Böbrekte Kortikal Kist Ne Demek Tehlikeli midir Kanser mi?

Kortikal Kist Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi Boyutları

0 13.861

Böbrekte Kortikal Kist Nedir ?

Kortikal kist, sık karşılaşılan bir böbrek kisti türüdür. Bu kist böbreğin renal kortekste yer aldığı için kortikal kisti olarak adlandırılır. Kortikal kisti böbreğin dışına doğru uzanan içi sıvı dolu kesedir. Kortikal kisti yalnız bir böbrek üzerinde meydana gelebildiği gibi her iki böbrekte de görülebilir.

Kortikal kistin ciddiyeti bu durumun altta yatan hastalığa göre farklılık göstermektedir. Eğer hastada böbrek problemleri varsa, kortikol kistin olması böbrek fonksiyonlarını bozar. Eğer altta yatan herhangi bir hastalık yoksa bu kist iyi huylu olup herhangi bir belirtiye yol açmamaktadır. Kortikal kistin doğru teşhisi doğru tedavinin belirlenmesi için çok önemlidir. Teşhisi için ise, doktor ultrason, MRI veya BT gibi görüntüleme testleri yapacak ve tanı koyacaktır.

Eğer kişide kortikol kisti teşhisi konmuşsa, hastalığın seyri endişe edilecek bir şey değildir ve tedavisi kolaydır. Bunun sebebi ise kistin böbrek dışında olması ve asıl organ içinde olmamasıdır. Kortikol kist; yaşlı kişilerde daha yaygın olarak görülmektedir ve zaman içinde yatkınlık yaşlı kişilerde artmaktadır. Çoğu kişi de kortikol kist herhangi bir belirti göstermemektedir.

Kortikal Kist Belirtileri

Kortikal kist yaygın belirtileri şunlardır:

  • Kortikal kistin böbreklerin fonksiyonu üzerinde etkisi olabileceğinden, kişi sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilir.
  • Kortikal kist ağrıya yol açabilir. Ağrı böbrek bölgesinden sırt, karın, kaburga veya kalça gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu ağrı, hafif ve şiddetli olarak değişebilir, sıklıkla hastalar tarafından ağır olarak tanımlanır.
  • Eğer kortikal kist büyürse, böbrek bölgesinde palpe edilebilen bir kitle hissedilebilir.
  • İdrarın rengi değişebilir: İdrarda kan varsa, idrar rengi daha koyu renge (hematüri) dönüşebilir. İdrar ayrıca proteinüri olarak bilinen bir durum olan büyük miktarlarda protein de içerebilir.
  • Yüksek ateş
  • Yüksek tansiyon: Böbreklerin kan basıncını düzenlediği bilinirken, boyut olarak daha büyük olan böbrek kisti yüksek tansiyona yol açabilir. Bunun nedeni, kistin artan renin sekresyonu ile böbreklerdeki iskemiye yol açmasıdır.

Kortikal Kist Sebepleri Nelerdir?

Tıp alanındaki gelişmelere rağmen, kortikal kist oluşumunun sebepleri hala bilinememektedir. Bu kist enfeksiyon, yaralanma veya genetik sebeplerden oluşabilir. Bilim insanlarına göre; kortikal kisti kadınlara oranla erkeklerde daha çok yaşanmaktadır ve ilerleyen yaşla birlikte oluşma riski artmaktadır.

Kortikal Kist Kanser midir, Tehlikeli midir?

Kortikal kist genellikle iyi huylu oluşumlardır ve kansere dönüşmeleri nadir görülür.

Kortikal Kist Tedavisi

Kortikal kist için uygulanacak tedavi kistin boyutuna bağlı olarak değişmektedir. Küçük kistler genellikle herhangi bir belirtiye yol açmaz ve tesadüfen teşhis edilirler. Eğer doktor 3 cm’den küçük kortikal kist teşhis ederse, tedavi uygulanmaz. Ancak, bu durumda hasta doktora düzenli olarak gitmeli ve bu kisti takip altında tutmalıdır. Eğer kist büyürse ve belirti gösterirse, doktor hastaya özel tedavi uygulamaya başlayacaktır.

Eğer kortikal kist belirtilere yol açıyorsa ve kayda değer boyuta ulaştıysa, ameliyat uygulanması önerilir. Bu uygulama kolaydır ve genellikle lokal anastezi ile yapılır. Doktor özel bir iğne kullanarak, ultrason yardımıyla kortikal kiste ulaşır ve içindeki sıvı kistten tamamen çekilir. Ardından ikincil bir enfeksiyon oluşumunun önüne geçilmesi için kist içine alkol uygulanır

Eğer kortikal kist durumunda doğal tedavi yöntemleri uygulamak istiyorsanız, bitkileri kullanabilirsiniz. Bitkiler böbrekler üzerine bölgesel olarak uygulandığında problemi tamamen çözemez ancak kistin boyutunu küçültmeye ve belirtileri azaltmaya yardımcı olur.

Kortikol kist oluşumunun kesin nedeni bilinmediğinden, doktorunuz çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri önerecektir. Bu yaşam tarzı değişiklikleri arasında sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların bırakılması vardır. Kişi sebze ve meyveye dayalı sağlıklı bir beslenme planı izlenmelidir. Aynı zamanda doktor hastanın fiziksel olarak aktif olmasını da önerecektir. Bütün bu değişimler kortikol kistin büyümesini engelleyebilir ve belirtileri hafifletebilir. Aynı zamanda bu tür değişimler durumu kontrol altına alıp, ameliyat uygulanması mümkün olduğunca geciktirir.

Uygulanacak en büyük değişimlerden biri sodyum alımını azaltmaktadır. Sodyumun tansiyon üzerinde kötü etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Eğer zaten kortikol kist varsa, sodyumun yüksek miktarda tüketimi tansiyonu (kan basıncını) arttırmaktadır. Sodyum az tüketilmelidir ki bu böbrekleri de koruyacaktır. Eğer böbrekler koruma altına alınırsa, kortikol kist de kontrol altına alınmış olacaktır. Eğer kortikol kist olan kişi çok ağrı yaşıyorsa, doktor belirtileri azaltmak için iltihap sökücü ilaçlar verecektir.

Düzenli Kontrol: Eğer kortikol kisti küçükse ve herhangi bir belirtiye yol açmıyorsa doktorunuz 6 ay veya 1 yıl sonra tekrar kontrole gelmenizi isteyebilir. Yavaşça büyüyen kistler, sizi rahatsız edecek boyuta ulaşmadığı sürece vücudunuzda kalabilir.

İlaç Tedavisi: Bu hastalık için ilaçlar genellikle kistleri tedavi etmek için değil, şikâyetleri azaltmak içindir. Tedavinizi planlarken doktorunuz size antibiyotik ve ağrı kesici verebilir.

Delme: Bu basit işlemde,  kiste iğne sokulur ve içindeki sıvı boşaltılır. Büyümeyi önlemek için, içine alkol enjekte edilir. Bununla birlikte, kist sonunda sıvı ile doldurulabilir ve işlemin tekrarlanması gerekebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.