Bilekte Kist Ganglion Kisti Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi

El Bileğinde Kist Ganglion Kisti Bitkisel Tedavisi Nasıl Geçer?

1 4.230

Ganglion Kisti Nedir?

Ganglion kisti; yaygın olarak el veya bileklerdeki eklem veya sinirlerinde meydana gelebilen kanserli olmayan bir kist türüdür. Bu kist ayrıca ayak ve ayak bileklerinde de oluşabilir. Ganglion kisti, yuvarlak veya oval şekilde oluşan jelimsi bir sıvı ile doludur. Ganglion kisti, genellikle zararsız oluşumlardır ve herhangi bir tedavi gerektirmez.

Ganglion Kisti Sebepleri Nelerdir?

Uzmanlar, ganglion kistinin sebebini tam anlamıyla tespit edememişlerdir. Bu durum her yaştan insanlarda oluşabilir. Ancak genellikle 20 ila 40 yaş arası kadınlarda yaygın olarak görülmekte olup önceden yaralanma veya tahriş olan bölgelerde görülme riski daha yüksektir. Parmaklarında romatizma olan kişilerde ganglion kisti geliştirme olasılığı sık karşılaşılan bir durumdur.

Ganglion Kisti Risk Faktörleri

Ganglion kisti meydana gelme ihtimalini daha da yükselttiği düşünülen birkaç risk faktörü vardır. Bu risk faktörleri şunlardır:

Yaş ve Cinsiyet: Ganglion kisti her yaştan bireyde görülse de 15 ila 40 yılları arasında kadınlarda sık olarak görülmektedir.

Eklem veya Sinir Hasarı: Geçmişte yaşanan yaralanma olan bölgelerde ganglion kisti geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Fazla Kullanım: Vücutta bazı eklemler diğerlerine oranla daha çok kullanılır ve bu eklemlerde Ganglion kisti yaşama olasılığı daha yüksektir. Örneğin kadın jimnastikçilerde ganglion kisti risk artar.

Kireçlenme: Parmak tırnaklarına yakın eklemlerde kireçlenme yaşayan kişilerde de bu risk fazladır.

Travma: Basit kaza veyahut tekrarlanan küçük yaralanmalar.

Ganglion Kist Belirtileri

  • Ganglion kisti küçük sulu balona benzer.
  • Boyutu 1 ila 3 cm arasındadır.
  • Genellikle bilek veya ayaklarda yaşanır.
  • Ganglion kistinin boyutu düzensiz aralıklarla inip sönebilir.
  • Bu kist ağrı, titreme, uyuşma ve kaslarda güçsüzlüğe sebep olabilmektedir. 

Ganglion Kisti Tedavisi

Ganglion kisti herhangi bir ağrıya veyahut zorluğa sebep olmadığı sürece tedaviye gerek yoktur. Birçok vakada ganglion kisti kendi kendine geçer bu yüzden doktorunuzdan korunma dönemi ile ilgili bilgi alın.

Eğer tedaviye ihtiyaç duyarsanız, uygulanacak tedavi seçenekleri şunlardır:

Aspirasyon: Kisteki sıvının tahliye edilmesi için bir iğne kullanılması (aspirasyon). Kist rahatsız edici, ağrılı veya uzun süreli ise, doktor uzun bir iğne ile “aspire edebilir”. Bu hızlı ve etkili uygulamada doktor, ganglion kisti çevresindeki alanı uyuştur. Kisti bir iğne ile deldikten sonra sıvıyı geri çeker. Bu, doktorunuzun muayenehanesinde veya hastane polikliniklerinde yapılabilecek ağrısız bir işlemdir. Ganglion kisti vakalarının yarısının bu şekilde çıkarılması halinde ilerde kist tekrarlayabilir. Bunun nedeni, aspirasyonun sadece kisteki sıvıyı temizlemesidir. Aspirasyon, kist veya sıvının kaynağına olan bağlantısını ortadan kaldırmaz.

Ameliyat: Kistin alınıp çıkarılması için uygulanan cerrahi müdahaledir. Bu, lokal veya genel anestezi altında yapılabilecek basit bir uygulamadır. Az sayıda insan cerrahiden sonra bölgede ağrı ve sertlik şikâyeti bildirmektedir.

