyin kanaması vakalarında ilk 3 ila 6 saat arası hayati önem arz etmektedir. Bu süre zarfında hastaneye müracaat edilemediği takdirde kişi, ruhen kalıcı hasarlar alabilmektedir.
Hekimlerin öncelikli hedefi kişiyi hayatta tutmaktır. Kişi henüz yutma yetisini yitirmemiş ve kaslarını normal olarak kullanabiliyorsa yaşama olasılığı yüksektir. Beyin kanamasının atlatılmasının ardından kişiye dayalı olarak uzun soluklu bir rehabilitasyon evresine girilecektir. Kanamanın durdurulmasının ardından ele alınan istatiksel sonuçlar son derece üzücüdür. Kanamayı atlatan kişilerin sadece onda birlik bölümü normal hayata intibak edebilmektedir. Geri kalan oranda yer alan bireyler ise yaşamları boyunca bir tedavi sürecinde olmaktadır.
Tedavinin gerekli zamanda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Şayet intraserebral kanama mevcutsa, rahatsızlığın prognozunu belirleyecek ana unsur budur. Kişinin beyin kanamasının ardından hayatını kaybetme olasılığı:
- İskemik kanama vakalarında % 15
- Hemorajik kanama vakalarında % 33
- Subaraknoid kanama vakalarında % 50
Beyin Kanaması Geçiren Hasta Ne Kadar Yaşar?
Beyin kanaması geçiren hastanın yaşam süresi kişiden kişiye göre değişir, hatta beyin kanaması geçirip uzun seneler sağlıklı bir şekilde yaşayan kişiler de vardır.
Beyin Kanaması Geçiren Hasta Ne Kadar Yoğun Bakımda Kalır?
Beyin kanaması geçiren hastanın, yoğun bakımda kalma süresi için belirli tarih vermek yanlış olur, bu durum hastadan hastaya göre değişir.
Beyin Kanaması Sonuçları Neler Olabilir?
Beyin kanamasının ardından görülebilecek sorunların en mühimleri aşağıdaki gibidir:
- Genel yahut kısmi felç
- Tek yönlü kas uyuşması,
- Konuşma problemleri,
- Görmede bozukluklar,
- İşitme yetisinde sıkıntı çekilmesi,
- Yutkunma hareketinde bozulmalar görülmesi,
- Psikolojik problemler,
- Depresif durumlar,
- Hırçınlık,
- Pnömoni,
- Genitoüriner sistem enfeksiyonları,
- Kalp krizi.
Kişi beyin kanamasının ardından vakit kaybetmeden tıbbi destek almalıdır. Aksi takdirde kalıcı hasarlardan bahsedilebilmektedir.