Beyin Sapı Tümöründen Kurtulanlar Var mı? Bitkisel Tedavisi

Beyin Sapı Tümörü Nedir Belirtileri Nedenleri Yaşam Süresi Tedavisi

0 3.117

Beyin Sapı Tümörü Belirtileri Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin sapı tümörü, beynin omuriliğine bağlanan kısmında yer alan bir çeşit tümördür. En yaygın olarak görülen tipi ise beyin sapı gliomasıdır. İnsan vücudu yeni hücreler yapmak için bölünen hücrelerden oluşur ve yeni hücre oluştukça eski hücreler ölür. Çeşitli nedenlerden ötürü; hücreler bölünmeye ve kontrolsüz şekilde çoğalmaya başlarsa bu durumun olduğu yerde tümör meydana gelir. Vücuttaki tümörler iyi ve kötü huylu olabilir. İyi huylu kanserli olmayan tümör, kötü huylular ise kanser içeren tümörlerdir. İyi huylu tümörlerin asıl farkı dokuların yakınında büyümemesidir. Kötü huylu tümörler dokularda gelişebilir ve vücuda yayılabilir. Beyinde meydana gelen herhangi bir tümör türü, beynin dar alanı nedeniyle belirti ve sorunlara neden olabilir. Özellikle beyin sapı tümörü beyindeki basıncı arttırır. Beyin sapı tümörü olan kişilerin 5 yıl hayatta kalma şansı %30 olarak bildirilmiştir.

Beyin sapı; beyin tabanı ile omuriliği bağlar. Bu şekilde vücudun geri kalanı ve beyin arasında sinir sinyali geçişine olanak verir. Bu sinyaller kas ve his kontrolünü de sağlar. Beyin sapı ayrıca nefes alma ve kalbin atması gibi hayati olaylardan da sorumludur. Yüz, gözler, dil ve ağzı bağlayan sinirler, beyin sapı olarak adlandırılır.

Beyin Sapı Tümörü Neden Olur?

Beyin sapı tümörü, beyin sapındaki hücrelerin kontrolsüzce çoğalması ile meydana gelir. Hücrelerdeki bu anormal çoğalmanın nedeni günümüz tıbbında tespit edilememiştir.

Beyin Sapı Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Beyin sapı tümörü belirtileri şunlardır; baş ağrıları, konuşma ve yutma problemleri, işitme kaybı, halsizlik, hemiparezi, görme bozuklukları, pitoz, çift görme, yürüme ve davranış değişiklikleri ile koordinasyon eksikliği. Bir başka olası belirti ise kusmadır. Beyin sapı tümörlerine bağlı baş ağrıları, sabah uyandıktan kısa bir süre sonra daha da şiddetlenebilir. Beyin sapındaki tümör durumunda yaşanan diğer belirtiler şunlardır;

  • Yutkunamama
  • Görme veya duymada değişiklikler, çift görme
  • Yürüme zorluğu
  • Dizartri, ya da bozuk ve anlaşılmaz konuşma
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Davranışsal veya kişilik değişiklikleri
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı

Beyin Sapı Tümörü Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar manyetik rezonans görüntüleme (MRI) incelemeleri yaparak beyin sapı tümörlerini teşhis etmektedirler. Bu testler, tümör kontrolü için beynin içine bakmaya yarar. Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları da kullanabilirler, ancak bu testler genellikle MRI kadar doğru sonuç vermez. Bir beyin sapı tümörü için MRG, BT taramasından daha iyidir.

Beyin Sapı Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin sapı tümörü olan hastalar, tedavi söz konusu olduğunda sınırlı seçeneklere sahiptir. Tümörler, beynin hassas bir bölümünde bulunup hızla yayılırlar, bu nedenle doktorlar genellikle ameliyat yapamazlar. Radyoterapi de aynı zamanda riskli bir seçenektir, çünkü yüksek dozda radyoterapi beyin sapında kalıcı hasara neden olabilir.

Risklere rağmen radyoterapi tercih edilen tedavi yöntemidir, çünkü beyin sapı tümörleri genellikle radyoterapiye kemoterapiden daha iyi yanıt verirler. Bazı doktorlar ayrıca ikincil belirtileri kontrol etmek için ilaçlar reçete etmektedir. Kortikosteroidler iltihabı azaltır ve deksametazon gibi diğer ilaçlar şişliği kontrol altında tutabilir.

Tedavi tipik olarak; radyoterapi ve steroidlerden oluşur. Radyoterapi, yaşam süresinin uzamasına yardımcı olur. Tedavi edilen hastaların sadece% 37’si bir yıl veya daha uzun süre hayatta kalır.

Beyin tümörleri için ameliyat da bir seçenek olabilir. Ameliyatla; tümör tipine bağlı olarak beyin üzerindeki basıncı azaltmak için tüm tümörü veya parçası yok edilebilir.

Radyasyon tedavisi aynı zamanda beyin tümörleri için yaygın bir seçenektir ve kanser hücrelerini öldürmek ya da en azından büyümeye devam etmelerini önlemek için yüksek enerjili röntgen kullanır.

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek, bölünmesini ve daha fazla kanser hücresi üretmesini önlemek için uygun ilaçların kullanılmasıdır. İlaçlar, kanser tipine bağlı olarak oral, intravenöz veya vücut içine yerleştirilebilir.

Beyin sapı tümöründen nadir de olsa kurtulanlar olabilir.

Beyin Sapı Tümörü Bitkisel Tedavisi

Bitki uzmanları beyin sapı tümörü olan hastalara her gün 10-15 ml çörek otu yağı ile 4-5 ml keten tohumu yağını karıştırıp her gün düzenli olarak içilmesini tavsiye ediyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.