Biotin Eksikliği Neden Olur Belirtileri Nelerdir?
Suda çözünebilen bir vitamin olan biotin, B grubu vitaminlerindendir. Biotinin diğer adı B7 vitaminidir. Enerji üretimine yardımcı olduğundan, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında hayati rol oynadığından vücut için oldukça gereklidir. Bu vitaminin diğer bir fonksiyonu vücutta yağ üretmek ve aynı zamanda protein salgılamaktır. Çok nadir bir hastalık türü olan biotin eksikliği sendromu kişide saç dökülmesi, tırnak kırılması, cilt iltihaplanması, kalp düzensizlikleri ve kansızlığa yol açabilir.
Biotin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
- Ciltte kırmızı döküntüler (özellikle yüzde)
- Cilt kuruluğu
- Göz kuruluğu
- Saç kırılganlığı
- Saç dökülmesi
- Halsizlik
- Insomnia veya uyku güçlüğü
- İştah kaybı
- Bulantı
- Depresyon
- Ellerde ve ayaklarda yanma hissi
- Kas ağrısı
- Bağırsak kanalında değişimler (sıklıkla mide bozulması)
- Ağız kenarında çatlaklar
- Felç
- Yürüme güçlüğü
- Deri iltihaplanması
- Eksiklik, ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşma veya kaşıntı gibi ciltte anormal hisler üretebilir.
- Bu yüzden kişi saç incelmesi veya saç dökülmesi yaşayabilir.
- Cildi kuruluğu, ağız ve burun çevresinde yaralar olabilir.
- Bu eksiklik kişide iştah kaybını tetikleyebilir veya kişiye bulantı hissi verebilir.
- Bazı insanlarda kalp düzensizliklerine neden olabilir.
- Bu belirtilerin yanında, kişinin etkilenebileceği bazı hastalıklar egzama, anemi, deride yağlanma, cilt iltihabı ve sedef hastalığıdır.
Biotin Eksikliği Nedenleri Nelerdir?
- Yetersiz beslenme, ketojenik diyet veya vitamin bakımından çok düşük gıdalar yemek plazmada düşük biotin seviyesine neden olabilir.
- İlaç yan etkiler: Belirli ilaçlar vücudunuzun vitaminleri doğru şekilde emmesini engelleyebilir. Bu ilaçlar antibiyotikler ve anti-kriz ilaçlardır. Ek olarak, antibiyotikler doğal olarak biotin üretebilen sindirim kanalınızdaki iyi bakterileri parçalar.
- Bağırsak problemleri: Bazı kronik bağırsak durumları besindeki minerallerin vücudunuza emilmesini engelleyebilir. Bu durumlar Crohn hastalığı ve kalın bağırsak iltihabıdır.
- Biotinidaz eksikliği. Bu kalıtsal bozukluk oldukça nadirdir. Vücudunuzun biotini yeniden kullanmasını önler. Tipik olarak, insan vücudu atık hale getirmeden önce B-7’yi birkaç kez yeniden kullanabilir. Bu bozukluğa sahip kişiler vitamini dönüştüremez.
- Özelliklerde kadınlarda, sigara içmek yükselen katabolizmadan kaynaklanarak kanda düşük biotin seviyesine yol açar.
- Yaşlı kişiler, epilepsi hastaları, kronik hastalıklardan muzdarip olanlar ve atletler biotin eksikliği geliştirmeye yatkındır.
- Çöyak hastalığı, Crohn hastalığı, kistik fibrozis, kronik ishal, çoklu gıda alerjisi, kısa bağırsak sendromu gibi emilim bozukluğu hastalıkları vücutta biotin eksikliğine neden olabilir.
Biotinin Vücuttaki Rolü Nedir?
Biotin vücudumuzda büyük rol oynar. Biotinin bazı önemli faydaları şöyledir:
- Biotin vücutta karbonhidrat, yağlar ve protein metabolizmasına yardımcı olur ve aynı zamanda vücutta enerji üretimine katkı sağlar.
- Biotinin cilt ve saç sağlığını da koruduğu bilinir. Bu da biotin eksikliği durumunda saç dökülmesi, deri döküntüsü gibi belirtilerin sebebidir.
- Biotin vücutta glükoz üretimine de yardımcı olur ve bu da kanda bulunan şeker miktarına etkisi olmasının sebebidir. Bu yüzden, biotin vücutta sağlıklı kan şekeri miktarını sürdürmesiyle bilinir.
- Biotin aynı zamanda sinir sisteminin doğru işleyişinde önemli bir rol oynar.
Biotin Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Biotin eksikliği oral biotin takviyeleriyle tedavi edilir. Tedavi teşhis konulur konulmaz başlamalıdır. Biotin tedavisiyle hastalığın belirtileri yok olabilir. Ancak, hasta hayatı boyunca biotin almak zorunda kalabilir.
Biotin eksikliği tedavisi için; tam tahıllılar, havuç, domates, badem, yumurta, salata, süt, soya fasulyesi, çilek, mercimek, yulaf ve ceviz gibi gıdalar tüketebilirsiniz. Önce doktorunuza danıştıktan sonra biotin takviyesi de alabilirsiniz.