Bisfenol A Nedir Nerede Kullanılır Nelerde Bulunur

BPA Nedir Zararları Nelerdir BPA Free Ne Demek BPA İçermez

0 1.108

BPA Nedir Zararları Nelerdir

“Bisfenol A”, “BPA” aynı anlama gelir. Bu madde bilhassa naylon, plastik ve PVC maddelerinin imal edilmesinde sıkça kullanılmaktardır. Sert plastiklerin üretiminde kullanılan BPA kimyasal bir bileşen olarak tanımlanabilir. Gıda ve içecek paketlerinde bu bileşene rastlamak mümkündür. “BPA Free” BPA içermez demektir.

Konserve kutularında, meyve suyu kutularında paketin iç kısmını kaplamada BPA kullanılabilmektedir. Yine polikarbon plastiklerde de BPA ile karşılaşılabilir. Besin ile temas halindeki BPA besine geçiş yapmaktadır. Bu geçiş artan sıcaklık ile hızlanmaktadır.

Bebekler için alıştırma bardakları ve biberonlar BPA’nın kullanılabildiği en tehlikeli ürünlerdir. Şayet bebek sütü biberonda ısıtılıyor ise BPA süte karışacaktır. Su şişelerinde, saklama kaplarında, damacanalarda ve bardaklarda BPA kullanılabilmektedir. Dolayısıyla su şişesi yeniden kullanmamalı ve deforma olanlar geri dönüşüme kazandırılmalıdır.

Hangi Ürünler BPA İçerir?

Pek çok ürünün imal edilmesinde BPA’ya başvurulabilmektedir. Su şişeleri, biberonlar, diş dolguları, izolasyon materyalleri, diş ile alakalı ürünler, tıbbi aparatlar, göz lensleri, CD ve DVD’ler bu ürünlere örnek gösterilebilmektedir. Keza ev ortamında bulunan spor aletleri ve elektronik aletler de BPA içerebilmektedir.

Renksiz ve sert yapıdaki plastiken imal edilen ürünler BPA içerebilmektedir. Ürünün alt kısmında “No 7” ibaresi bulunuyor ise çoğunlukla BPA içermektedir.

“No 3” ve “No 6” ibaresi bulunan tüm plastiklerden üretilen ürünler BPA barındırmaktadır.

PVC ve polistirenin zararlı madde geçirgenliği bulunduğu da inkar edilemez bir gerçektir.

İç kısmı BPA ile kaplanan konserveler ve kaplar da mevcuttur

Yine çocukların ağzına dahi alabildiği plastik oyuncaklarda da BPA bulunabilmektedir.

Mutfakta bulunan tüm plastik ürünlerin cam olanları ile değiştirilmesine gayret edilmelidir. Böylelikle kişi ve sevdiklerini BPA’dan muhafaza etmiş olacaktır. Nihayetinde “Cam sağlıktır.” ifadesini hepimiz duymuşuzdur. Ahşap ve kurşunsuz boyadan imal edilen oyuncaklar seçilerek çocukları da BPA’dan korumak mümkündür. Şayet plastik bir ürün alınacak ise “BPA içermez” ifadesi bulunan ürünler alınmalıdır.

Üretiminde sıkça BPA kullanılan ürünler aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

  • Plastik kutularla paketlenmiş ürünler
  • Banyo malzemeleri
  • Diş hijyen ürünleri
  • Termal yazıcı makbuzları
  • Konserveler
  • CD’ler ve DVD’ler
  • Ev elektroniği
  • Gözlük camları
  • Spor ekipmanları
  • Diş dolgu macunları

BPA’nın Zararları Nelerdir?

Hormon dengesini bozan BPA, aşağıdaki belirtilen durumlara yol açabilmektedir:

  • Adet düzensizliğine sebebiyet verir.
  • Rahim ve meme kanserini tetikleyebilmektedir.
  • Sperm ve yumurta kalitesini düşürmektedir.
  • Kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarmaktadır.
  • Şeker hastalığına zemin hazırlamaktadır.

BPA Vücuda Nasıl Giriyor?

Beslenme, BPA’nın vücuda girmesindeki temel unsurdur. BPA içerisinde yer alan besinlerin tüketilmesi BPA’nın vücuda girmesine neden olur.

Yakın geçmişte gerçekleştirilen bir bilimsel çalışma, paketlenmiş ürünleri 72 saat boyunca tüketmeyen bireylerin idrarlarındaki BPA seviyesinin %66 oranında düştüğünü ispatlamıştır.

Diğer bir araştırmada ise 5 günlük bir süre zarfı içerisinde katılımcıların bir kısmı taze çorba tüketirken bir kısmı da konserve çorba tüketti. 5 günün ardından idrar sonuçlarına bakıldığında konserve çorba tüketen katılımcıların idrarındaki BPA düzeyi %1,221 artış göstermişti

BPA içerikli ürünlerden sıvı gıda tüketen bebeklerin, anne sütü ile beslenen bebeklerin BPA düzeyine kıyasla 8 kat artış gösterdiği Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kanıtlanmış bir gerçektir.

BPA (Bisphenol A)’ dan Nasıl Korunuruz?

Cam Ürünlerden Sıvı Tüketimi

Teneke ve plastik şişeler yerine, cam şişede bulunan sıvılar tüketilmelidir. Gün içerisinde plastik şişeler değil cam şişeler kullanılmalıdır.

Paketlenmiş Gıda Tüketimi Kesilmeli

3 ve 7 numaralarıyla etiketlenen plastik kutu ve konservelerde bulunan ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Keza “PC” ibaresi bulunan ürünler de tüketilmemelidir.

Sağlıklı Oyuncak Seçimi

Ufaklıkların vakit geçireceği oyuncakların plastik olmayanları tercih edilmelidir. Bilhassa çiğnenmek ve emmek amacıyla tasarlanan oyuncakların BPA içermediğinden emin olunmalıdır.

Mikrodalgaya Plastik Girmemeli

Isıtılacak gıdalar plastik ürünler içerisine konulmamalıdır. Bunun yerine cam ürünlere konulmasına dikkat edilmelidir. Hatta hiçbir plastik ürüne ısıtılmış yiyecek ve içecek konulmamalıdır.

Toz Formundaki Bebek Mamaları Tercih Edin

Uzmanlar, toz mama alınmasını tavsiye etmektedir. Bunun sebebinin ise sıvının BPA kaplarından daha fazla emiliyor olmasıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.