Bebeklerde Sünnet Dönemi
Günümüzde çoğu aile; bebeklerinde sünneti doğumdan hemen sonra yaptırmayı tercih etmektedir. Bu dönem bebeklerde dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Çünkü zaten doğuştan hassas olan bebeğin vücudu sünnet ile daha da hassaslaşmaktadır. Bu makalemizde bebeklerde sünnet sonrası yapılacak bakımlar hakkında bilgiler vereceğiz.
Bezli Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım İçin Öneriler
Sünnet sonrası sünnet bölgesindeki cildin kapanması 3-4 gün sürmektedir. Fakat genel itibariyle dokuların iyileşmesi için 7-10 gün gerekmektedir. Eğer bebekte sünnet işlemi sorunsuz olarak tamamlanmışsa özel bir bakıma gerek duyulmaz. Yalnızca penisin 1 hafta kadar bir iyileşme süreci bulunmaktadır.
Bebeklerde sünnet sonrasında günlük olarak pansuman yapılmaktadır. Bu pansuman süresi yaklaşık 7 gündür.
Pansuman şu şekilde gerçekleştirilir: Pipinin tamamı batikon ile silinir. Sonrasında üzerinde fucidin krem olan gazlı bez gazlı bez üzerine yerleştirilir.
Aslında sünnet çok kısa süren bir işlem olup kişi 2-3 saat sonra eve gidebilmektedir. Sonrasında antibiyotik içeren bir krem penise sürülür. Bu krem 3 gün sürülür ve üzeri gazlı bez ile kapatılır. Sünnet yarası 1 hafta içinde iyileşir. Bu dönemde penis başında sarımsı bir akıntı olması normaldir. Fakat akıntının 1 haftadan uzun sürmemesi gerekir.
Bebeğin bezi değişim esnasında her seferinde penis nazikçe temizlenmelidir. Sonrasında penis ucuna biraz vazelin sürülür. Bu iyileşme döneminde olan penisin beze yapışmasını önlemek için yapılır.
Sünnet olunduktan sonra yaranın korunması için antibiyotik özellikli pomad kullanılır. Ayrıca bebeğe ağrı kesici de verilebilir, bu ağrı kesici 2 gün kullanılabilir.
Annelerin aklına gelen ilk soru sünnet yarasına idrar değmesi durumunda enfeksiyon oluşup oluşmayacağıdır. Bebek idrarı steril olup mikrop içermemektedir. Bu yüzden endişe edilecek bir şey yoktur, enfeksiyona yol açmaz.
Sünnet işleminde yapılan dikişler kendiliğinden eridiğinden ayrıca bir dikiş alınması gerekmemektedir.
Sünnetten 4 gün sonra bebek banyo ettirilebilmektedir.
Bebeklerde uygulanan sünnet sonrası genellikle ağrı kesici ve ateş düşürücü şuruplar verilmektedir. Bazı doktorlar antibiyotik de verebilmektedir.
Sünnet sonrası bebek bezi kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bu dönem pipinin çevresinde köpük bardak olduğundan yalnızca daha büyük bez kullanılmasında fayda olacaktır.
Sünnet işlemi sonrası yapılması gereken ilk ve önemli şey yara olan bölgeyi mümkün olduğu kadar dış etkenlerden uzak tutmaktadır. Bunun için sünnet külotları yardımcı olacaktır.
Sünnet Sonrasında Bebek Bezlenebilir Mi?
Sünnet sonrası bebek bezlenebilir. Yalnızca anneler bebeklerinin altını bezlerken sünnet yarasının temiz olduğundan emin olmalıdır. Pipiye kaka değmesi durumunda pipi nazikçe silinmelidir.
Sünnet Sonrası Pipide Şişlik Ve Ağrı Olması Normal Bir Durum Mudur?
Sünnet işleminde çok az bir parça alınsa da bu vücutta reaksiyon oluşumunu engellememektedir. Bu sebepten ötürü sünnet sonrası ilk 7 gün pipi ucunda yara ve sarımsı mukoza oluşumu gayet normaldir. Bunun sebebi vücudun o bölgeyi iyileştirmek için çaba harcıyor olmasıdır.
Sünnet sonrası penis bölgesinde ağrı,sızı veyahut hafif kanama olması olağan bir durumdur. Bu sebepten ötürü anneler ilk 2 bez kullanmalıdır. Bu sayede hem penis korunur hem de uyluklar birbirine değmeyecektir.