Globulin Testi Neden Yapılır Globulin Ne İşe Yarar?

Globulin Nedir Globulin Yüksekliği Düşüklüğü Nedenleri

A prenatal screening is used to identify possible blood-related issues that could arise during and after pregnancy. (U.S. Air Force photo / Tarsha Storey)
0 18.807

Globulin Nedir? Globulin Testi Neden Yapılır ?

Globulinler kanınızda bulunan bir grup proteinlerdir. Bağışıklık sisteminiz tarafından karaciğerinizde üretilirler. Globulinler karaciğer fonksiyonu, kanın pıhtılaşması ve enfeksiyonla savaşmada önemli bir rol oynar. Globulin testi kanınızdaki globülin proteinlerinin seviyesini ölçmek için kullanılır.

Dört tip globulin vardır. Bunlar; alfa 1, alfa 2, beta ve gama olarak adlandırılırlar. Farklı globulin türleri olduğundan, farklı tür globulin testleri vardır. Bunlar:

Total protein testi. Bu kan testi iki tür proteini ölçer: globulin ve albümin. Eğer protein seviyeleri düşükse, bu durum karaciğer veya böbrek hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.

Serum protein elektroforez. Bu kan testi kanınızdaki gama globülinleri ve diğer proteinleri ölçer. Bağışıklık sistemi hastalıkları, çoklu miyelom olarak adlandırılan bir kanser türü dahil çeşitli durumları teşhis etmek için kullanılır.

Globulin testlerinin diğer adları: Serum globulin elektroforez, total protein

Globulin Testi Neden Yapılır?

Globulin testi karaciğer fonksiyonlarınızı değerlendirmek için kullanılan birçok testten birisidir. Doktorunuz karaciğer hastalığınız varsa veya cilt ya da göz sararması, koyu renkli idrar, kusma ve/veya bulantı, ciltte kaşıntı, enerji eksikliği, karında şişme ve ağrı vb. karaciğer hasarı işaretleri ve belirtileri yaşıyorsanız bu testi yaptırmanızı isteyebilir. Globulin testleri birçok durumun teşhisine yardımcı olmak için de kullanılabilir, bunlar:

  • Karaciğer hasarı veya karaciğer hastalığı
  • Böbrek hastalığı
  • Beslenme problemleri
  • Otoimmün bozukluklar yani bağışıklık sistemi hastalıkları
  • Belirli kanser türleri

Doktorunuz düzenli check up’ınızın bir parçası olarak veya belirli durumların teşhisine yardımcı olmak için globulin testleri isteyebilir. Total protein testi karaciğerinizin ne kadar iyi çalıştığını kontrol için yapılan testlere dahil edilebilir. Karaciğer fonksiyon testleri olarak adlandırılan bu testler karaciğer hastalığı riskiniz varsa veya karaciğer hastalığı belirtilerine sahipseniz istenebilir, bunlar:

  • Sarılık
  • Bulantı ve kusma
  • Kaşıntı
  • Sık halsizlik yaşam
  • Ayaklar, bacaklar ve karında sıvı birikmesi
  • İştah kaybı

Serum protein elektroforez testi gama globulin ve diğer proteinleri ölçer. Bu test bağışıklık sistemiyle ilişkili hastalıkları teşhis etmek için istenebilir, bunlar:

  • Alerjiler
  • Deri veremi ve eklem iltihabı gibi otoimmün hastalıklar
  • Çoklu miyelom, bir kanser türü

Ailenizde karaciğer veya böbrek problemleri varsa doktorunuz bu testi 6 aylık ve yıllık aralıklarla gerçekleştirmek isteyebilir. Böbrek veya karaciğer hastalıkları olan hastalar bu testi düzenli aralıklarla yaptırmalıdır.

Globulin Testi Sırasına Ne Olur?

Globulin testleri kan testleridir. Kan testi sırasında, sağlık uzmanı küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki damardan kan örneği alacaktır. İğne yerleştirildikten sonra, az miktarda kan test tüpüne toplanacaktır. İğne girdiğinde veya çıktığında az miktarda acı hissedebilirsiniz. Bu genellikle 5 dakikadan az zaman alır. Yani normal kan testi için yapılan işlemlerdir.

Globulin Testi İçin Hazırlık Yapmalı mıyım?

Globulin testi için özel bir hazırlığa gerek yoktur. Eğer sağlık uzmanınız başka kan testleri de istediyse, testten saatler önce bir şey yeyip içmemeniz gerekebilir. Takip etmeniz gereken özel talimatlar varsa doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

Globulin Yüksekliği Ve Düşüklüğü Ne Demektir?

Test sonuçları kanda düşük globulin seviyelerini gösteriyorsa, bu durum böbrek veya karaciğer fonksiyonlarınızda bir problem olduğunu gösterebilir. Karaciğer hasarının belirtileri cilt veya göz sararması, koyu renkli idrar, bulantı ve/veya kusma, ciltte kaşıntı, enerji eksikliği, karında şişlik ve ağrı vb.’dir. Böbrek hasarının belirtileri azalan idrar miktarı, nefes darlığı, bacaklarda, bileklerde ve ayaklarda şişlik, güçsüzlük, vb.’dir.

Test sonucu kanınızda yüksek globulin seviyelerini gösteriyorsa, bu durum HIV, viral hepatit B veya C veya iltihaplı eklem rahatsızlıkları ve bağışıklık hastalıklarından kaynaklanabilir. Bazı kişilerde yükselen globulin seviyeleri Hodgkin hastalığı, çoklu miyelom veya kötü huylu lenfoma gibi belirli kanser türlerinin de işareti olabilir. Eğer test sonuçlarınız anormalse, susuzluk ve belirli ilaçların kullanımından da kaynaklanabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.