Böbrek Taşı Neden Olur?
Böbrekte taş oluşumu hem erkek hem kadınlarda yaygın olarak görülen hastalıklardan birisidir. Bu hastalığın oluşmasında genetik faktörler, obezite, yetersiz ve düzensiz beslenme gibi birçok farklı neden olabilir, böbrekte taş oluşumunda kesin nedeni bulmak mümkün değildir. Böbreklerde taş oluşmasına neden olan besinler kişiye özel detaylı testler yapılarak anlaşılmaktadır.
Böbrek Taşı Ameliyatı Nedir?
Böbreklerde taş oluşması durumunda yapılacak ameliyatta böbrekler içerisindeki taş çıkarılmaktadır. Bu ameliyat öncesinde ameliyatın hastaya uygun olup olmadığını belirleme için bazı özel testler yapılmaktadır. Aynı zamanda ameliyatın hangi şekilde yapılacağına da birtakım ölçüm ve testler ile karar verilmektedir. Böbreklerde taş meydana geldiğinde kişide ağrı, enfeksiyon ve yara problemleri de görülebilir. Ameliyat sayesinde vücutta oluşabilecek komplikasyonlar ve ağrılar tedavi edilmiş olur.
Böbrek taşı için yapılacak ameliyat eğer açık yapılırsa hasta 10 gün hastanede kalır ve yanında bir refakatçinin eşlik etmesi gerekir. Açık ameliyat dışında diğer yöntemler ile yapılan böbrek taşı ameliyatlarında ise hastanın sadece 1-2 gün hastanede kalması yeterli olmaktadır. Bu durumda da yine hastaya refakatçinin eşlik etmesi gerekli olacaktır.
Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası Neler Yapmalı?
Böbrek taşı ameliyatı 3 şekilde yapılmaktadır: açık, kapalı ve lazer. Bu üç farklı yöntem ameliyat sonrasında yapılacak işlemler de farklıdır. Hepsinin ortak noktası fazla su tüketme gerekliliğidir. Bunun sebebi ise böbreklerden çıkarılan taşlardan sonra böbreklerin normal çalışma düzenine dönebilmesi için bol su tüketilmesi gerekliliğidir.
Böbrek taşı ameliyatından sonra hastanın beslenme düzeni çok büyük önem taşımaktadır. Doktor yaptığı gerekli tahliller sonrasında ameliyatın ardından hastanın rahat etmesi ve sonradan böbreklerde taş oluşmasını engellemek için bir beslenme listesi belirleyecektir. Aynı zamanda böbrek taşı ameliyatı geçiren hastaların bol su tüketmesi, soğuk olmayan ve sağlıklı içecek ve çorba tüketmesi gerekmektedir. Böbreklerin sağlığı için günlük en az 3 litre su içmek önemlidir ve böbreklerin içerisinde kalan taşların dışarı atılması bu sayede daha kolaydır.
Böbrek taşı ameliyatı geçiren hasta kendine çok dikkat etmelidir. Hasta kendini çok fazla yormamalı, alkol gibi kan sulandıran içecekler tüketmemeli, sigara içmemeli ve fazla hareketten kaçınmalıdır. Bu dönemde hastanın besin değeri yüksek besinler tüketmesi önerilmektedir.
Böbrek taşı ameliyatı geçiren kişilerin dikkat etmesi gereken diğer bir nokta ise pansumandır. Özellikle de açık böbrek taşı ameliyatı olan kişilerde ameliyat yerinin enfeksiyon kapmaması için düzenli ve uygun pansuman yapılması büyük önem taşımaktadır.Ek olarak doktorun vereceği krem ve ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı, asla ihmal edilmemelidir.
Böbrek Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Olmalı?
Böbrek ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye girme zamanı ortalama 1-2 ayı bulabilir. Böbrek ameliyatları sonrasında cinsel ilişkiye girildiğinde aşırı zorlanma risklidir ve kanamalara yol açabilir. Bu nedenle doktorunuza bu konuda danışmalı, doktorun uygun bulduğu tarihten itibaren cinsel ilişkiye dönmelidir.