Ganglion kistini tedavi etmek için akla gelen geleneksel yöntem ise ağır bir kitap ile sıkı bir şekilde vurmaktır. Bu yöntem ile kurtulduğunu iddia eden hastalar olsa bile, modern tıpta kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Bu olay kisti patlatır ancak başka yaralanmalara neden olur.

Ganglion Kisti Doğal Tedavi Yöntemleri

Boraks, İngiliz Tuzu ve Gliserin Karışımı:

  • Bu üçlü karışım, ganglion kisti tedavisinin evde uygulanacak doğal en iyi yöntemlerden biridir.  Eğer ganglion kisti ameliyatı olmak istemiyorsanız, bu karışım sizin için birebir.
  • Bu karışımı hazırlamak için, ihtiyacınız olan malzemeler: yaklaşık 90 gr gliserin, 1/8 tatlı kaşığı boraks veya yarım tatlı kaşığı ingiliz tuzu.
  • Bütün malzemeleri pürüzsüz bir kıvam alana dek karıştırın.
  • Ardından bu karışımı kist üzerine sürüp temiz bir pamuk ile üzerini kapatın.
  • Pamuk üzerine bandaj sarın.
  • Etkili sonuçlar almak için günlük olarak 2 kez bu işlemi tekrarlayın.

Siyah Çay Poşeti

Ganglion kisti tedavisi için en etkili bir diğer yöntem ise siyah çay kullanmaktır. Siyah çayda bulunan asidik ve iltihap sökücü bileşikler ilaç görevi görür. Çay poşetini kist olan bölgeye uygulamak ağrı ve şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.

  • 1 siyah çay poşeti alıp ılık su içine batırın.
  • Ardından fazla suyu sıkın.
  • Bu poşeti etkilenen bölge üzerine uygulayıp 10 dakika baskı yapın.
  • Birkaç gün boyunca bu yöntemi tekrarlayın.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi kullanımı ganglion kisti tedavisinde evde uygulanacak yöntemler arasındaki etkili yöntemlerin bir diğeridir. İçinde bulunan antiseptik ve mikrop karşıtı özellikler sayesinde cilt problemleri için de çok faydalıdır.

  • Biraz elma sirkesi ve pamuk alın.
  • Pamuğu elma sirkesine batırın.
  • Bu nemli pamuğu direkt olarak ganglion kisti üzerine koyun ve bandajla üzerini kapatın.
  • Son olarak da 30 dakika bekletin.
  • Bu yöntemi günde 3 kez tekrarlayın.

Arnika Yağı

Arnika yağı ganglion kisti tedavisinde en etkili yöntemdir. İçinde bulunan iltihap sökücü özelliklerle ağrı ve şişliği azaltmada birebirdir. Ayrıca arnika yağı cilde parlaklık verir ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Kan dolaşımını arttırarak iyileşme sürecini hızlandırır.

  • Arnika yağı ve zeytinyağını eşit oranda karıştırın.
  • Bunu ganglion kisti üzerine masaj yaparak uyguladıktan sonra üzerine bandaj sarın.
  • Bu doğal yöntemi de günlük olarak uygulayın. 
1 yorum
  1. Cahit bayata diyor

    Merhabalar 12 yaşında kızımın sağ ayağında tarak kemiğinde yakın yerde gangilon kisti mevcut yapılan tektikler sonucu iyi huylu olduğu belirlendi.uc dört kez içindeki jelimsi sıvı alındı fakat bir hafta sonra tekrar aynı seviyeye geliyor.buhur yağı ozon yağı,ekinezya bitkisini kaynatıp kistik bölgeye uyguluyoruz sarmak şartıyla fakat bir faydasını goremedik birde arnika yağı ve elma sirkesi deneyeceğiz.ilik suda tutmakta işe yarıyor diye bir makele okumuştum ayrıca fiziksel tedavi olarak üç hareket yapıyoruz inşallah dediğiniz işe yarar ameliyat gerek kalmaz çünkü ameliyat tekrar etme riski mevcut bilgiler için teşekkürler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.